Istaknuto
10.05.2022.

Vrijeme čitanja: 13 minute Zakoračili smo u tjedan Eurosonga. Prvo polufinale održava se već večeras, drugo u četvrtak, a veliko finale je zakazano za subotu. Naše ljubiteljice Eurosonga, Eva i Helena, poslušale su sve pjesme s ovogodišnjeg natjecanja i za vas sačuvale svoje dojmove.

28.04.2022.

Vrijeme čitanja: 5 minute Uoči nuklearnog rata zatvaramo Ziherung sezonu jednim hefty masnjakom kojeg čine albumi izašli u studenom i prosincu prošle godine, a u roster je uguran i poneki propušteni album kroz godinu.

Izvedbene umjetnosti

Newyorško kazalište La MaMa gostuje u Dubrovniku i Rijeci s predstavom “Pilad”

11.07.2016. Tim HrvaćaninFoto: www.hnk-zajc.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Kultno kazalište iz New Yorka, La MaMa E.T.C., gostuje s tragedijom „Pylade“ Piera Paola Pasolinija u režiji Ivice Buljana u Dubrovniku i Rijeci. Pasolinijev „Pylade“, suvremena reinterpretacija odnosa Pilada i Oresta iz grčke mitologije i „Orestije“, poetična je i tragična meditacija o demokraciji, konzumerizmu i borbi za stvarne društvene promjene. Ritam i emocija Pasolinijeva teksta, u engleskom prijevodu Adama Paolozze i Coleen McPherson, pojačani su glazbom i pokretom ugrađenima u ovu predstavu Ivice Buljana i The Great Jones Repertory Company, tvoreći tako totalni teatar pokreta, teksta, spektakla i glazbe.

„Pylade“ se izravno nastavlja na događaje iz Eshilove „Orestije“, opisuje prijelaz iz mitskog vremena i krvnih osveta u doba suvremene demokracije. Božica Atena osnovala je prvi sud slobodnih građana koji oslobađaju Oresta krivnje za ubojstvo majke i tako se iz tmine legendi i mitova oblikovala suvremena civilizacija. Pasolinijevi su likovi svojim različitim vrijednostima kontrapunkt jedni drugima propitujući odnos između intelektualaca i ostalih.

Predstavu izvode članovi trupe The Great Jones Repertory Company koju su osnovali Ellen Stewart, osnivačica kazališta La MaMa, redatelj Andrei Serban i skladateljica Elizabeth Swados. U predstavi igraju Maura Donohue, Eugene the Poogene, Cary Gant, John Gutierrez, Valois Mickens, Tunde Sho, Chris Wild, Mia Yoo, Perry Yung te u naslovnoj ulozi poseban gost iz Slovenije, Marko Mandić, prvak ljubljanske Drame Slovenskog narodnog gledališča. Glazbu su skladali Michael Sirotta, Yukio Tsuji i Heather Paauwe, dramaturg je Zishan Ugurlu, kostimografkinja Ana Savić Gecan, asistent redatelja Arthur Adair, a trener trupe George Drance. Autori plakata su Mirko Ilić i Nicky Lindeman. Autori hrvatskog prijevoda za titlove su Ivica Buljan i Mani Gotovac. Predstava se ne preporuča mlađima od 18 godina.

Foto: www.hnk-zajc.hr

Foto: www.hnk-zajc.hr

Predstava je u New Yorku premijerno izvedena početkom prosinca 2015. godine, kao prva premijera The Great Jones Repertory Company nakon smrti Ellen Stewart i istodobno kao prvo izvođenje nekog Pasolinijeva teksta na engleskom jeziku. Odmah po premijernoj izvedbi predstava je zabilježila izvrsne kritike u kojima američki kazališni kritičari nisu štedjeli superlativa i najviših ocjena. Tako Rachel Kerry (New York Theatre review) piše: „Marko Mandić jedan je od najhrabrijih glumaca u gradu. Istina, on je Slovenac, ali davao se do kraja u svakom prizoru, svakoj gesti, svakoj origiji, svakoj bitci bez straha ili zabrinutosti. Možda bi nam dobro došlo još slovenske hrabrosti na pozornicama u ovom gradu. The Great Jones Repertory Company sastoji se od fascinantnog i čudesnog ansambla talentiranih umjetnika. Redatelj Ivica Buljan kao majstor ceremonije oblikuje kaos tako da vrhuncima radnji doseže visine ludila.“

Predstava u Dubrovniku igra 12. srpnja u 21:30 u Art radionici Lazareti, a ulaznice po cijeni 70 kuna  mogu se kupiti sat vremena prije početka predstave na ulazu. Na festivalu Riječke ljetne noći predstava će biti izvedena u četvrtak, 14. srpnja u 21:30 u Torpedu. Na izvedbu predstave može se stići posebnom linijom Autotroleja, autobusom koji kreće sa stanice kod HNK Ivana pl. Zajca u 21 sat, dok je povratak predviđen u 23:40 s okretišta linije 8.

(Visited 347 times, 2 visits today)

Komentari