Izvedbene umjetnosti

Zadarski Teatro VeRRdi gostuje u ZKM-u s predstavom “Othello: nezakonita liturgija”

Foto: www.teatroverrdi.eu
Vrijeme čitanja: 1 minuta

Predstava “Othello: nezakonita liturgija“ u izvedbi Teatra VeRRdi iz Zadra gostovat će u ZKM-u u subotu i nedjelju, 11. i 12. studenoga u 20 sati. Predstava će igrati na Sceni Polanec, a broj publike po izvedbi ograničen je na 150. Redatelj je Zlatko Paković (1968.), kazališni autor, pisac, kritičar i angažirani intelektualac koji svojim predstavama i javnim istupima već dva desetljeća provocira horde nacionalista, profašista i neoliberalnih kapitalista u Srbiji.

O predstavi “Othello: nezakonita liturgija“ redatelj  Paković je  zapisao: “Shakespeareovu tragediju  ‘Othello’ držim najsuvremenijim dramskim komadom hic et nunc. Ona potiče na promišljanje ključnoga problema Europe i njezine politike spram afričkih i bliskoistočnih imigranata, poglavito muslimana, koji se, bježeći iz svojih domova od sigurne smrti u ratu – kojemu je stožer hegemonska ideologija bijelog kršćanina – pokušavaju domoći europskih, azurnih obala.(…) Othellova ljubomora nije uzrok, nego sredstvo njegova zločinstva. On mora biti ljubomoran, da se ne bi sučelio s istinom da sam nije ništa drugo do javna mletačka kurva u generalskoj uniformi.

On je konvertit – iz islama je prešao u katoličanstvo – ali on je i kolaboracionist. S Venecijom, i za Veneciju, on ratuje protiv Osmanskog imperija, ali i protiv onih koje danas nazivamo Trećim svijetom. Njegova ljubomora samo je iracionalni, nesvjesni poriv kojim rukovode duboko potisnuti socijalni i politički razlozi, inkarnirani u Othellove emocije i u Othellovu čulnost. Pred nama je, dakle, velika priča o ideologijskom dresiranju čulnosti i emocionalnosti čovjeka.“

Predstava “Othello: nezakonita liturgija” premijerno je izvedena na festivalu “Nosi se” u Zadru 26. kolovoza, nakon čega je gostovala na festivalu Fališ u Šibeniku, u Art radionici Lazareti u Dubrovniku i na Danima kaštelanskog kazališta. Nakon Zagreba putuje u Suboticu na Desiré Central Station festival. U predstavi igraju Hrvojka Begović iz Zagrebačkog kazališta mladih (Desdemona/Jago), Zlatko Paković (kor), Vilim Matula iz Kazališta Kerempuh (nastupa iz offa kao glas Sinjorije) i glumac Kazališta lutaka Zadar Juraj Aras (Othello/Jago).

Be social

Komentari