Film

Riječka premijera dokumentarca “Studio 54” u sklopu Impulse festivala

studio
Foto: Adam Schul
Vrijeme čitanja: 2 minute

Sedma umjetnost nezaobilazna je stanica svakog Impulse iskustva pa ovog proljeća u sklopu šestog izdanja festivala, u suradnji s Art-kinom s ponosom predstavljamo “Studio 54” (SAD, 2018.), dokumentarni film redatelja Matta Tyrnauera o glasovitom njujorškom klubu na čijem su se podiju ispisale nepregledne stranice glazbene i šire pop-kulturne povijesti. 

Studio 54 bio je epicentar hedonizma 70-ih – mjesto koje je ne samo redefiniralo pojam noćni klub, nego je na kraju i simboliziralo čitavu eru. Sada, 39 godina nakon što je baršunasto uže po prvi puta postavljeno pred ulaz u klub, ovaj dokumentarac priča uzbudljivu priču o najvećem klubu svih vremena.

Tijekom 33 mjeseca, od 1978. do 1980., klub Studio 54 bio je mjesto na Manhattanu na kojem ste željeli biti (viđeni). Raj hedonizma, tolerancije, blještavila i glamura, u koji se prilično teško moglo ući, a bilo ga je gotovo nemoguće ignorirati zbog vijesti o onima koji su tamo viđeni, koje su redovno punile dnevne trač kolumne.

Steve Rubell i Ian Schrager, dva prijatelja iz Brooklyna, uspjeli su kreirati ultimativnu eskapističku fantaziju u srcu kazališnog okruga. Rubell je bio bonvivan koji je htio biti ‘svačiji frend’ i fotkao se sa svakom zvijezdom dana koja bi se našla u klubu, dok je Schrager bio ‘čovjek iza kulisa’, kreativni mastermind koji je vješto bježao od svjetala reflektora.

Studio 54 bio je instantni uspjeh i prava ‘zlatna koka’, ali ovaj san pogonjen drogama i seksom raspršio se u financijskom skandalu i propasti kluba. U dokumentarnom presedanu, zahvaljujući direktnom pristupu Ianu Schrageru, koji po prvi puta priča cijelu nerafiniranu priču i prava je riznica rijetkih arhivskih materijala, Tyrnauer konstruira živopisan i veličanstven portret fenomena disco ere, pričajući priču o dvoje prijatelja koji se drže skupa kroz nevjerojatnu seriju uspona i padova.

O redatelju | 

Matt Tyrnauer je pisac, redatelj, producent i nagrađivani novinar iz Los Angelesa. U svojoj novijoj filmografiji bilježi filmove: Scotty i tajna povijest Hollywooda (2016), Citizen Jane: Battle for the City, premijerno prikazan 2016. na festivalu u Torontu, Jean Nouvel: Reflections, premijerno prikazan 2016. na festivalu u New Yorku, i Valentino: Posljednji car (2008), koji je premijeru doživio u Veneciji, a potom je ušao u uži izbor za nagradu Oscar za najbolji dugometražni dokumentarni film.

Ulaznice

Ulaznice po cijeni od 20 kuna ili 10 kuna za sve članove Filmskog kluba moći će se naći na blagajni Art-kina i putem sustava ulaznice.hr.

Šesto izdanje klupskog riječkog Impulse festivala traje od 4. do 13. travnja, i kao u dosadašnjih pet izdanja, glazba će biti posvuda. Impulse organiziraju Distune Promotion i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci

 

Be social

Komentari