Glazba

Komentar: Spotify napokon stigao u Hrvatsku, a mi smo ga secirali! (SPOILER: megalajk)

Vrijeme čitanja: 6 minute

Nitko nije sponzorirao predstavljanje najbolje platforme za streaming muzike koja je napokon došla u Hrvatsku! Gotovo je sa švercanjem preko VPN-a i dosadnim reklamama. Spotify je dostupan i u posljednjoj članici Europske Unije: na webu i na mobu!

Sredinom ljeta 2016., nakon šest godina, izdahnuo mi je iPod Classic. Zamisli odjednom ostati bez nekih 100Gb mjuze koju si revno skupljao od 2002., prebacivao po kojekakvim formatima i maltretirao se s iTunesima kod konverzije. Religiozno poredano, kategorizirano, ispunjeno informacijama. iPod je bila moja fonoteka, a onda je popravak trebao koštati više negoli novi uređaj šest godina prije. Našao sam se u Turskoj i alternativa je bila puno jeftinija – Spotify.

I onda je prvo krenula skepsa; Hrvat kakav jesam, sve novo mi je nepoželjno i smor na prvu, ali kad nemaš para i alternative – ‘ajde, probat će se. I stvarno, sve čega se dosjetiš, na svega par znakova udaljeno od tvog uha. U savršenoj kvaliteti. Pjesme možeš streamat, a možeš ih i skinuti pa ne ovisiti o Internetu. Standardna praksa.

Četiri godine poslije imam novi mobitel na vitrini već mjesecima i ignoriram ga jer Hrvatska nema licencu za Spotify, pa radije furam smrskani Huawei koji je utočište i sklonište aplikaciji koju sam skinuo prije povratka u patriju zagnojenu ZAMP-om koji je kočio dolazak ovog streaming servisa. ZAMP nas godinama udara po džepu, ali i međunožju s Deezerom koji treba počiniti harakiri zbog svog lošeg algoritma, glitcheva, nepristupačnosti i ograničenosti… Pokušao sam dvaput, ali imati Deezer mi je kao jesti jetricu – ne ide niz grlo da me ubiješ.

spotify hrvatska

Stigao je!

I evo, stigao je taj 15. srpanj nesretne 2020. kada mi je feed na Insti i Fejsu preplavio val oduševljenih objava prijatelja, poznanika i virtualnih komšija sa zelenim okruglim logotipom i usklicima da je napokon dostupan i na našim policama. Imaš app za mob i za desktop (ja napokon mogu prijeći na novi mob!).

Što mi Spotify nudi?

Prije svega, obožavam algoritam ove aplikacije jer, prema mojim slušateljskim navikama, nakon što sam ‘polajkao’ u prvom valu igranja sa Spotifyem svoje glazbene opsesije i sva imena koja su soundtrack za dnevne navike i rutine, sugerirao mi je na početnoj stranici imena koja definitivno želim, a zaboravio sam, imena koja su im slična kao što je to radio Last.fm, ali bez ćoraka kako to radi Deezer. Drugim riječima, ako želiš privatnost i anonimnost, skini se sa Spotifya, jer kolačići i muffini koje ti krade prate sve što radiš i slušaš, ali hej, prodali smo dušu Ameru Marku pa zašto ne bi svoja uha Vikinzima Švedima.

Spotify tako prema onom što pratim najavljuje nova izdanja u ranu zoru lijepim vizualom koji govori da me čeka novi album ili EP omiljenih mi glazbenika. Ako sam previše krmeljav i pospan, neću to zaboraviti i propustiti jer mi nova izdanja mojih imena fino na tjednoj bazi slaže u playlistu koju ćete svi koji se registrirate imati – Release Radar. Spotifyjev radar pulsira za mene dok ne nađe trideset novih stvari koje baš baš baš moram čuti! Release Radar mi se obnavlja svakog petka pa mi je vikend rezerviran za jammanje uz nove poskočice.

spotify hrvatska

Personalizacija

Spotify voli personalizirati tvoje glazbeno iskustvo, pa pored radara imaš svoje Daily Mixeve iliti algoritamski kompilirane pjesme prema žanrovima kojih se ne možeš zasititi. Kako obožavam Mansona i Nine Inch Nailse, oni mi zajedno hengaju s pridodanim Ministryjem, Tenacious D ili Slipknotom za koje posežem kada vozim. Ovih ljetnih dana volim chillati u svom dvorištu sa svojom najljepšom pasovkom Gitom i sa svog Bluetooth zvučnika pustiti Daily Mix 4 gdje mi se maze Snoh Alegra, Thundercat, Frank Ocean i The Internet. Mislim da će to biti i najčešći miks koji ću rokati na obali ispod neke jednokratne maske. Ali ništa mi neće ovi dan pokvarit’ jer mi app slaže šest izmiksanih kompilacija po žanrovima, a kad prođe ljeto, dobit ću i svoj Summer Rewind iliti Ljetno premotavanje.

Spotify me tako već četiri godine časti mojim virtualnim mikstejpom pjesama koje sam izlizao u ta tri mjeseca za koje živim cijelu godinu. Kako 30 pjesama nitko ozbiljan neće prihvatiti spakira mi njih 100, zbog kojih se radije prisjećam ljetnih putešestvija negoli storija i silnih zaboravljenih fotki koje smo okidali u pandemskoj sumanutosti.

spotify hrvatska

Obiteljski paket

E, a kako nemam osobni, nego Obiteljski paket (saznaj više niže u tekstu) u kojem nas je šest frendova, algoritam je neumorni DJ koji nam na dnevnoj bazi slaže 100 pjesama koje kolektivno najviše slušamo. Tako da možete vidjeti sramoti li vas familija ili ste ponosni klan muzičkih snobova. Neću ni potvrditi ni poreći ovo drugo.

Hoćeš nešto najbolje kad se radi o personaliziranim kompilacijama? Spotify će te podsjetiti krajem svakog prosinca kojih ti se 100 stvari najviše vrtjelo u toj godini u čistim ušima pa ćeš tako moći i pratiti razvoj svog ukusa, svoje raspoloženje, glazbene struje i trendove koji će ti zapravo, ako si k’o ja, iskristalizirati koje ti pjesme predstavljaju ono što i punjene paprike – vječnu radost. Naravno, to nije tema ovog teksta, pa ću taj popis sačuvati za sebe od javnosti. Kako mi je nekad neugodno podijeliti što slušam, znam lupiti ‘Private Session’ i šest sati nitko od mojih prijatelja na aplikaciji ili pratitelja ne može vidjeti da vrtim Oops I Did it Again kraljice Spears.

spotify hrvatska

Izbornik Spotifya, osim što gaji estetiku čistog minimalizma, donosi ti i preglede tvojih pet najslušanijih albuma u tom tjednu, folder sa svim polajkanim pjesmama i pjesme koje si, pazi sad, slušao na repeatu. Drugim riječima, kategorija Uniquely Yours.

Playliste

Ako si često dosadiš kao ja sam sebi, a opet ti se ne da istraživati nove artiste, lupi playlistu This Is… koja slaže kompilaciju globalno najslušanijih stvari tvojih omiljenih glazbenika. Prošle godine sam na Bosporu rokao po jednoj takvoj kada nisam mogao na Foo Fighterse u Arenu ili mjesec dana kasnije po onoj Chrisa Cornella vozeći se obalama Portugala.

Naravno, playliste možemo slagati i sami pa tako svakodnevno uskočim u jednu od njih, ovisno o tome što mi je na dnevnom redu. Kada vježbam, vrištim uz Panic At The Disco; šećući uz karlovačke rijeke sa svojim psom vozi me plejka hrvatskih jazzista. Kada navečer uživam u literaturi iz politike, smiruje me playlista Sufjana Stevensa, dok za crtanje i rukotvorine obavezno vrtim ‘Brain Food‘ ili ‘Binaural Beats‘.

Osobno mi je najdraža kompilacija svih pjesama korištenih u Netflixovoj Hip Hop Evolution gdje imam pregled, razvoj i grananje hip hopa od prvog partija DJ Kool Herca do “Hey Ladies” Beastie Boysa: brate, 11 sati i 28 minuta. Eto ti glazbenog obrazovanja u jednoj playlisti! Kad već govorim o obrazovanju u glazbi, onda treba reći da je Spotify više od pukog algoritma: i sam servis slaže žanrovske, vremenski određene, stilski definirane ili konceptualno sukladne plejliste i kompilacije s ciljem ‘ulaska’ u dubine neke specifičnosti. Tako će, recimo, ono što se nekad zvalo subkulturama ili alternativci doći na svoje kroz vrlo pregledne i muzejski organizirane glazbene galerije.

spotify hrvatska

Podcasti

Godinama već volim poglede na svijet Joea Rogana, kao i Sama Harrisa, pa sam sa Spotifyem napokon dobio priliku eliminirati druge aplikacije i maltretiranje s glitchevima u njihovim plejerima koje kategorija Podcasta na Spotifyu – nema. Sistem s podcastima je isti kao i s mjuzom iliti nema šanse da ćeš prijeći u konkurenciju. Just sayin’.

Sve što slušaš dodatno podešavaš u postavkama. Nije topla voda, ali nije ni zgorega znati da sami možete odrediti pauzu između pjesama ili je čak eliminirati. Ako te smeta psovanje – nema frke. Može i bez pičkaranja!

Autoplay je tu kao i na YouTubeu da ti aplikacija nastavi puštati sličnu mjuzu tvojoj, nakon što dođeš do kraja slušanog. Ako se pak vozikaš autom po obali kao što to ja volim, imaš opciju Car View. Ona se aktivira kada spojiš mob na Bluetooth svog auta i olakšava ti navigiranje soničnim autocestama. Naravno, aplikaciju možeš umrežiti s mnoštvom drugih, pa čak i sa Scrobblerom Last.fm-a ako si rođen/a prije 1990. i još uvijek koristiš ovu, nekad omiljenu, platformu muzikofila. A sve što puštaš kvalitativno ide u tri kategorije: niska, normalna i visoka kvaliteta što će ti, naravno, drukčije papati megabajte, ali i to je podesivo ovisno o tome spajaš li se na podatke ili WiFi.

Cijena zadovoljstva

E i ono što će te najviše zanimati su PARE! Naravno, kao i svakog od nas.

Spotify nije američka platforma, pa ima više socijalne osjetljivosti, iako su modeli naplate donekle slični Netflixu, a idu ovako: pojedinačno, spareno i obiteljski!

Dok kao solo brijači plaćate 5.99€ mjesečno, vjerojatno će vam se više isplatiti dati 2€ više i za 7.99€ slušati u dvoje. Osobno mi je najdraža obiteljska varijanta od 9.99 eura mjesečno koju onda vas šest može podijeliti i svatko godišnje plati 19.98€ odnosno 1,65€ mjesečno.

Zamisli to ovako: ako ti je puno 40-ak kuna mjesečno izdvojiti za mjuzu, sjeti se da je prosječan CD nekad bio 120 kn, da je jedna piva danas 20-ak kuna, kava 10-ak kuna, a maska koju si nekad plaćao 30 lipa danas košta 7 kuna. I sad sve te troškove koji se ponavljaju strpaj u jedan mjesec…

I da ponovim – ovaj članak nije sponzoriran, ali rado ćemo prihvatiti pare ako nam se Spotify javi.

Be social

Komentari