Film

Sundance Film Festival: Gdje Hollywood dolazi kad mu treba kvaliteta više od kvantitete

Vrijeme čitanja: 6 minute
Foto: www.facebook.com/sundance
Foto: www.facebook.com/sundance

Sundance filmski festival od samih je početaka bio prepoznatljiv i utjecajan po filmovima nezavisne produkcije koji su ondje imali svoju platformu za prezentaciju i promociju. S obzirom na uspjeh prošlogodišnjih filmova prikazanih na festivalu, od kojih su Boyhood i Whiplash zaradili nominacije za Oscara, a komedije Frank i Obvious Child obasute su pozitivnim kritikama, teško je ne veseliti se ovogodišnjem programu koji iznimno obećava. Čak šesnaest filmova natječe se u kategoriji najboljeg dugometražnog domaćeg odnosno američkog filma zajedno s dvanaest iznimnih ostvarenja koji su u konkurenciji za najboljeg u kategoriji međunarodnog filma. Što nas točno očekuje na ovogodišnjem Sundanceu?

Chlorine je talijanska obiteljska drama o mladoj djevojci koja sanja o karijeri sinkronizirane plivačice, ali je premorena staviti svoj život na čekanje te se preseliti u provinciju i brinuti o svom bolesnom ocu. Iz Kanade stiže film Chorus o paru koji se ujedinjuje nakon deset godina razdvojenosti i to u izrazito nesretnim okolnostima – naime, tijelo njihovog nestalog sina je pronađeno, a par mora pronaći način da prebrodi smrt, krivnju i uz to riješiti međusobne razmirice. Gerard Barrett scenarist je i redatelj irske drame Glassland o taksistu koji nastoji ujediniti svoju obitelj, ali biva upleten u mrežu kriminala. Filmu će to biti svjetska premijera, a glume Jack Reynor, Toni Collette, Will Poulter, Michael Smiley.

Foto: www.facebook.com/GlasslandFilm
Foto: www.facebook.com/GlasslandFilm

Homesick se na zanimljiv način bavi proučavanjem “tajnih povezanosti” i ljubavi među članovima obitelji koncentrirajući se na brata i sestru koji se prvi puta u životu sreću u odrasloj dobi. Charlotte ima 27 godina, a Henrik 35 godina i zajedno će pokušati saznati dolazi li ljubav prema bratu ili sestri prirodno svakom ljudskom biću samo na temelju toga da dijele krvnu vezu ili je potrebno i nešto više? Ovu norvešku dramu režirala je Anne Sewitsky. Puno drugačijom i mučnijom pričom bavi se turski film Ivy koji prati nekoliko mjeseci u životu šestorice muškaraca koji spletom okolnosti moraju živjeti zajedno na brodu, ali u iznimno teškim uvjetima. Kako vrijeme prolazi, a hrane i vode je sve manje, muškarci frustracije okreću jedni prema drugima, zaboravljajući da su si međusobno jedina nada za očuvanje zdravog razuma i golog života.

Australski film Partisan radnjom je smješten u idiličnu zatvorenu zajednicu kojom upravlja karizmatični Gregori. Glavni lik je jedanaestogodišnji Alexander koji je iznimno pametan, znatiželjan i intuitivan i uz to Gregorijev sin te, ni više ni manje, nego trenirani ubojica. Naime, Gregorijeva zatvorena zajednica ustvari je tvornica budućih plaćenika. Alexander i druga djeca od prvog dana života ne poznaju svijet drugačiji od onog kakvog im Gregori servira u svom malom izoliranom raju, no što se dogodi kad Alexandra njegova intuicija i znatiželja nagnaju da počinje propitkivati postupke svoga oca? Film je režirao Ariel Kleiman.

