Knjige

Spoiler alert: Kako sačuvati još neobjavljene naslove?

foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
foto: facebook.com
foto: facebook.com

Nakon što autor svoje razbarušene misli dovede u harmoničan sklad povezanih događaja te sve skupa bogatim rječima pretoči na papir, jedna od njegovih najvećih briga jest zaštiti nastalo djelo i njegove detalje od javnosti prije samog objavljivanja. Nedavno smo pisali o Candance Bushnell, autorici Seksa i grada, kojoj su s računala hakirani dokumenti njenog najnovijeg romana. Prvih pedeset stranica je izvučeno i stavljeno na Candancin Twitter.  Nastavno, donosimo vam mali pregled mjera kojima su poznati književnici, a pogotovo njihovi izdavači, pokušali spriječiti spoilanje svojih djela, ali i reakcije autora nakon objave skrivenih tajni njihovih umjetničkih uradaka.

Jedna od najpoznatijih književnica svijeta J. K. Rowling, proslavila se serijalom knjiga o mladom čarobnjaku Harryu Potteru. U najboljoj namjeri očuvanja elemenata knjige od znatiželjne publike, ova se autorica suočila s oštrom istinom – bez obzira na količinu osiguranja od otkrivanja spoilera, novo djelo će prilikom tiskanja i izdavanja neminovno proći kroz ruke velikog broja ljudi. Za šesti nastavak serijala o Potteru, Harry Potter i Princ miješanje krvi Prince (Harry Potter and the Half-Blood), Rowling je na pomalo ekscentričan način vodila računa o tajnosti detalja knjige. Dva su čuvara bila zadužena za trajno nadgledanje tiska, a jedan je neprestano bio prisutan kako bi uništio sve stranice koje imaju pogreške. Međutim, tu cijela priča nije stala, pa je sljedeći nastavak Harrya Pottera bio obavijen još većim velom tajne. Izdavačka grupa Bloomsbury zaprijetila je svima s kojima je surađivala na objavi sedme knjige, Harry Potter i Darovi smrti (Harry Potter and the Deathly Hallows) prekidom suradnje ukoliko ne osiguraju tajnost radnje. Naravno, i sudske su tužbe dio ove priče.

foto: ziher.hr
foto: ziher.hr

Trenutno je aktualan Dan Brown, čije djelo Inferno izlazi za samo tri dana. No, prije izdavanja, posebnu su pažnju on i njegov tim pridali prijevodima, pa su tako prevoditelji, kako glasine kažu, svoj posao radili zatvoreni i izolirani od ostatka svijeta, bez ikakvog kontakta.

Među najaktualnijim knjigama diljem svijeta zasigurno je epski fantasy serijal Georgea G.G.Martina,  Pjesma vatre i leda (A Song of Fire and Ice). Prvi roman iz serije knjiga trenutno pratimo u televizijskoj adaptaciji Game of Thrones, a peti je dio unatoč izričitom neslaganju autora ipak prijevremeno objavljen u 180 primjeraka. Martin je bjesnio i na svojoj privatnoj stranici objavio kako je svjestan da je tih 180 čitatelja iznimno sretno, no to samo znači više spoilera drugim fanovima, čime nije zadovoljan ni Martin ni izdavači.

Četvrto djelo, iznimno štićeno od javnosti prije objave je SF roman Šojka rugalica (Mockingjay), posljednji dio Igara gladi. Autorica Suzanne Collins na svojoj je Facebook stranici objavila kako moli i zahtijeva od svih čitatelja koji pročitaju knjigu da svoje dojmove ne objavljuju javno. Poručila je: „Potičem vas da prije ili odmah nakon objave, 24.8.2010.,  poštujete druge po svijetu raspršene  fanove Igara gladi te izbjegnete širenje spoilera kako bi se završetak Katnissine priče mogao razviti za svakoga pojedinačno kako je to i namjeravano.“ Nažalost, LA Times se toga nije držao te je svojevremeno objavio kritiku romana.

foto: ziher.hr
foto: ziher.hr

I za kraj, švedski kriminalistički hit, The Girl With the Dragon Tattoo ili kod nas prevedeno Muškarci koji mrze žene, Stiega Larssona, zapravo i nije bio otkriven prije same objave, no film jest. Preko kritičara Davida Denbya mnogo je detalja američke verzije filma otkriveno javnosti prije samog izlaska. Zbog takvog nepoštivanja embarga, koji je na film bio stavljen, Denby je dobio trajnu zabranu prisustvovanja na svim budućim filmovima Scotta Rudina, producenta Fincherovog filma.

Potreba svakog čovjeka je znati – činjenice, stvari, objašnjenja, ali i čuvane tajne. U mnogima od nas čuči mali detektiv koji u književnom svijetu pod krinkom književnog dušebrižnika svojim uranjenim kritikama, objavama i otkrivanjem informacija te spoilera zapravo samo šteti svim ostalim čitateljima koji su u tom pogledu zakinuti. Njihova vlastita prilika da sami dožive kraj određene knjige ili filma tada pada u vodu i masa ponovo misli mozgovima najbržih pojedinaca.  Najbolji i najvrjedniji doživljaji  ne moraju biti i najglasniji.

 

Be social

Komentari