Glazba

Izvještaj – Natali Dizdar (Pogon kulture): Stilske vježbe by Natali

natali dizdar
Foto: Andrea Vranić
Vrijeme čitanja: 3 minute

Nova glazbena sezona u Pogonu kulture počela je u petak, 20. listopada koncertom Natali Dizdar, vjerojatno najsigurnije opcije za koju se smatralo da će popuniti prostor kako otvaranju i priliči. To se i desilo jer oko 22 sata u Pogon je navalila velika količina ljudi, mahom u srednjim dvadesetima i stariji. Dizdar je glazbenica istančanog izraza koji se voli od prve do zadnje pjesme odnosno albuma. Njezina karijera od samih početaka ide uzlaznom putanjom, a siguran sam da bi se, i da nije bilo reality showa, u svakom slučaju njezin talent i glas probili iznad površine naše glazbene scene.

Koncert je počeo s dvadesetak minuta kašnjenja, Natali je pozvala ljude da se približe, jer sramežljivi kakvi jesmo, čekali bismo do polovice koncerta da dođemo na par metara ispred njezinog četveročlanog benda. Krenula je s pjesmama s trećeg studijskog albuma “Iluzije” pa su se tu odmah našle Mjesto za jedno, Iluzionist i Nećeš me, zar ne. Iako se činilo da pjevačica nije zadovoljna s prvih par pjesama, ponajviše zbog nefunkcionalnosti monitora, situacija se popravila kada se krenulo “sa starima”. Njen bend je pak funkcionirao odlično. Malo funky gitare, malo jazzy prizvuka s ponajvećom dozom popa zaista mogu rasplesati publiku, iako joj pjesme sa studijskih izdanja uopće ne moraju biti takve ni služiti toj svrsi.

natali dizdar
Foto: Andrea Vranić
Koncertne interakcije

Natali je tijekom nastupa pronašla vremena da potpiše live album “ZKM Live” paru u prvim redovima, popriča s publikom, ali i da pokaže određenu dozu treme. Zaista mi je neobično vidjeti da i nakon toliko godina nastupanja i pjevanja Natali još uvijek pokazuje tu sasvim normalnu ljudsku reakciju, ali cjelokupnom događaju to je dalo poseban čar. Dizdar je svoja kada svojim glasom raspali do neslućenih visina, a boja joj je takva da odmah zaokupi maštu slušatelja.

Na red su, sredinom koncerta, došle i one srednjostrujaške pa i uvijek popularne pjesme s kojima si je izgradila ime i zacementirala status jedne od naših najboljih mlađih vokalistica. Tako se tu našla prava poslastica, mistična i atmosferična Gazio si me, nešto razigranija pop himna Naučila sam trik i Mjesecu je dosadno. Kako bi došlo do zborskog pjevanja Natali se odlučila na Zamijenit’ ću te gorim, a za sam kraj odsvirana je Ne daj.

Posljednja navedena je još uvijek svježa, plesna, pjevna i ima groove s kojim se može otići u beskrajne daljine. Spuštanje tempa te postupno ubrzavanje, od gotovo potpune tišine kada se samo Fender u funk maniri povremeno čuje, do situacije kada Natali Dizdar Pogonu pokazuje svoj raspon glasa, a nakon toga publika oduševljeno kliče i viče, sve je to zaokružilo onaj službeni dio koncerta nakon kojeg smo mogli biti i više nego zadovoljni.

natali dizdar
Foto: Andrea Vranić
Glas i stil

Natali je pokazala da je i pjevačica sa stilom, frontmenica koja svojim albumima i pjesmama ne radi kompromise, već radi ono što želi. Tako se na bisu odsvirala Blurova Out of Time, prvo uz lagane note klavijatura pa zatim postupnim uključivanjem ostatka benda. Popunjen Pogon kulture tako je u sat i četrdeset minuta nastupa doživio ponovni, rekao bih i nadograđeni déjà vu koji bi zatražili opet. S obzirom na to da se Natali vratila nakon nekoliko mjeseci i s istom srdačnošću je prihvaćena, ponovni nastup sljedeće godine jednostavne ne gine. Stilistika s kojom se pogoni, glas s kojim osvaja i bend koji savršeno provodi instrumentalni dio, sve je to dio čarolije Natali Dizdar s kojom na kraju dana ostaje jedinstvena pojava na našoj sceni.

Što se tiče ostatka programa Pogona kulture, do kraja godine najavljeni su Songkillersi početkom i Pipsi sredinom prosinca. Nadam se da neće ostati samo na tome, već da organizatori misle popuniti rupe jer bila bi šteta da ne slušamo razne zvukove i melodije u ponajboljem prostoru kojeg Rijeka može ponuditi za ovakvu vrstu glazbe. Otvaranje sezone ostavilo je dojam kako je publika spremna za još više i bolje pa zašto ne nastaviti u dobrom tonu.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari