Glazba

Superuho 2019. (3. dan): Kvaliteta pred kvantitetom

superuho
Foto: Facebook.com/SuperUho.Festival
Vrijeme čitanja: 3 minute
Piše: Dražen Šarec

Posljednji dan festivala SuperUho Primoštenom su harali Uzeda, Colin Stetson, Lovely Quinces i Chui.

Prvi, onaj danji termin, pripao je sicilijanskom bendu Uzeda, ali to ih nije omelo da pokažu što znaju, a znaju i imaju mnogo za predstaviti. Skupili su se još 1987., iza sebe imaju 5 albuma i jasno vidljivo umijeće. Zanimljiv vokal koji na nekim pjesmama ode u čudnim smjerovima – ali dobro čudnim, žestok bas koji tjera na kretanje, britku gitaru i bubnjara koji ih bez problema održava na okupu. Gitarist je na prvim pjesmama gestama pozivao ljude da se približe pozornici. Polako ali sigurno su svojim zvukom to uspjeli i kasnije više nije bilo potrebe za pozivanjem.

Na stageu su izgledali kao jedna funkcionalna obitelj koja se međusobno podržava i pokazuje poštovanje i odobravanje. Pjevačica Giovanna se, kako smo kasnije saznali, unatoč jakim bolovima u leđima nije prestala kretati i gestikulirati. Tijekom nastupa nekoliko puta se vidjelo da je dirnuta reakcijom publike, više puta je ponovila da su sretni što su tu. I mi smo bili sretni što su tu. Najžešću pjesmu ostavili su za kraj i kao da su htjeli obznaniti “imamo mi još toga u sebi, vidjet ćete”.

superuho
Foto: Facebook.com/SuperUho.Festival

Colina Stetsona mogli smo doživjeti već nekoliko puta – o odličnim nastupima u KSET-u se priča svaki put kad netko spomene njegovo ime. Nikad nisam čuo da je netko izašao nezadovoljan s tih nastupa, a tako je bilo i ovaj put. Pristojan, nabildani momak koji će vas, ako ga samo slušate, pogrešno navesti na mišljenje da je sviranje saksofona lako, čiji kapacitet pluća priželjkuju i članovi drugih bendova i koga publika čeka da se vrati i odsvira još.

Savršeno je odradio što je trebao, a glazba, iako često repetitivna, ni u jednom trenutku nije izgubila pozornost slušatelja. Prigušila su se svjetla, Colin je otišao, ali nitko se nije pomaknuo očekujući njegov povratak. Tako je nakon gotovo 2 minute, kad se vratio pokupiti svoja oružja s pozornice zaradio pljesak i glasna odobravanja publike u nadi da će nas još malo počastiti svojom armijom zvukova. Nažalost, ništa od toga, ali zadovoljni smo se preselili na mali stage gdje nas je čekala Dunja.

superuho
Foto: Facebook.com/SuperUho.Festival

Lovely Quinces se probila kroz ljudstvo koje se posložilo na pod ispred njenog trona od paleta, poravnala svoje pedalice i mikrofon i s gitarom u rukama nas veselo pozdravila. Upozorila nas je da je vrlo opuštena i da možemo svašta od nje tu večer očekivati, a svašta smo i dobili. Vidno opuštena, smotana i smušena, ali beskrajno simpatična Dunja nas je nasmijavala između pjesama, ispričala vic, malo nas tjerala da se hvatamo za glavu od neugode, malo sebe da pobjegne s pozornice, ali kad je krenula s pjesmom svi su bili tu. Baš tu gdje trebaju biti.

Lijepe, dinamične pjesme u kojima se mogu pronaći i uživati i male djevojčice i macho muškarci. To je Lovely Quinces. Publici je na uspomenu ostavila još jedan super nastup. Nadamo se da će se nastaviti vraćati iz mirovine i odsvirati nam još koji akustični koncert ili nas uskoro počastiti novim projektima.

superuho
Foto: Facebook.com/SuperUho.Festival

Chui kao završnica festivala – to je bio odličan izbor. Ponovno smo imali prilike svjedočiti nastupu u kojem dečki režu sve pred sobom. Nije im potreban cijeli orkestar da zvuče odlično. Nakon iskazanog poštovanja i divljenja Colinu Stetsonu na početku svirke priuštili su posjetiteljima i žestoko i lagano i plesno i smirujuće. Jedino što bi im se možda moglo zamjeriti su velike pauze i tišina između izvedbi, ali dodatno uštimavanje, tehničke poteškoće sa stolcem i ostale sitne prepreke nisu nešto što se može predvidjeti.

Završilo je još jedno izdanje predivnog obiteljskog festivala, a organizator je, kao i uvijek do sad, pokazao da zna što valja i koje izvođače treba ugostiti. U ovom slučaju moglo bi se reći kvaliteta, a ne kvantiteta. Nadamo se da ćemo doživjeti još mnoga izdanja SuperUha s odličnim lineupom i dodatnim sadržajima koji su ove godine zakazali, ali nisu mnogo narušili atmosferu festivala.

Be social
Što misliš o ovome koncertu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari