Film

Sezona Oscara: Tko su svi ti bijeli muškarci koji su očarali Akademiju?

Foto: www.facebook.com/OscarAwards
Vrijeme čitanja: 4 minute
FOTOhttp://www.facebook.com/oscar
FOTOhttp://www.facebook.com/oscar

Kad sam se zadnji put igrala Vidovitog Milana i predviđala tko bi mogao biti nominiran za Oscara u kategorijama za najboljeg glavnog i sporednog glumca, nisam dvojila da ću negdje pogriješiti. Bila sam uvjerena da je nemoguće sve pogoditi „u sridu“. Ono što nisam očekivala jest da će nominacija zaobići Davida Oyelowa i to smatram potpuno apsurdnim. Prije bih dala ruku u vatru kladeći se da Jake Gyllenhaal ima najmanje šanse biti nominiran s filmom Nightcrawler (i bila bih u pravu), no David Oyelowo se itekako trebao naći na popisu nominiranih daleko više nego Bradley Cooper za ulogu u American Sniper.

Foto: pinterest.com/hellojoepark
Foto: pinterest.com/hellojoepark

Clint Eastwood (a tko drugi?) režirao je film koji se, kao i većina ovogodišnjih favorita, temelji na biografiji glavnog junaka, Christophera Scotta Kylea. On je u četiri navrata služio kao snajperist u Iračkom ratu, a pripisuje mu se 160 potvrđenih ubojstava od 255 mogućih. Kyle se smatra nacionalnim herojem, pogotovo u očima Republikanaca te njihovih pobornika iako film ustvari kroz patriotizam tematizira „ubojstvo s višim ciljem“ odnosno masakr koji se pokušava obraniti upitnim moralom. Bradley Cooper koji utjelovljuje Chrisa Kylea već je godinama nominiran u ovoj kategoriji i bilo bi doista bezobrazno da baš ove godine pobijedi s ovakvom ulogom jer ako je već neki američki junak zaslužio dobiti filmsku nagradu, onda je to Marthin Luther King kojeg utjelovljuje Oyelowo. Ali kamo sreće da ga nema na popisu: em što je crnac, em što nije Republikanac.

FOTO: facebook.com/selma movie
FOTO: facebook.com/selma movie

Od ostalih nominiranih, tu je Steve Carell (Foxcatcher) u ulozi karijere; Benedict Cumberbatch (The Imitation Game) koji se posve zasluženo našao među nominiranima, no koji isto tako i nema baš neke prevelike šanse za pobjedu te Michael Keaton (Birdman) koji je uz Eddieja Redmaynea (The Theory of Everything) najizgledniji da će pobijediti. Keaton daje stvarno fenomenalnu izvedbu, no Redmayneu statistika ide u prilog s obzirom da je dosad već osvojio nagrade SAG kao i Golden Globe. S druge stane, moguće da mu Akademija neće htjeti prerano dati nagradu pa bi ga mogla zaobići kao što je slučaj bio i s Jennifer Lawrence i filmom Winter’s Bone.

Foto: www.facebook.com/TheoryofEverythingMovie
Foto: www.facebook.com/TheoryofEverythingMovie

Kad su u pitanju glumci nominirani u kategoriji najbolje sporedne uloge, izbor je predvidljiv od početka. Ne dopustiti J.K. Simmonsu da kući ode sa zlatnim kipićem za ulogu u filmu Whiplash bilo bi monstruozno. Radi se o ulozi od koje vas prolaze trnci i žmarci uzduž i poprijeko, kosa vam se diže na glavi, a srce tuče ludo kao da se vozite na vlaku smrti. Druga dvojica najizglednijih mogućih pobjednika su Ethan Hawke (Boyhood) i Edward Norton (Birdman). Hawkeova uloga i nije toliko impresivna koliko je filmska zajednica zapanjena fenomenom Boyhooda pa je popratno s time išla i nominacija u ovoj kategoriji. Norton je ustvari puno veća konkurencija Simmonsu, ali s obzirom na sve moguće propuste koje je Akademija već uradila s ovogodišnjim nominacijama, bilo bi u redu da barem pobjednike ne zeznu.

Foto: press
Foto: press

Mark Ruffalo (Foxcatcher) ima prilično interesantnu ulogu o bivšem olimpijskom hrvaču Daveu Schultzu, no veće su šanse da će Steve Carell dobiti Oscara za glavnu ulogu u tom filmu negoli da Ruffalo pobijedi u svojoj kategoriji. Ustvari je najveće iznenađenje Robert Duvall (The Judge) kojem je ovo sedma nominacija za Oscara, iako je jednog već osvojio i to 1983. godine za glavnu ulogu u filmu Tender Mercies. Untoč tome što se njegovo ime spominjalo kad su se još nagađali mogući kandidati za nominacije, nekako je bilo neizvjesno hoće li doista i biti nominiran budući da ima fantastičnu ulogu u osrednjem filmu. Naime, Duvall utjelovljuje ožalošćenog sudca Josepha Palmera koji nakon smrti supruge ponovno susreće svog sina Hanka (Robert Downey Jr.) čija će mu pomoć biti prijeko potrebna kad suca okrive za ubojstvo. Priča je smještena u mali gradić u Indiani te ima stereotipne elemente svakog drugog filma o povratku u rodni grad. Hank se u mladosti posvađao s ocem i otišao u Chicago gdje radi kao bogat i uspješan odvjetnik, a ustvari prikriva da mu se obitelj raspada. Po povratku se ujedinjuje sa svojom srednjoškolskom ljubavi te se pokušava po zadnji puta u životu zbližiti s ocem prije nego bude prekasno.

Foto: www.facebook.com/TheJudgeMovie
Foto: www.facebook.com/TheJudgeMovie

Sve u svemu, čekaju nas prilično dosadni i predvidljivi Oscari pa se nadajmo da će Akademiju izvući koju lekciju ove godine i kod sljedećih nas nominacija počastiti raznovrsnijim i kvalitetnijim izborom.

Be social

Komentari