Film

Spoj filma i kazališta u Art-kinu uz razgovor s gostima

Foto: press Art-kino Croatia / "4. majmun"
Vrijeme čitanja: 2 minute

U ponedjeljak, 14. svibnja u 19 sati u Art-kinu bit će prikazan socijalno angažirani film 4. majmun Hrvoja Mabića koji je poslužio kao inspiracija za predstavu  „Naš odgoj” u HNK Ivana Pl. Zajca. Nakon projekcije filma održat će se razgovor s redateljicom predstave Renatom Carolom Gaticom, spisateljicom Vedranom Klepicom, te autoricom video materijala za predstavu Sarom Salamon.

Dokumentarni film 4. majmun (2013) nastao je kao rezultat istraživanja kontroverznog tretmana mladih osoba u psihijatrijskoj bolnici Lopača. Mabić, jedan od osnivača produkcijske kuće Fade In, redatelj nagrađivanog programa Direkt, u svom radu često progovara o društveno osjetljivim temama. Bavio se pitanjima delikvencije i problema transrodnih osoba, te snimao socijalno angažirane antihomofobne promidžbene poruke. 4. majmun prikazan je na HRT-u i osvojio je nagrade na Zagreb Doxu i Liburnia Film Festivalu. Planiran je i nastavak ove priče koji će se baviti samo sudbinom Ane Dragičević, jedne od glavnih protagonistica filma.

nas odgoj
Foto: facebook.com/dramaZajc / “Naš odgoj”
Odnos društva prema pojedincu

Upravo inspirirane ovim filmom i slučajem Lopača redateljica Renata Carola Gatica i spisateljica Vedrana Klepica u suradnji sa studentima treće godine Glume i medija na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci pripremili su predstavu „Naš odgoj” u HNK Ivana Pl. Zajca. Predstava promišlja položaj mladih ljudi s problemima u ponašanju, kao i samu ideju problema u ponašanju, te kako se s njima nosimo kao društvo i pojedinci. Iako nije rekonstrukcija događaja u Lopači, već umjetnički prikaz, predstava propituje odnos prema mladima i u konačnici pretvaranje terapijskih metoda u traumu. Autorica naglašava važnost suodnosa i komunikacije u trokutu mladi-roditelji-sustav.

Autorica teksta Vedrana Klepica odmiče se od realizma i doslovnosti, dodajući poeziju i brehtijanski komentar u tekst. Režiju potpisuje redateljica karakterističnog izražaja Renata Carola Gatica, a dramaturgiju Vedrana Klepica i Nataša Antulov. Predstava je imala premijeru 18. travnja ove godine u HKD-u na Sušaku, te funkcionira kao prva suradnja Hrvatske drame riječkog HNK Zajca sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Nakon projekcije Mabićevog filma, u 19 sati održat će se razgovor naziva „Dokument na filmu i u kazalištu.” Gošće razgovora bit će spisateljica Vedrana Klepica, redateljica predstave Renata Carola Gatica i autorica video-materijala za predstavu Sara Salamon. Film prikazujemo u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom i HNK Ivana Pl. Zajca. Razgovor će moderirati Iva Davorija, a ulaz je slobodan.

Više informacija možete potražiti na službenoj stranici Art-kino Croatia.

Be social

Komentari