nova glazba
21. siječnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

očekujemo
31. prosinca 2022.

Vrijeme čitanja: 20 minute Dora 2023 održat će se u Opatiji 11. veljače, a Vedran, Eva, Patrk i Helena otkrili su što očekuju od 18 odabranih kandidata.

Vizart

“Text and the city”: Misli zatočene u vremenu i prostoru

Foto: Ziher.hr/ Eleonora Glišić
Vrijeme čitanja: 2 minute

Do kraja listopada u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu moguće je kroz fotografije Toše Dabca, Marije Braut, Antuna Maračića i drugih umjetnika prošetati Zagrebom 20. stoljeća, ali i otputovati u inozemne metropole poput Milana i Pariza čije ulice uhvaćene objektivom kamere domaćih autora čuvaju zarazne misli stranaca. Zahvaljujući vrhunskim fotografima čija su djela izložena na izložbi “Text and the city” u sklopu “7. dana fotografije arhiva Tošo Dabac“, stranci s fotografija postaju stvarni koliko i ono što predstavljaju, a prošlost ostaje prisutna koliko je to i sadašnjost.

“Text and the city” uključuje 55 urbanih fotografija hrvatskih umjetnika koje ukazuju na važnost tekstualnosti u radu Toše Dapca, u kontekstu sličnih radova drugih fotografa. Osim fotografija njegovih suvremenika poput Đure Janekovića i Ivane Tomljenović Meller, izložene su one Petra Dapca, Luke Kedže i Ane Mihalić koje prikazuju život grada kakvog ga vide mlađe generacije autora. Izložba je rezultat istraživanja izraelske kustosice Ofre Amihay koja je odlučila istaknuti funkciju teksta na fotografiji, time pokazujući da on nije slučajno “upao” u kadar, već ga je potrebno promatrati kao odvojenu cjelinu. Fotografski opus Toše Dapca neiscrpan je izvor novih iskustava, a ove godine fokus je postavljen na njegov jedinstven osjećaj za napisano kada je riječ o umjetničkom izražavanju putem fotografije. Njegovih 20 radova Amihay je suočila s 35 radova drugih umjetnika, pa svi zajedno čine svojevrsnu priču o čitanju – teksta, ideja, čovjeka i svijeta.

Znajući da grad ne postoji bez ljudi, a da ljude ljudima čini tekst koji oblikuje njihove misli, autori čija su djela izložena u NO galeriji u MSU-u prikazuju isječke iz života običnog čovjeka. Međutim, promatrajući fotografije inspirirane uobičajenom svakodnevicom, uočavamo upravo suprotno – njezinu neobičnost. U socijalnoj fotografiji Toše Dapca i ostalih umjetnika vođenih njegovim idejama, dolazi do izražaja iznimnost svakog trenutka uhvaćenog objektivom i složenost života običnog čovjeka, a zatim slojevi njegovih emocija koje rutinski koračajući ostavlja u gradskim ulicama.

Prikazi Zagreba tako zapravo govore o ljudima koji su u tom periodu oblikovali njegove ulice vlastitim životima, a tekst prati kontekst i dodatno naglašava ulogu pojedinca u stvaranju vremena – prošloga, sadašnjega i onoga koje tek dolazi. Kroz odlučujuće fotografske trenutke izložene u MSU-u zato progovaraju stanovnici grada, a time i sam grad. Za sve one koje zanima što im Zagreb ima za reći te ljubitelje fotografije, trenutka ili putovanja kroz vrijeme i prostor posjet izložbi je besplatan.

(Visited 154 times, 1 visits today)
Be social
Što misliš o ovoj izložbi?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari