22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Top 10: Komičari u glazbi – Stand up uz takt i ritam

komičari
Izvor: Pinterest, Facebook
Vrijeme čitanja: 6 minute

Davni su bili dani kada je Weird Al Yanković vladao parody scenom naših odabranih društvenih mreža i pritom nas nasmijavao koristeći tuđih ruku djelo. Već su neko vrijeme na sceni komičari koji svoje izvedbe ne svode samo na običan stand up već ih uglazbljuju, i to na poprilično uspješan način.

Naravno dolazimo do malene činjenice da jedna od stvari koje nas međusobno razlikuje kao pojedince je upravo smisao za humor. Amerikanci su autori mnogobrojnih zabavnih programa kao što je SNL u kojem je komičarski trio Lonely Island nasmijavao publiku kratkim skečevima u kojima su često gostovali popularni glazbenici. Tu se radilo o komičarima koji su imali platformu kakva se ukaže samo nekolicini, dok drugi mogu samo sanjati o takvom izlaganju te moraju sami stvoriti svoju publiku.

Inspirirana svijetom komičara koji svoj humor uglazbljuju, odlučila sam vam pripremiti listu komičara koji su uveseljavali moje dane. Za neke od njih već dugo znate, a neke ćete tek otkriti. Moji osobni favoriti nalaze se pri dnu jer se ipak najbolje ostavlja za kraj. Krenimo zajedno u svijet smijeha i humora.


Lil Dicky


Nešto posve različito od Weird Al Yankovića i Lonely Islanda je možda poznatiji Lil Dicky. Lil Dicky je sa svojim pjesmama krenuo 2013. godine a danas surađuje sa svjetski poznati glazbenicima kao što su Fetty Wap, Snoop Dog i Brendon Urie, a pjesma Freaky Friday koju je 2018. godine napravio u suradnji s Chrisom Brownom bila je ljetni hit. Moram priznati da sam za Dickya prvi put čula još u srednjoj školi i to zahvaljujući frontmanu benda Panic! At The Disco i nekako smatram da se sa svojim humorom nije pomaknuo od onih srednjoškolskih šala.

Najosnovniji problem koji imam s Lil Dickyem je taj što ni on sam ne zna da li je glazbenik ili komičar. Pjesme su mu izgubile prvotni šarm koji je imao dok još nije surađivao s poznatim glazbenicima, humor je postao nepostojeći a iako svaka pjesma ima visoki nivo produkcije, sve one zvuče ustajalo i repetitivno.


Oliver Tree


Ako ni jedan od ovih komičara nije po vašem ukusu, možda je upravo Oliver Tree pravi odgovor za vas. Kako ga opisati? Jeste li ikada u svojim dvadesetima bili na jednom od popularnih 80’s partyja i toliko vam se sviđalo kako ste izgledali taj dan da ste pomislili da bi bilo super tako izgledati svaki dan? Ne?

Možda se sjećate kada ste izgubili svako samopoštovanje i odlučili se voziti onim romobilima kakvi su bili popularni kada ste imali 10 godina, a onda se osjećali još posebno odraslo pa počeli nesmisleno psovati kako bi se osjećali odraslo? Ponovno je odgovor ne? Čestitam vi onda niste Oliver Tree, što je već samo po sebi ogroman kompliment i znak da ipak ima nade da nećete biti izloženi ovoj vrsti humora. Ako je pak neki od ovih odgovora ipak da, mogu vam predložiti Young Gravya ili pak nadu da ćete uskoro izaći iz ove životne faze gdje očito činite velike pogreške u svom glazbenom ukusu.


Bo Burnham


Bo Burnham odskače od ostatka gore navedenih komičara. On je također svoju karijeru započeo na YouTubeu, ali nakon nekog vremena odlučio se posvetiti svom stand upu u kojem nakon svakog bloka šala dolazi odgovarajuća pjesma. Osobno, neki od favorita su mi Lower Your Expectation i Sad. Njegov humor nije za svakoga, što će vam i sam Bo reći u svakom svom nastupu, a prošle godine je pokazao svoj talent i na velikim ekranima jer je napisao i režirao svoj prvi film Osmi razred.


Hugh Laurie


Za razliku od svojih američkih kolega, Britanci i Australci svoju komediju odlučili su uglazbiti uz pratnju instrumenata. Većina ih poput Boa koristi kao popratnu točku svoga stand upa i ne ograničavaju se samo na video klipove. Jedan od začetnika ovog načina komedije je kultni Hugh Laurie koji je širokoj publici poznatiji kao Dr. House. Laurie je naime svoju karijeru započeo u humorističnom serijalu A bit of Fry and Laurie gdje je sa svojim prijateljem Stephenom Fryem radio kratke glazbene skečeve.


Kevin Bloody Wilson


Dok vam sada navodim neke od starijih komičara-izvođača, ne mogu ne spomenuti Kevin Bloody Wilsona koji je započinjao svoju karijeru otprilike kada i Laurie, prije bilo kakve naznake interneta, samo prepušten zvukovima svoje gitare. Zamislite sve stereotipe Australaca koje vidite u popularnim medijima i sada ih sve pretvorite u jednu osobu. Dobit ćete upravo ovog gospodina.

Suhi, britki humor koji ne očekujete uz veselu country melodiju gitare je ono što je proslavilo Wilsona, koji nažalost više nije aktivan, ali svakako je vrijedan nekoliko klikova vašeg miša. Pogotovo na loš dan kada se osjećate iživcirano samim pogledom upućenim u vašem smjeru, neki od mojih prijedloga su DILLIGAF i Cunt Of A Day.


Axis of Awesome


Njegovi sunarodnjaci Axis of Awesome sigurno su vam nešto poznatiji zahvaljujući pjesmama poput 4 Chords i How To Write a Love Song. Ovaj trojac na kreativan način pokazuje sve svoje glazbeno obrazovanje ukazujući na česte sličnosti među popularnim pjesmama raznih žanrova koje možda niste do sada zamijetili.

Još jedan Australac zamijenio je stand upove daskama pozornice, ali još uvijek se možete nasmijati luckastim pjesmama Tim Minchina, a sada pogotovo više nego ikada jer izdaje novi album. Beskrajno kreativan Minchin uzima banalne teme svakodnevnog života kao što su na primjer pjesme Prejudice i Thank You God.


Tenacious D


Šećer uvijek ide na kraju, vrijeme je za osobne favorite. Možda je stvar generacije, ali Škola rocka – s time i sam Jack Black zauvijek će imati posebno mjesto u mome srcu. On je drag, karizmatičan i beskrajno talentiran u tzv. tjelesnom humoru, ali možda nisu svi upoznati s činjenicom da je Jack član rock sastava. On i Kyle Gass čine Tenacious D. Izdali su nekoliko crtanih filmova kao dodatak pjesmama, a dvojac je čak i glumio u istoimenom filmu u kojem se bore protiv vraga svojim rock ‘n’ rollom, što i nije tako daleko od tema njihovih albuma.

Uz teme kao što je traženje uspjeha u svijetu glazbe, trzavica u bendu i njihovom prijateljstvu veoma česte su teme apokalipsa i život nakon nje. Kako Tenacious D uspijeva upravo ove teme učiniti duhovitim i zabavnim samo oni znaju, ali poslušajte Death Star ili Colors i uvjerite se sami. Ako ste ipak za neke malo svjetlije teme poslušajte pjesme poput The Ballad Of Hollywood Jack, Rock Is Dead ili Rize of the Fenix. Ono što je očito u njihovoj komediji je prvenstveno to da su odlični glazbenici s utjecajima bendova poput The Who, Led Zeppelina i Metallice. Ako ste spremni na spoj ovog stila glazbe sa zabavnim šalama o smaku svijeta i prodavanju duše za uspjeh u Hollywoodu ovo je dvojac za vas.


