Glazba

Svi filmovi u kojima je glumila Madonna

madonna
Izvor fotografije: Facebook.com/OfficialMadonnanation
Vrijeme čitanja: 3 minute

Jedina prava kraljica popa, velika Madonna, u svijetu glazbe ostavila je neizbrisiv trag, svakim albumom se mijenjala, ponovno dokazivala na sve moguće i nemoguće kreativne načine. U tom silnom uspjehu, jedan je san ostajao otprilike neostvareni, taj da bude slavna glumica. Iza nje je cijeli niz pokušaja, a njezina vojska obožavatelja bi na svaku novu vijesti da se Madonna baca ponovno u filmove prevrtala očima (uključujući moju malenkost). Ona karizma koju je pokazala i kojom je zračila u svojim spotovima i u svojim nastupima, nestaje na filmskom platnu kada bi ona trebala biti netko drugi.

Stephanie Zacharek, američka filmska kritičarka, koja trenutno djeluje u magazinu TIME, svojevremeno je za web stranicu Salon, izjavila: „Madonna se čini drvenom i neprirodnom kada glumi, teško je to gledati, jer očigledno je da se prokleto trudi”. S time bih se, teška srca, složio. Koliko god velik obožavatelj Madonne bio, nisam pogledao niti pola njenih filmova. Jednostavno se ne mogu prisiliti. Možda će me upravo pisanje ovog popisa motivirati da to jednom napravim.

Ne računajući studentske projekte, stvar s glumom je krenula 1979. kada je Madonna praktički bez honorara glumila u niskobudžetnom filmu „A Certain Sacrifice” koji izdan tek 1985. da se monetizira na popularnosti njenog drugog studijskog albuma „Like a Virgin”. Iste godine izlazi „Desperately Seeking Susan”, za koji je Madonna zapravo dobila pohvale, a film predstavlja i njezin prvi performans u ozbiljnijem filmu na velikom platnu.

Godinu kasnije glumila je u filmu „Shanghai Surprise” sa svojim ondašnjim mužem, Seanom Pennom. Za tu je ulogu dobila svoju prvu Zlatnu malinu. 1990. zaradila je nominaciju za najbolju glumica na nagradama Saturn, za film „Dick Tracy” u kojem su glumili i Warren Beatty i Al Pacino. Nastavak niza pogodaka i pogrešaka nastavlja se s „A League of Their Own” 1992. i ponovnim potopom s filmom „Body of Evidence” 1993.

Nada umire posljednja

Madonnina najvažnija uloga je definitivno ona gdje tumači Eva Perón. Webberova „Evita” je sasvim poseban mjuzikl, na trenutke gotovo naporan, koji se bavi pretežno politikom, ali i ljubavnom tematikom. Madonna je za tu ulogu osvojila Zlatni globus za najbolju glumicu. Madonna se kasnije tijekom 2000-ih bavila i režijom, a iz te bih priče izdvojio povijesnu romantičnu dramu „W.E.”.

Prije nego krenemo, naglasio bih da niže u popisu možete naći ne samo filmove u kojima je Madonna glumila već i filmove za koje je djelovala kao producentica, kao i one koje je režirala. Izostavljamo dokumentarne filmove, odnosno filmove gdje se predstavlja kao ona sama, snimke njezinih turneja i slično.

„A Certain Sacrifice” (1985.)

„Vision Quest” (1985.)

„Desperately Seeking Susan” (1985.)

„Shanghai Surprise” (1986.)

„Who’s That Girl” (1987.)

„Bloodhounds of Broadway” (1989.)

„Dick Tracy” (1990.)

„Shadows and Fog” (1991.)

„A League of Their Own” (1992.)

„Body of Evidence” (1993.)

„Dangerous Game” (1993.)

„Blue in the Face” (1995.)

„Four Rooms” (1995.)

„Girl 6” (1996.)

„Evita” (1996.)

„The Next Best Thing” (2000.)

„Swept Away” (2002.)

„Die Another Day” (2002.)

„Agent Cody Banks” (2003.)

„Agent Cody Banks 2: Destination London” (2004.)

„Arthur and the Invisibles” (2006.)

„Filth and Wisdom” (2008.)

„W.E.” (2011.)

Za kraj, prisjetimo se da je Madonna donedavno radila na autobiografskom filmu radnog naziva „Little Sparrow”. Audicije su navodno bile komplicirane i zahtjevne, uključivale plesne sesije od jedanaest sati za glumice. Imena koja su se spominjala s audicija su Florence Pugh, Alexa Demie, Julia Garner, Odessa Young, Emma Laird, Barbie Ferreira, Sydney Sweeney, kao i pjevačice Bebe Rexha i Sky Ferreira.

Konačno, uloga je bila ponuđena Juliji Garner, ali rad na filmu je odgođen zbog Madonninog trenutnog fokusa na nadolazeću turneju najvećih hitova, jednu od prvih retrospektivnih turneja takvog karaktera. Turneja Madonna: The Celebration Tour rasprodana je do zadnjeg mjesta, počinje 15. srpnja ove godine, a Madonna bi u Europi, SAD-u i Kanadi trebala održati čak 72 arenska koncerta. Nadamo se, ovaj puta, bez ozljeda, odgoda i otkazivanja, i naravno, bez neke nove pandemije.


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari