Vizart

Tajna umjetnost u dječjem filmu Stuart Little

Foto: screenshot/Youtube.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: screenshot/Youtube.com
Foto: screenshot/Youtube.com

Kažu da novinarski posao nema radno vrijeme. Da 24 sata dnevno moramo imati otvorene oči i uši za sve što se događa oko nas. Novinarstvo je, prema tome, više stil života, nego profesija. Tko bi rekao, ali izgleda da je tako i s – povjesničarima umjetnosti.

Gergely Barki je istraživač na području povijesti umjetnosti u mađarskoj Nacionalnoj galeriji u Budimpešti. Božićno vrijeme 2009. godine proveo je kod kuće, u društvu kćeri, ušuškan na kauču gledao je obiteljske božićne filmove. Na tapeti se našao film Stuart Little. U jednom trenutku Barki je u maniri pravog istraživača uočio sliku koja u filmu visi iznad kamina obitelji Little. Zamijetio je i da sliči djelu mađarskog umjetnika Roberta Berenyja, koja je zadnji put u javnosti viđena 1928. godine. U traileru obratite pažnju na sliku u pozadini na 1:14 i 2:10.

Barki je zapravo prepoznao sliku – „Sleeping Lady with Black Vase“ („Uspavana dama s crnom vazom“) – koju je vidio na crno-bijeloj fotografiji zadnje Berenyjeve izložbe, iz 1928. godine. Barki kaže da je znao da ne sanja kada je sliku vidio u nekoliko scena u filmu. Izjavio je za New York Post, kako je bio presretan, no nikako mu nije bilo jasno kako je 1999. završila kao dio scenografije u dječjem filmu.

Naime, Barki je pisao Berenyjevu biografiju stoga je bio iznimno upućen u njegov rad. Znatiželja ga je ponukala da krene detektivskim stopama. Kako prenosi Vanity Fair, Barki je slao e-mailove svima koji su imali ikakve veze s filmom. Poslao je pisma i kompanijama Sony Pictures i Columbia Pictures, te je konačno dvije godine kasnije dobio odgovor od scenografkinje koja je radila na filmu.

Foto: screenshot/Youtube.com
Foto: screenshot/Youtube.com

Scenografkinja, čije ime je ostalo nepoznato, navodno je pronašla sliku u trgovini s antikvitetima u Pasadeni, Kaliforniji. Kupila ju je za samo 500 američkih dolara. Očito nesvjesna podrijetla i vrijednosti slike, iskoristila ju je za dekoraciju stana fikcionalne obitelji Little, koju su utjelovili Geena Davis i Hugh Laurie kao gospođa i gospodin Little, te Jonathan Lipnicki kao njihov sin George i Michael J. Fox koji je svoj glas posudio mišu Stuartu. Po završetku snimanja, scenografkinja je otkupila sliku od studija i objesila je u svom stanu. Barki kaže da ju je posjetio kako bi rado vidio sliku i ispričao vlasnici sve o autoru. Vlasnica je bila iznenađena i jedva je povjerovala da posjeduje nešto toliko vrijedno.

Umjetnik Robert Bereny bio je član mađarske avangardne skupine poznate pod nazivom A Nyolcak, što na mađarskom znači Osam. Ta skupina je zaslužna za dovođenje kubizma i ekspresionizma u Mađarsku. Berenyjev rad je vrlo cijenjen, no on sam je možda poznatiji po svojim ljubavnim aferma. Postoje glasine o njegovoj vezi s glumicom Marlene Dietrich u Berlinu dvadesetih godina. Vrsni poznavatelj Berenyjevog lika i djela, povjesničar umjetnosti Barki rekao je za The Guardian, kako mnogi vjeruju da je Bereny imao avanturu s princezom Anastazijom, misterioznom kćeri zadnjeg ruskog cara Nikolaja II.

Zahvaljujući Barkijevom iznimnom radu i dobrom zapažanju, slika je vraćena u matičnu državu. Prijašnja vlasnica i scenografkinja na filmu Stuart Little prodala je sliku kolekcionaru umjetnina iz Mađarske. Sada se slika može kupiti na aukciji 13. prosinca, koju organizira aukcijska kuća Virag Judit iz Budimpešte. Početna cijena sporne Berenyjeve slike „Uspavana dama s crnom vazom“ je 110 tisuća američkih dolara.

Be social

Komentari