boris bućan
25. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 3 minute Boris Bućan, jedan od najvećih suvremenih hrvatskih slikara preminuo je 18. svibnja u 77. godini, a u nastavku donosimo pregled njegovih najpoznatijih djela.

tina turner
24. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nakon duge i teške bolesti u 83. godini napustila nas je kraljica rock n’ rolla Tina Turner.

Glazba

“Thank U, Next” (Ariana Grande): Oda prekidima i bivšim ljubavima

ariana
"Thank U, Next" [album cover]
Vrijeme čitanja: 3 minute

Pročitala sam jednom neki članak u kojem je pisalo kako svi umjetnici u nekom periodu svog stvaralaštva naiđu na pojavu koja se odmila zove – zid. On dođe iznenada, velik, kamen i bez mogućnosti zaobilaska, a na samim je umjetnicima da nađu način kako ga prekoračiti. Mnogi ne uspiju u tom naumu, postanu takozvani ‘one hit wonder’ ili pak zauvijek pričaju o onom jednom albumu koji je bio odličan, ali sve što je slijedilo iza je bilo jednostavno neprepoznatljivo.

Mnogi strahuju od ovog fenomena, ali rijetki su oni koje zaobiđe, a jedna od njih je Ariana Grande. Na scenu je stupila 2011. godine sa svojim debi albumom nakon kojeg niže hit za hitom. Svaki svoj album prodaje u više primjeraka nego prošli pa je tako i ovaj nadmašio prethodni za 100 000 primjeraka.

Nakon posljednjeg albuma “Sweetener” koji je uistinu bio nadasve sladak, Ariana nam predstavlja nešto potpuno drugačije, svoju tamniju i iskreniju stranu.

Brzinska dva tjedna

Pjesme Ariane Grande nisu mi jedne od onih koje sjednu na prvu, stoga sam odlučila odvojiti nekoliko vožnji do faksa i posla kako bi više puta poslušala album. Grande je koristila isti tim kao i na prošlom albumu, a s pisanjem svih pjesama s albuma bila je gotova za dva tjedna, možda upravo zato što je ovaj album bio veoma osoban.

Burna 2018. godina

Sama pjevačica imala je burnu 2018. godinu koja je bila zabilježena kamerama paparazza tako da je veoma lako prepoznati neke od ključnih tema njenih pjesama – prekidi, stare ljubavi te pronalazak sebe. Radnja albuma teče kronološki vodeći od svršetka jedne veze do početka potrage za novom, a motivi pjesama su prepoznatljivi. Tako su na primjer pjesme Ghostin’ o Mac Milleru i Pete Davidsonu, Fake Smile o životu pred kamerama, a možda najveći hit proizašao iz ovog albuma pjesma thank u, next o svim njenim bivšim vezama.

Osvježeni R&B pop

Svaka pjesma naizgled teče u iduću s iznimkom 7 Rings koja je prepjevani hit iz filma “Moje pjesme moji snovi„ i svima dobro poznata pjesma Few of My Favourite Things. Iako je nemoguće ne prepoznati glas poznate pjevačice, same pjesme osvježene su zvukom R&B popa koji je bio prisutan i na njenom albumu “Dangerous Woman” i nude nov zvuk u već i ovako bogatom glazbenom arhipelagu mlade zvijezde.

Možda je upravo ta mogućnost neprestanog mijenjanja svog zvuka razloga zašto je Grande držala prvo i drugo mjesto na Billboardovoj ljestvici najslušanijih pjesama, što nije uspjelo nikome osim Madonne s hitovima Holiday i Into the Groove.

Osobni favoriti

Osobno najdraže pjesme bi mi bile Fake Smile, u kojoj semplira pjesmu After Laughter (Comes Tears) pjevačice Wendy Rene, NASA i thank u, next koju je i popratila spotom na koji niti jedna žena odrastala u ranim 2000ima nije ostala hladnokrvna.

Svima onima koji ovaj album Ariane uspoređuju s onima Taylor Swift rekla bih da postoji jedna očigledna razlika. Naime, dok Swift koristi svoje pjesme kako bi ocrnila i ismijala svoje bivše veze Grande ih koristi kao inspiraciju za novi početak.

Jesu li ovo neke od pjesama s dubokoumnim riječima i porukama koje pamtite još dugo vrijeme? Ne, naravno da ne. Hoćete li se moći opustiti i nabaciti koje pokrete u klubu uz dobro vam poznate riječi i novi ritam? Da, opustite se i uživajte. Hoće li vam također pomoći shvatiti da niste jedini koji patite nakon prekida, da se to događa svima pa napokon možda i prestanete dosađivati svima oko sebe sa svojim problemima jer nam svima ostalima već idete na živce?

Toplo se nadam jer ne znam koliko još kava mogu izdržati. Stoga jednostavno poslušajte album, otkrit ćete neke nove pjesme, poistovjetiti se s nekim riječima i lagano shvatiti da ipak ima svijetla na kraju tunela ili kako bi Mile Kekin rekao – nije sve tako sivo.

(Visited 516 times, 1 visits today)
Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari