Glazba

Sonic Bullets festival: The Bambi Molesters slave 20 godina karijere u Tvornici kulture

Foto: Facebook
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/pages/The-Bambi-Molesters
Foto: facebook.com/pages/The-Bambi-Molesters

Pred sam kraj 2014. godine The Bambi Molesters će velikim koncertom pretvorenim u mini festival naslovljen “Sonic Bullets Festival” proslaviti 20 godina impresivne glazbene karijere. U Tvornici kulture 5. prosinca će uz slavljenike nastupiti i The Flaming Sideburns, Chris Eckman/The Strange, My Buddy Moose i B and the Bops.

The Bambi Molesters je 1994. godine pod utjecajem  garage i surf rocka 60-ih osnovao četverac u sastavu Dinko Tomljanović, Dalibor Pavičić, Lada Furlan Zaborac i Hrvoje Zaborac. Rolajući u nepromijenjenoj postavi i s drugačijim filmom u glavi od onog što se na njihovom početku odvijalo na domaćoj i regionalnoj glazbenoj sceni, The Bambi Molesters su svojim instrumentalima postali zaštitno lice domaće, regionalne i svjetske surf scene. Karijeru koja traje 20 godina obilježila su četiri studijska  albuma, dvostruki album uživo, jedan dokumentarni film, te jedan koncertni film, nekoliko nagrada, pregršt kompilacija s njihovim instrumentalima, koje su objavile razne etikete diljem svijeta, brojne suradnje s velikim i priznatim licima domaće i svjetske rock scene, kao što su The Cramps i R.E.M., recenzije u magazinima i dnevnim novinama poput Uncuta, Q-a, Sunday Timesa, The Suna, ugovori s kultnim underground etiketama, kao i onaj s major labelom Warner Music, brojni koncerti uzduž i poprijeko Europe te turneja po Novom Zelandu.

Uz sve to, njihove melodije obojale su glazbene kulise nekolicine filmova, a prošle im je godine skladba Chaotica s jednog od najcjenjenijih albuma u surfworldu, “Sonic Bullets: 13th from the Hip”, uvrštena u petu epizodu finalne sezone najgledanije TV serije ‘Breaking Bad’, čime su The Bambi Molesters upali u elitno društvo koje čine Beastie Boys, Danger Mouse, John Coltrane, Gnarls Barkley, TV On the Radio, ZZ Top, Calexico, Mick Harvey, Nancy Sinatra i drugi.

Ljepotu, kvalitetu i posebnost njihovih melodija svojevremeno je prepoznao i John Peel, jedan od najcjenjenijih radijskih DJ-a, prezentera i glazbenih novinara, koji ih je ubacio na playlistu radija BBC 1 i tako  ih lansirao u uši onih koji od glazbe traže nešto više. Vijesti s američkih i europskih radio postaja stižu i dalje na kojima su The Bambi Molesters sa svojim instrumentalima česti gosti.

The Bambi Molesters će presjek svoje bogate karijere pubilici predstavit uz svoje drage suradnike – kultne, moćne, glasne i razbarušene finske garage punk/rock’n’rollere koji briju na ostavštinu The Sonicsa, Linka Wrayja i New York Dollsa te na koje briju The Hives i The Hellacopters – The Flaming Sideburns. Vrhunskog glazbenog umjetnika, producenta i lidera The Walkaboutsa Chrisa Eckmana, s  kojim su 2002. kao The Strange objavili album “Nights of Forgotten Films”. Riječke kauboje i miljenike domaće i regionalne underground scene My Buddy Moose, koji svojim sviranjem široke lepeze stilova od garagea, americane, countryja do power popa stvaraju jedinstveni glazbeni stil te zadnje, ali ne i manje bitne, najpoznatiji zagrebački rockabilly bend B and the Bops. 

Ulaznice u prodaju kreću od danas po cijeni od 50 kn koja će na snazi bit do 30. rujna. Od 1. listopada do 4. prosinca ulaznice će koštati 70 kn, dok će na dan koncerta za ulaz trebati izdvojiti 90 kn. Prije no što se odlučite kupiti svoju ulaznicu (a to bi svakako trebali učiniti), pročitajte Ziherov izvještaj s nedavnog koncerta The Bambi Molesters na krovu MSU. 

Be social

Komentari