Iznimno mračnu priču gledatelji će moći pogledati na svjetskoj premijeri izraelske drame PRINCESS, scenaristice i redateljice Tali Shalom Ezer. Radnja prati dvanaestogodišnju androgenu djevojčicu Adar koja živi s majkom i očuhom Michaelom. Mala obitelj zajedno živi, dijeleći neobičan i intiman odnos koji poprima nasilan zaokret jednog dana kad je Adarina majka na poslu, a ona ostaje sama s Michaelom. Naime, igra uloga postaje poprilično nasilna zahvaljujući poremećenom očuhu pa Adar traži spas od svoje obitelji pri čemu će upoznati dječaka Alana koji joj ponudi utjehu.

Još jedna svestrana scenaristica i redateljica, Anna Muylaert, pozabavit će se kompliciranim obiteljskim odnosima u brazilskom filmu The Second Mother. Priča je to o marljivoj ženi Val koja radi u Sao Paulu gdje brine za bogatu obitelj – vodi im kućanstvo te od malena odgaja njihovog sina, sada već tinejdžera. Obitelj i njihova sluškinja/dadilja Val žive u nenarušenom spokoju sve dok ih jednog dana ne posjeti Jessica, Valina kćer koju je ona napustila i ostavila rođacima da je odgajaju. Unatoč tome, Jessica je odrasla u iznimno bistru i pametnu djevojku, no nitko od članova kućanstva nije naviknut na njezin karakter i to počinje narušavati mir na koji su navikli.

Nešto poznatija glumačka lica našla su se u filmu Slow West (s Michaelom Fassbenderom u jednog od glavnih uloga), riječ je o povijesnom filmu s kraja devetnaestog stoljeća koji prati šesnaestogodišnjeg Jaya u potrazi za djevojkom u koju je zaljubljen. Pritom mu se pridružuje tajanstveni Silas, a usput ga i progone odmetnici kao dnevna doza knedle u grlu tokom njegove potrage i našeg gledanja. Osim Fassbendera koji je i prošle godine na Sundanceu predstavljao svoj film, Frank, na ovogodišnji Sundance dolaze i Nicole Kidman i Hugo Weaving koji glume u filmu Strangerland. Film je to o bračnom paru Parker čija se dvojica sinova izgube usred australske divljine, a roditeljima jedino što preostaje je sačuvati bistar um dok ne riješe misterij nestanka svoje djece.

The Summer of Sangaile na prvi je pogled klasična romantična drama o dvoje zaljubljenih tinejdžera kojima će to zajedničko ljeto biti presudno za daljnji život. Brojni su filmovi snimljeni upravo po toj šabloni, no ono što ovaj film razlikuje od drugih jest da istražuje ljudske fobije te način kako se nosimo s njima kao i borbu s vlastitim demonima koji žive unutar nas.

Posljednji film u kategoriji je indijska gorko-slatka drama Umrika o dječaku koji otkriva da je njegov brat, za kojeg su svi mislili da je odselio u Ameriku, ustvari nestao. On će započeti potragu za njim, istovremeno šaljući lažna pisma u bratovo ime njihovoj majci kako bi je poštedio patnje i uvjerio da je s njegovim bratom i dalje sve u najboljem redu.

Što se tiče konkurencije američkih filmova, najzanimljivije je vidjeti koliko se uspješni glumci, koji snimaju filmove za velike studije, ne ustručavaju prihvatiti uloge u indie filmovima. Nekada je bilo gotovo pravilo da jednom kad uspiješ i počinju ti nuditi uloge u filmovima uz ostala zvučna imena Hollywooda, to je to – uspio si. Nema povratka nazad manjim filmovima, iako se takvi filmovi učestalije bave socijalno osviještenim temama te su najčešće kritičniji prema problematikama koje tematiziraju od filmova u produkciji velikih studija i samim time češće i izazovniji za glumca.

Foto: www.facebook.com/Melissarauchfanpage
Foto: www.facebook.com/Melissarauchfanpage

Melissa Rauch koja ima izuzetno dobro plaćen posao u seriji The Big Bang Theory na Sundanceu će predstaviti film The Brozne u kojem ima glavnu ulogu uz Sebastiana Stana (Captain America: The Winter Soldier, Black Swan). Film je to o bivšoj američkoj nacionalnoj junakinji Hope koja je u svojoj karijeri osvojila brončanu medalju za gimnastiku, a otkad se skrasila u malom gradu ostala je prepuštena zaboravu. Desetljeće kasnije, Hope živi na staroj slavi te mladu lokalnu zvijezdu gimnastike vidi kao opasnost za svoj status u lokalnoj zajednici iako ju mlada gimnastičarka vidi kao uzor i potencijalnog mentora.

