Glazba

Slavni prekidi: Top 10 bendova čije su razmirice došle do točke usijanja

Foto: Facebook.com/theclash
Vrijeme čitanja: 6 minute
Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Mnogi će potvrditi kako je članstvo u bilo kakvom bendu kao romantično iskustvo. Ljudi se upoznaju, zbliže, proradi kemija i to rezultira golemom inspiracijom. Neke od takvih veza završe u kratkom roku, druge traju godinama, desetljećima pa i stoljećima (Rolling Stones), a neke se raspadnu na prilično ružan i prljav način ispunjen tužbama i uvredama. Rolling Stone predstavlja 10 grupa koje su prošle kroz izrazito bolna raspadanja;

10. Queensryche

Članovi ovog progresivnog metal benda osamdesetih došli su do svog kraja prošle godine, što je u usporedbi s ostalim bendovima na popisu izrazito pozitivna stvar. No, problemi koji nikada nisu bili riješeni, nego stavljani pod tepih došli su na vidjelo tijekom nastupa grupe u gradu Sao Paulo u Brazilu. Incident se dogodio prilikom rasprave o budućnosti benda. Frontmen grupe Geoff Tate izjavio je za Rolling Stone da mu je Scott Rockenfield bahato priopćio kako otpušta njegovu ženu kao menadžera benda i ostatak obitelji uključen u bend te da je on sljedeći. Tate ga je pokušao udariti, no ostali članovi su ga na vrijeme savladali. U toku je sudski spor koji se vodi između posvađanih članova benda.

9.The Everly Brothers

Foto:Facebook.com
Foto:Facebook.com

Zamislite brata ili sestru koja vas inače neizmjerno živcira u ulozi poslovnog partnera ili kreativca s kojim dijelite umjetnost. Čak i da su odnosi u obitelji natprosječno dobri, stavljati dvije osobe da provode gotovo svaki dan zajedno, bez imalo odmora, nije zdravo za odnos. The Everly Brothers su se držali skupa prvih 20 godina, neočekivano dugo, no stvar se drastično promijenila kada se Don Everly pojavio pijan na koncertu u Hollywoodu 1973. Njegovo pijanstvo bilo je toliko jako da nije mogao dovršiti ni strofe svojih pjesama, a sve je rezultiralo Philovim „eksplodiranjem“ u kojem je razbio gitaru preko glave i izjurio s pozornice. Jedini put da su braća imala uspješnu verbalnu komunikaciju u tom desetljeću bilo je na pogrebu njihova oca.

8. Oasis

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Još jedna grupa u kojoj su braća vodila glavnu riječ. U ovom slučaju, braća Gallagher. Počeci grupe bili su glasni, krvavi i puni svađa no 2009. ipak su uplovili u mirnije i profitabilnije vode sa izbacivanjem albuma svake 2 do 3 godine i odrađivanje konstantnih turneja. Neki su ih čak proglasili novim Lennonom i McCartneyem.
U kolovozu 2009. stvari su dosegle točku vrenja; prije nastupa na festivalu u Parizu braća su završila u fizičkom obračunu u kojem je osim njihovih lica stradala i Noelova gitara te je nastup bio otkazan. Ubrzo nakon toga vladavina Oasisa bila je gotova te je njegovo naslijeđe postalo prepucavanje braće putem interneta i davanje izjava za medije.

7. The Police

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Police su oformili 1977. bubnjar Stewart Copeland,Gordon „Sting“ Sumner i gitarist Andy Summers. Unutar godinu dana postali su nove zvijezde rocka. Ipak, tenzije su počele rasti kada je Sting preuzeo kontrolu benda i počeo tretirati ostatak benda kao zaposlenike što je često završavalo svađama unatoč činjenici da je bend sve više rastao.
Summers se u svojim memoarima iz 2006. pod nazivom „One Train Later“ prisjeća svađe u kojoj je Sting izgubio razum i počeo ga vrijeđati raznim uvredama kombiniranim sa žestinom. „Bili smo različita generacija, okupljeni pod zastavnom pogodnosti… Također, nismo imali mnogo zajedničkih stvari i tema. Teško je nekome reći da mu pjesma nije dobra,  a to sam uglavnom bio ja.“ Sting je napustio bend 1984. nakon duge turneje u sklopu albuma „Synchronicity“.

