Film

Spašavanje drame od utapanja (“Adrift”, B. Kormákur)

Foto: YouTube trailer screenshot / "Adrift"
Vrijeme čitanja: 3 minute

Film Adrift (Podivljalo more) temelji se na istinitoj  priči o Tami Oldham (Woodley) i Richardu Sharpu (Claflinu), koji su 1983. godine, ploveći iz Tahitija prema San Diegu, uhvaćeni u uraganu Raymond. Tami je mlada neustrašiva i nesputana 24-godišnjakinja koja je željna pustolovina i avantura. Vrlo brzo nakon upoznavanja s Richardom, britanskim moreplovcem, samozatajnim, senzibilnim, a opet muževnim i privlačnim 33-godišnjakom, njezina pustolovina poprima druge dimenzije i težnje. Ljubav između njih brzo plane, ali tu istu ljubav na kušnju stavlja more.

Uz obostranu želju za okusom života bez granica, Richard pita Tami da s njim plovi po svijetu. Baš prije nego što pristane, Richard dobiva prozaičnu ponudu: stari prijatelji žele da plovi natrag u Kaliforniju za 10 000 dolara. To putovanje od četiri tisuće milja, jedno je od onih karmičkih slučajnosti gdje je odredište San Diego, rodni grad koji  Tami višestruko izbjegava, ne bi li pobjegla od sjećanja iz turbulentnog djetinjstva. Film se otvara Tamijevim buđenjem, nakon oluje u dijelom poplavljenoj kabini jahte. Izlazeći na palubu otkriva da je sasvim sama, samo s morem na horizontu i uništenim brodom. U tom trenutku shvaća da, baš kao i u slobodnom prijevodu filma, pluta bez smjera, prepuštena moru i vjetru.

Foto: YouTube Trailer screenshot / “Adrift”
Mlada glumica nosi cijeli film

Unatoč tome što je praktički polovica filma plavo bespuće mora, polufunkcionalna olupina broda te mlada, uplašena i iscrpljena, ali ustrajna djevojka, film je iznenađujuće zanimljiv. Konstantna promjena, odnosno flashbackovi, digresije te izmjene prošlosti i sadašnjosti, jave i halucinacija dehidrirane unesreće, stalno vam drže pažnju i fokus na filmu, ne čineći ga nimalo dosadnim. Poneki imaju i predrasude s onim “temeljeno na istinitoj priči” jer, realno, drama je zagarantirana.

Adrift je ona vrsta drame u kojoj odmah prije gledanja znate što će se dogoditi, kao kad ste pogledali Brodolom života – naravno da će biti brodolom i naravno da će se film bazirati na preživljavanju. Ali ovaj film ipak donosi pokojeg “asa u rukavu”. Glumce u ovom filmu možete nabrojati na prste jedne ruke, ali zato su vam potrebne dvije ruke i svih deset prstiju pri ocjenjivanju kvalitete glumačke izvedbe. Proslavljena u Divergent sagi filmova, Shailene Woodley u izvedbi avanturistice Tami jednostavno briljira. Svaku scenu izvodi s konkretnim osobinama koje vam omogućuju da osjetite ono što i prikazuje. Vrlo uspješno prenosi senzualne i zaigrane scene, ali i one kompleksnije kada se nađe u ne samo na otvorenom moru kao takvom, već i u moru vlastitih razmišljanja pomičući granice vlastitog uma.

Tehnički potkovan, ali nedostaje privlačnosti

Još jedna vrlo pohvalna stvar jest način snimanja i efekti. Uzevši u obzir da je većina radnje smještena na moru i brodu, takav film iziskuje maksimalnu kreativnost režije. Tome je doskočio redatelj Baltasar Kormákur poigravajući se kamerom. Osim neprestanim promjenama u scenama, prikazivajući različita razdoblja, od oni veselih ljubavnih početaka i kasnije kataklizme, Kormákur se poigrava različitim scenama mora, dubina ili uokviruje Woodley i Claflin na neobične načine, dajući vam dojam širine prostora. Vrlo brzo zaboravite da je zapravo to jedna uska jedrilica, pa čak i s dijelovima koji nedostaju. Scene se odlikuju izvanrednom kontrolom te održavaju dosljednost i harmoniju. Nadalje, s efektima se nije ni trebalo niti se pretjerivalo, a ono malo scena što iziskuje posebne efekte vrlo su dobro realizirane. Bez premca su i inovativne fotografije Roberta Richardsona. Vizualno, film je prava poslastica.

Da nije sve idilično i da se ne radi o budućem remek-djelu vidljivo je, nažalost, u već prvih pola sata filma. Unatoč svim dobrim elementima i uz naglasak o predviđanju radnje, nedostaje kemije između dvaju likova. Unatoč odličnoj izvedbi Woodley i Claflin, njihova ljubavna priča pomalo je na brzinu ispričana. Možda je to bila ljubav na prvi pogled, ali jednostavno niste ju stigli do kraja apsorbirati. Svakako je razumljivo da je fokus cijele priče jedan brodolom no nedostatak kemije između likova svakako je osjetan nedostatak.

Slaganje scena

Što se tiče kraja, on svakako ostaje kao najbolji dio filma. Tek tu shvatite koliko promišljeno Kormákur bira scene i posloži ih kao kockice. Mislim da će većina publike zavoljeti film dijelom zbog realnog raspleta događaja. A ako ne zbog tog, onda sigurno zbog Shailene Woodley, koja u Adriftu uranja u ocean, ljubav i glumačku izvedbu, povezujući sve u savršeno skladnu cjelinu, noseći cijeli ovaj film. Čak i kad je izgubljena na moru, dopušta nam da se osjećamo pronađeno, pitajući sami sebe koliko bi ostali vjerni sebi i prisebni u nesreći poput njezine.

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari