Istaknuto
18.09.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Nova glazba i ove srijede donosi sedam novih domaćih i regionalnih singlova između kojih možete glasanjem odabrati favorita i nešto stranih preporuka.

12.09.2019.

Vrijeme čitanja: 15 minute Veliki argentinski pripovjedač Jorge Bucay za Ziher je govorio o svojoj kući bez satova, knjizi koja mu je promijenila život, emocijama i životu s tehologijom, a ispričao nam je i priču.

Vizart

“Still Life / Still Alive” Jelene Lovrec u Galeriji SC

31.05.2016. Ziher.hrFoto: Press/ Kultura promjene
Vrijeme čitanja: 3 minute

Otvorenje izložbe Still Life / Still Alive mlade umjetnice Jelene Lovrec održat će se u petak, 3. lipnja, u Galeriji SC s početkom u 20 sati.

Veza umjetnika prema onomu što stvara u sebi nosi svu težinu pojedinačnoga života i nerijetko je teško razlučiva od samoga življenja umjetnika ili umjetnice. Ipak, stvarajući subjekt neprestano propituje vlastitu poziciju u odnosu prema svojemu radu, uvijek iznova generirajući „sljedeći korak“, stanovitu nadogradnju prethodne kreativne faze ili, s druge strane, u potpunosti nastoji anulirati stanje „prije“.“, piše Martina Bratić.
Ovakve „stvaralačke inventure“ i propitivanja uzročno-posljedične veze između autorstva i produkcije zastupljeni su u projektu Jelene Lovrec, koja o
svještava činjenicu da ju fizička pretrpanost vlastitim radovima priječi u daljnjemu radu.

Destabilizacija umjetničkoga rada kao samosvojnog organizma ali nedjeljivog od osobe autora, zatim preispitivanje (vlastite) umjetničke svrhovitosti i koncepta (pre)poznatosti u umjetničkome svijetu te kritika funkcioniranja umjetničkoga tržišta, neka su od najsnažnije podcrtanih pitanja kojima se Jelena Lovrec ovim projektom okrenula.

Foto: Press/Kultura promjene

Foto: Press/Kultura promjene

Jelenin rad obuhvaća akcije pod sloganom Želim bit’ k’o Berber, upriličene na nekima od najfrekventnijih punktova u Zagrebu tijekom posljednjih tjedana. Sa sobom je redovito nosila i svoje radove, opus crteža, kolaža i manjih instalacija koji su nastajali u periodu od šest godina, odlučivši ih sve pokloniti slučajnim prolaznicima. “Natovareni u velika kolica za kupnju, radovi su tako osvanuli na Trgu bana Jelačića, na Kvaternikovu trgu, kod zgrade HNK te u zoni između Vlaške i Petrove, svakog puta u sve manjemu broju.

Svakom lokacijom mijenjala se i autoričina intimna, ali i profesionalna pozicija. “Svaki punkt imao je neku svoju „publiku“; ljude koji se zaustave i postave pitanje ili ga ne postave; ljude koji su željeli samo ostaviti komentar na ovakvu „izložbu“ ili, primjerice, strukture zadužene za održavanje javnoga reda i mira, koji su na Trgu bili primorani i intervenirati. Istovremeno su i ove mikro-interakcije s autoricom također zabilježene fotografski, otvorivši još jednu dodatnu priču, usložnjavajući čitav projekt, izvodeći rad na rad.
Pri odabiru umjetnine, bilo je nužno da prolaznici ispune darovnicu kojom su se, kao Obdarenici, obvezali čuvati stečeni rad i poslati Darovatelju fotografiju rada nakon što ga smjeste u svoj dom.

Foto: Press/Kultura promjene

Foto: Press/Kultura promjene

Jelena je odlučila, nakon nekoliko godina vaganja svoje odluke – ući u svako kućanstvo, postati punopravnim dijelom ćaskanja o umjetnosti i umjetninama koje sada krase mnoge privatne prostore. Odlučila je, kako kaže, da – želi bit’ k’o Berber. Na ovaj ili onaj način.
Procijeniti umjetninu, „poslati je u svijet“ s naljepnicom o vrijednosti koju je netko drugi iznio ili, s onom koju kupac nudi, kako govori autorica – najmanje je lijepa od okolnosti koje su dio života (i življenja) umjetnika. Nakon mnogih nikada plaćenih radova, čin poklanjanja svega Jeleni Lovrec poslužio je kao bolno ali oslobađajuće rješenje, a koje bi, u konačnici, možda moglo označiti i potencijalnu promjenu na bolje.

Jelena Lovrec rođena je 1989. godine u Zagrebu. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu 2008. i iste godine upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala je 2014. godine u klasi prof. Roberta Šimraka na odjelu grafike. Od 2015. godine članica je HDLU-a.

Izložba Still Life / Still Alive ostaje otvorena do 11. lipnja, radnim danom od 12 do 20 te subotom od 10 do 13 sati.

(Visited 182 times, 1 visits today)

Komentari