Istaknuto
12.08.2020.

Vrijeme čitanja: 2 minute Novih pet glazbenih uradaka iz domaćih radionica bore se za naklonost slušatelja,a tu je i pet stranih preporuka za slušanje.

07.08.2020.

Vrijeme čitanja: 10 minute Donosimo vam listu nekih od najpoznatijih svjetskih književnika koji su se, izuzev što su za sobom ostavili književna djela koja ćemo još dugo pamtiti, suočavali sa svojim nemilosrdnim demonima.

Izvedbene umjetnosti

Zadarski Teatro VeRRdi gostuje u ZKM-u s predstavom “Othello: nezakonita liturgija”

10.11.2017. Ziher.hrFoto: www.teatroverrdi.eu
Vrijeme čitanja: 1 minuta

Predstava “Othello: nezakonita liturgija“ u izvedbi Teatra VeRRdi iz Zadra gostovat će u ZKM-u u subotu i nedjelju, 11. i 12. studenoga u 20 sati. Predstava će igrati na Sceni Polanec, a broj publike po izvedbi ograničen je na 150. Redatelj je Zlatko Paković (1968.), kazališni autor, pisac, kritičar i angažirani intelektualac koji svojim predstavama i javnim istupima već dva desetljeća provocira horde nacionalista, profašista i neoliberalnih kapitalista u Srbiji.

O predstavi “Othello: nezakonita liturgija“ redatelj  Paković je  zapisao: “Shakespeareovu tragediju  ‘Othello’ držim najsuvremenijim dramskim komadom hic et nunc. Ona potiče na promišljanje ključnoga problema Europe i njezine politike spram afričkih i bliskoistočnih imigranata, poglavito muslimana, koji se, bježeći iz svojih domova od sigurne smrti u ratu – kojemu je stožer hegemonska ideologija bijelog kršćanina – pokušavaju domoći europskih, azurnih obala.(…) Othellova ljubomora nije uzrok, nego sredstvo njegova zločinstva. On mora biti ljubomoran, da se ne bi sučelio s istinom da sam nije ništa drugo do javna mletačka kurva u generalskoj uniformi.

On je konvertit – iz islama je prešao u katoličanstvo – ali on je i kolaboracionist. S Venecijom, i za Veneciju, on ratuje protiv Osmanskog imperija, ali i protiv onih koje danas nazivamo Trećim svijetom. Njegova ljubomora samo je iracionalni, nesvjesni poriv kojim rukovode duboko potisnuti socijalni i politički razlozi, inkarnirani u Othellove emocije i u Othellovu čulnost. Pred nama je, dakle, velika priča o ideologijskom dresiranju čulnosti i emocionalnosti čovjeka.“

Predstava “Othello: nezakonita liturgija” premijerno je izvedena na festivalu “Nosi se” u Zadru 26. kolovoza, nakon čega je gostovala na festivalu Fališ u Šibeniku, u Art radionici Lazareti u Dubrovniku i na Danima kaštelanskog kazališta. Nakon Zagreba putuje u Suboticu na Desiré Central Station festival. U predstavi igraju Hrvojka Begović iz Zagrebačkog kazališta mladih (Desdemona/Jago), Zlatko Paković (kor), Vilim Matula iz Kazališta Kerempuh (nastupa iz offa kao glas Sinjorije) i glumac Kazališta lutaka Zadar Juraj Aras (Othello/Jago).

(Visited 56 times, 1 visits today)

Komentari