James Marsden (X-Men) i Jack Black (High Fidelity, School of Rock) predstavljaju komediju The D Train o prevladavanju podjela nastalih u srednjoj školi na temelju stereotipa, a jedna od najpoznatijih SNL komičarki, Sarah Silverman, u filmu I Smile Back utjelovit će Laney Brooks, majku i suprugu koja “puca po šavovima” zbog života u predgrađu koji joj nikako ne odgovara. Nakon što prekine uzimati svoje lijekove, otkrije lake droge i još lakše muškarce. Njezina obitelj posljedično se raspada, a Laney će se ponovno pokušati dovesti u red i spasiti ono malo što joj preostaje.

Film temeljen na istinitom događaju, The Stanford Prison Experiment, okuplja Ezru Millera (We Need to Talk About Kevin, The Perks of Being a Wallflower) i Oliviju Thirlby (Juno, The Darkest Hour, Dredd). Ljeto je 1971., doktor Philip Zimbardo želi provesti socijalno istraživanje: dvadeset i četvero muških studenata preddiplomskog studija nasumičnim izborom određeni su postati čuvarom ili zatvorenikom u improviziranom zatvoru. Studenti se uskoro u potpunosti poistovjećuju sa svojim ulogama pa dio „čuvara“ počinje maltretirati i mučiti „zatvorenike“, a doktor Zimbardo i njegov istraživački tim promatraju razvoj svog eksperimenta čudeći se rezultatima, ne shvaćajući da su i oni sami dio pokusa.

Drama Stockholm, Pennsylvania prati život mlade žene koja se nakon sedamnaest godina izbivanja vraća kući svojim biološkim roditeljima. Ona ih se gotovo više i ne sjeća jer je veći dio života provela s otmičarem koji ju je odgojio u svom podrumu nekog prigradskog naselja. U glavnim ulogama su Saoirse Ronan (Atonement, The Lovely Bones, The Grand Budapest Hotel) i Cynthia Nixon (Sex and The City).

http://www.foxsearchlight.com/12yearsaslave/
http://www.foxsearchlight.com/12yearsaslave/

Chiwetel Ejiofor koji je oduševio na prošlogodišnjim Oscarima u filmu 12 Years a Slave, glumi u post-apokaliptičnoj drami snimljenoj prema romanu Roberta C. O’Briena i to rame uz rame s Margot Robbie (Wolf of the Wall Street) te Chrisom Pineom (Star Trek, Into the Woods). Z for Zachariah film je u čijem je središtu mlada ženu koja je duboko uvjerena da je jedina preostala živuća na planetu Zemlji sve dok ne upozna umirućeg znanstvenika koji traga za preživjelima. Njihov odnos se narušava kad pronađu još jednog preživjelog muškarca. To uzrokuje buđenje životinjskih nagona koji uskoro u potpunosti prevladaju te se dvojica muškaraca počinju nadmetati za njenu naklonost.

Raznovrsnost i različitost oduvijek su bili epiteti koji prate ovaj filmski festival pa je uvijek zanimljivo promatrati koji filmovi doguraju čak i dalje od premijere na Sundanceu jer ovisno o njihovom uspjehu, netko će ili kupiti prava na njih pa ih distribuirati po kinima ili će ih prepustiti dalje producentskom timu da smišlja kako dokazati publici da je njihov film vrijedan gledanja. Uvijek je uzbudljivo vidjeti koji filmovi se probiju sve do Oscara pa čim prođu ovogodišnje dodjele nagrada, već počinju nagađanja za sljedeće. Sundance itekako ima što ponuditi tako da će se neki ovogodišnji favoriti sigurno naći na popisu nominacija za Oscare 2016. godine.

Be social

Komentari