Garfunkel and Oats


Garfunkel and Oats su jedini ženski dvojac na listi. Ponovno humor koji ne odgovara svima, ali one svoj humor ionako opisuju kao ‘ono što drugi misle, ali ne žele reći na glas’ i u potpunosti bih se složila s tim opisom njihove komedije. Pravi primjer za to su pjesme poput Pregnant Women Are Smug i Weed Card.

Njihov stil nije lako usporediti s nekim pojedinim glazbenikom jer se oslanjanju isključivo na instrument koji više ne želim ni spominjati i klavijature, ali to isto vrijedi i za njihov humor. Kao što sam već prije rekla, djevojke su dašak svježeg zraka, sa svojim neočekivanim humorom i laganim i veselim zvukom Garfunkel and Oats mogu biti savršeni odgovor na kišni i sivi dan.


Tiny Meat Gang


Posljednji dvojac na ovom popisu je Tiny Meat Gang. Cody Ko i Noel Miller imali su različite početke od ostalih na ovome popisu. Naime obojica imaju svoje YouTube kanale na kojima komentiraju pop kulturu i poput Al Yankovica ismijavaju pojedine trendove i glazbenike u svojim kratkim glazbenim izvedbama. Iako su izdali samo nekolicinu videa u kojima se ismijavaju drugim ‘YouTube glazbenicima’ stvorila se vjerna publika koja je počela zahtijevati još glazbenog sadržaja.

Duo je udovoljio željama i izdao čak 2 albuma na kojima komentiraju događaje iz vlastitog života te ostale svakodnevne aktivnosti što možete čuti u pjesmama poput No Flex, Super Xan i Stay Safe. Najveći utjecaji na Tiny Meat Gang, kao i većinu njihovih američkih kolega su većinom pripadnici novog vala rap glazbe kao što su Travis Scott, Post Malone i Migos koje su na početku svoje mlade pjevačke karijere najviše ismijavali. U svakoj svojoj novoj pjesmi pokušavaju ubaciti nove taktove i ritam, a vidi se i očiti napredak od njihovih skromnih početaka. Najveći naglasak kao prije spomenuti ženski duo stavljaju na svoje riječi. Stoga, sviđa li vam se ova malo opuštenija rap verzija komedije pružite priliku ovom dvojcu.


Stephen Lynch


Ako ne volite humor koji korača tankom linijom između smijeha i trenutka kada se zapitate, da li je možda ipak ovo prešlo neku granicu, za vas je moja lista ovdje završila. Hvala vam što ste stigli do ovog trenutka, ali sada je vrijeme za polazak jer posljednji na mojoj listi je Stephen Lynch, svojevrstan kralj lako uvredljivog pijevnog humora.

Naoružan samo sa svojom gitarom, Stephen je žario i palio stand up scenom ranih 2000ih. Kako ga predstaviti bez da ne otkrijem previše? Recimo samo da poslušajte pjesme Grandfather bez prisustva djeda, Lullaby bez prisustva djece i Special Ed u potpunoj samoći jer previše toga ćete morati objašnjavati ako se počnete imalo smijati. Da, njegov humor nije za svakoga, ali pružite mu priliku jer možda se iznenadite koliko ste zapravo fleksibilni u svome humoru.


Kao završnu riječ moram reći da će biti onih kojima se neće svidjeti niti jedan od izvođača s moje liste, biti će možda nekih kojima će se sviđati nekolicina, a ako se slučajno dogodi da vam se sviđaju apsolutno svi izvođači mogu samo pretpostaviti da ste netko tko mi je u rodu i slatko kima glavom bez da je uopće pogledao i jedan od videa koje sam vam slala dok sam pisala ovaj članak.

I njima samo poručujem da prestanu lagati jer zasigurno niste poslušali sve riječi pjesama – nisam primijetila nikakve poglede ili uzdahe neodobravanja. Tu se vraćamo ponovno na ono što sam rekla na početku, humor je osobna stvar i biti ću sretna ako samo pružite priliku ovom načinu izražavanja kroz glazbu, i lagano razočarana ako se sljedeći put kad vidite trudnicu lagano ne osmjehnete.

Be social

Komentari