Film

Spider-Manovo novo ruho: Novi redatelj, scenarist, a vrlo vjerojatno i glumac

Foto: www.facebook.com/Marvel
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto:  YouTube screenshot
Foto: YouTube screenshot

Otkad je prije par tjedana došla i službena potvrda da su Disney i Sony ugovorili partnerski odnos kojim dijele prava na Spider-Mana, istoimeni se lik službeno pridružio ostalim Marvelovim superjunacima koji iz godine u godinu oživljavaju na filmskom platnu i obaraju rekorde zarade. Blockbusteri o superjunacima već gotovo čitavo desetljeće privlače masovnu globalnu publiku u kino dvorane, a o čovjeku-pauku snimljene su čak dvije franšize: Petera Parkera utjelovio je najprije Tobey Maguire, a potom i Andrew Garfield. Obožavatelji su uglavnom podijeljenih emocija što se tiče toga koji je od njih bolje utjelovio ovog superjunaka, no što se tiče kritičara, nijedna ni druga franšiza nisu opravdale uzbuđenje koje se uvijek stvara oko ovog lika. Postavlja se pitanje tko točno griješi i zašto su neki gledatelji već digli ruke i prestali se nadati da će ikad vidjeti film o Spider-Manu kakvog ovaj kultni heroj iz stripova zaslužuje.

Foto: www.facebook.com/Marvel
Foto: www.facebook.com/Marvel

Mnogi su krivnju svaljivali na Sony Pictures Entertainment – produkcijsku kuću zaslužnu za distribuciju filmova o Spider-Manu. Međutim, otkad su se udružili s Disneyjem (u čijem je Marvel vlasništvu), sljedeći logičan korak bio je novi pristup filmovima o Peteru Parkeru. Za to im najprije treba dobar scenarist i redatelj budući da su loš dijalog i režiju gledatelji već ranije zamjerali prvotnim dvjema franšizama. Sudeći po svemu, Marvel se odlučio na redatelja i scenarista Drewa Goddarda, dugogodišnjeg prijatelja i suradnika Jossa Whedona kojem rad na Marvelovim filmovima također nije stran budući da je napisao i režirao Avengerse. Goddard i Whedon zajedno su surađivali na filmu The Cabin in the Woods, a znaju se i preko suradnje na serijama Buffy the Vampire Slayer te Angel. Također, Goddard je zaslužan za produkciju TV serije Daredevil koju Marvel razvija u suradnji s Netflixom.

Drugim riječima, autorska će se ekipa morati uhvatiti u koštac s razvijanjem nove priče o Spider-Manu, a cjelokupna franšiza bi bila predstavljena pod nazivom Spectacular Spider Man prateći radnju stripova i time se odmičući od The Amazing Spider-Mana redatelja Marca Webba u kojem je glavnu ulogu imao Andrew Garfield. Međutim, poanta Spidey-jeve vlastite franšize bila bi u tome da ga se uklopi u Marvelov kinematografski svijet koji se razvija još otkako je snimljen prvi film te unutar kojeg se svi ostali likovi i radnja u njihovim filmovima nadopunjuje i odvija paralelno. Na taj su način svi superjunaci ustvari povezani i isprepliću se, što bi sa Spider-Manovom novom franšizom Marvelu omogućilo da konačno dovede i Spider-Mana u tim Avengersa (vjerojatno tek u završnom trećem ili četvrtom filmu).

Foto: www.facebook.com/Marvel
Foto: www.facebook.com/Marvel

Međutim, potpisivanje ugovora s Marvelom gotovo je uvijek Sizifov posao i traje čitavu vječnost tako da Drew Goddard ustvari još uvijek nije službeno proglašen novim redateljem, ali s obzirom na to da već tjednima stalno izlaze neke nove informacije o ovoj franšizi, poprilično je očito da Marvel marljivo radi na tome da je konačno postavi na prave noge i ispravi sve one zamjerke koje su obožavatelji dosad imali iz prijašnjih filmova.

Be social

Komentari