Izvedbene umjetnosti

“Stilske vježbe”: Rekordnih 45 godina na sceni

Foto: hnk.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: hnk.hr
Foto: hnk.hr

Najdugovječnija predstava na svijetu, “Stilske vježbe”, izvedbom 3. veljače u Hrvatskom narodnom kazalištu proslavit će 45. rođendan. Možda je to malen korak za čovječanstvo, ali je zasigurno velik za hrvatsku kulturu. Kada je ovu predstavu Tomislav Radić odlučio postaviti na scenu Teatra &TD davne 1968., nije ni pomišljao da će se od tada neprekidno izvoditi i ući u Guinnessovu knjigu rekorda. Osim tog, predstava je ušla u kazališnu povijest i najdugovječnijom glumačkom postavom. Prvih šezdesetak predstava partnerica Peri Kvrgiću bila je Mila Oremović, a u siječnju 1970. njenu ulogu preuzela je Lela Margitić. Od tada ovaj fantastičan dvojac s lakoćom puni dvorane i do danas se nisu umorili od pričanja o zbivanju u tramvaju broj 11.

Jednostavno i genijalno- riječi su koje najbolje opisuju ovu predstavu. Jedna obična zgoda iz svakodnevna života ispričana je na maštovit i nadasve humorističan način. Ono što zabavlja publiku jest činjenica da je priča o čovjeku koji sretne istog čovjeka prvo u tramvaju, a nakon tog ispred ulaza u poštu, ispričana u dvadesetak različitih verzija. Komedija uz koju su odrasle generacije gledatelja nastala je prema djelu “Stilske vježbe” ( Exercices de style, 1947. ) Raymonda Queneaua. Ovaj francuski književnik koji je gajio strasti prema filozofiji, psihoanalizi, ali i matematici u svim svojim djelima propituje jezik i društvenu sredinu pa ona djeluju kao svojevrsni jezični i kulturni laboratorij. Njegova djela prevedena su i adaptirana na mnoge jezike među kojima su napoznatije upravo “Stilske vježbe” u kojima je na 99 načina ispripovijedao priču iz crne kronike. Uz Radića, prijevod i adaptaciju za ovu predstavu potpisuje i Tonko Maroević.

Ovo je predstava u kojoj uživa publika svih generacija i za koju se uvijek traži karta više. Svi koji nećete moći nabavit kartu za slavljeničku izvedbu u Hrvatskom narodnom kazalištu, priliku da je pogledate i otkrijete zbog čega je stekla kultni status, imat ćete 6. veljače u 20 sati kada je zakazana repriza u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Be social

Komentari