6. The Eagles

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Do 1980. The Eagles su bili među većim rock grupama u Americi proslavljeni albumom „Hotel California“ iz 1976. Unatoč uspjehu Don Henley i Glenn Frey bili su intenzivne ličnosti. Bernie Leadon i Randy Meisner već su dali otkaz u bendu zbog negativne atmosfere koja je vladala u zraku, a Joe Walsh bio je često prepijan ili napušen da bi se borio protiv svog manjka kontrole. Tenzije su rasle tijekom cijele „The Long Run“ turneje a stvari su se pogoršale na humanitarnom koncertu za Senatora Alana Cranstona. Felderu se nije svidjela ideja da bend bude uvučen u političke igre što je isprovociralo Freya koji je tijekom cijelog nastupa na mikrofon brojao koliko pjesama još ima do kraja kako bi se mogao potući sa Felderom.

5. The Clash

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Slično kao i Police, Clash je imao poteškoća u nošenju sa novostečenom slavom. Single iz 82′, „Rock the Casbah“ pretvorio ih je u MTV super zvijezde. Pjesmu koja ih je lansirala u vrh napisao je bubnjar Topper Headon koji je bio prisiljen napustiti bend zbog svoje ovisnosti o heroinu. Dodatni problem bila je nemogućnost da se iskoristi raznolikost muzike koju su članovi benda slušali. Joe Strummeru se jednostavno nije svidjelo što se u njegovom bendu sluša hip hop i reggae. Nakon duge stanke odradili su koncert 83′ koji nije prošao dobro te su se članovi Clasha osjećali kao „prodane duše“ jer sviraju za veliku svotu novaca.

4. Smashing Pumpkins

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Što se tiče političkog ustroja u bendovima lako se može zaključiti da se uglavnom radi o totalitarnom sistemu, pojedincu ili dvojici koji donose odluke i mijenjaju tok benda. Kada se preostali članovi sa time ne mogu pomiriti stvari postaju ružne. Frontmen Smashing Pumpkinsa Billy Corgan izrazio je želju da na albumu „Siamese Dream“ svira većinu gitara i bassa što nije dobro sjelo basistici D’arcy Wretzke i gitaristu Jamesu Ihai. Pumpkins su se držali do 96′ kada se klavijaturist Jonathan Melvoin predozirao i umro od heroina. Bubnjar Jimmy Chamberlin predozirao se iste noći te je nasilno izbačen iz benda.

3.  Rage Against the Machine

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Bend poznat po svom političkom aktivizmu te miješanju funka, rocka i rapa obilježio je 90′. Početkom 2000. godine sve je krenulo nizbrdo. Koncert s Beastie Boysima otkazan je, a pjevač Zack de la Rocha napustio je bend u listopadu 2000. Razlog odustajanja bilo je kršenje s glavnim principom benda i samim političkim idejama koje bend propagira. Jednostavno rečeno, Zack više nije htio biti dio velike komercijalne mašinerije protiv koje se bori u svojim pjesmama, a s njegovim stavovima slaže se i gitarist Tom Morello.

2. The Pixies

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Bend koji je muzički gledano bio daleko ispred svog vremena te je obilježio 80′, raspao se zbog napetosti između vođe Black Francisa i basistice Kim Deal. Poznanstvo je započelo putem oglasa u kojem je Francis tražio basista, a Deal se javila. No, novo prijateljstvo nije imalo pravih temelja, a Francisa je izjedala ljubomora jer je Deal bila veća zvijezda među fanovima. Stvar je pokušao „riješiti“ tako što ju je isključio iz kasnijih albuma što je rezultiralo njenim solo projektom The Breeders. 1992. Francisu je bilo dosta života u bendu. Odrađen je prvi dio turneje s U2 u kojem su Pixies nastupali pred polu praznim arenama što je još više utjecalo na frustriranost i nezadovoljstvo. Sljedeće godine, Francis je putem faxa objavio članovima benda kako više ne želi imati posla s njima.

1. Guns’nRoses

Foto: Facebook.com
Foto: Facebook.com

Kada na jedno mjesto stavite hrpu narkomana, megalomanijaka i narcisoida velike su šanse da će cijela stvar završiti u totalnom kaosu. Slična stvar je s članovima Guns’nRosesa, koji su u kratkom vremenu „izgorili“. Nakon klasika „Appetite for Destruction“ iz 1987. bubnjar Steven Adler izbačen je iz benda zbog prekomjerne konzumacije droga. Gunsi su nastavili s turnejom po svijetu, no Axl je započeo sa svojom tada novom tradicijom kašnjenja na koncerte i želje za postizanjem svojih ciljeva na način da ucjenjuje članove benda tik prije koncerta. Na kraju „Use Your Illusion“ turneje u 1993. članovi grupe su se razišli. Axl ni danas ne razgovara s članovima svog benda, a 2012. je bio odsutan s ceremonije „Rock and Roll Hall of Fame“ jednostavno zato što nije mogao trpiti Slasha u istoj prostoriji.

Be social

Komentari