Film

THE HANGOVER: Mamurluk traje deset godina

hangover
Foto: facebook.com/thehangover
Vrijeme čitanja: 4 minute

Iako je Hangover došao na filmska platna prije 10 godina, do danas je ostao dio opusa filmova koje obavezno morate pogledati s ekipom u stanu ako priređujete house party.

Zašto?

Zato što je ova komedija uspjela postići ono što je bit komedije kao žanra, a to je da je zabavna i otkačena, a ujedno i originalna te ikonična. Kada se u društvu spomene film Hangover, prvo što vam instinktivno padne na pamet su tigar u kupaoni, Mike Tyson, kokoš koja hoda po sobi i, naravno, Alan kojeg utjelovljuje Zach Galifianakis. Većina gledatelja moći će se poistovjetiti sa situacijom kada su barem jednom u životu izgubili pamćenje na večer prije.

Ovaj film itekako dobro opisuje kako se trojica glavnih likova, koji sami sebe nazivaju wolf packom, suočavaju s posljedicama koje su sami sebi zakuhali kroz večer tokom koje su bili na određenim stimulansima i kako s prolaskom vremena spoznaju sve više informacija o stvarima koje su radili prošlu noć.

hangover
Foto: facebook.com/thehangover

Momačka večer koje se nitko ne sjeća

Glavni protagonisti filmova su četvorica najboljih prijatelja: Phil (Bradley Cooper), Stu (Ed Helms), Alan (Zach Galifianakis) i Doug (Justin Bartha) koji zajedno odlaze u Las Vegas na Dougovu momačku večer. Ispočetka, ekipa je poprilično entuzijastična oko putovanja iako se nitko ne slaže najbolje s Alanom koji je za njihovo društvo pomalo ekscentričan, odnosno impulzivan.

Svejedno, ekipa prijatelja otputuje u Las Vegas gdje odluče iskoristiti sve vrline i prilike toga grada, ali večer koja započne tek kojom žesticom završi kobno. Naime, samo trojica prijatelja se probude u sobi koja izgleda kao da je doživjela barem tri potresa, a nitko se ne sjeća apsolutno ničega od prošle večeri. Najvažnije od svega, nitko ne zna gdje im je najbolji prijatelj Doug.

Phil, Alan i Stu sada imaju zadatak odgonetnuti kako im se tigar našao u kupaonici, zašto Stu nema jedan zub i zašto ima dijete s prostitutkom koju je oženio unatoč tome što već ima zaručnicu, gdje je Doug te još mnoge druge probleme na koje nailaze kroz film u kojemu se radnja lagano otpetljava kao klupko dok gledatelji zajedno sa likovima slažu komadiće slagalice kako bi odgonetnuli na kojim lokacijama i s kojim ljudima su se protagonisti suočavali kroz svoju večernju odiseju.

hangover
Foto: facebook.com/thehangover

Zabava za širu publiku

Scene u kojima ekipa pokušava vratiti tigra znamenitom boksaču Mike Tysonu ili recimo prizor u kojemu se prvi put pojavljuje Mr. Chow (Ken Jeong) su posebno dobro zapamćene jer osim što su otkačene, jednako tako su i najzanimljivije scene filma. Pogotovo pri kraju kada ekipa napokon pronađe Douga usred pustinje kojeg im izruči Mr. Chow samo da bi na kraju ispalo da je to zapravo druga osoba koja dijeli ime s njihovim prijateljom.

Film je dinamičan, humor je na mjestu, iako na momente pomalo pretjeran, ali zato nije plastičan, nego je dapače potpuno šarmantan i promišljen. Bradley, Zach i Ed su apsolutno fantastični u ulogama trojice prijatelja kao i svi ostali glumci koji se nalaze u filmu: Heather Graham, Ken Jeong, Jeffrey Tambor i drugi. Todd Phillips ne boji dr eksperimentirati što se jasno nazire u ovome filmu, a još više i u njegovom drugom nastavku koji je čak i za par nijansi bolji od prvog nastavka s obzirom da ekipa tada odlazi u Bangkok gdje se suočavaju s još više problema i puno težim posljedicama nego li do sada.

Najbolja stvar kod Hangover trilogije jest činjenica da je to zaista film koji će zabaviti širu publiku različitih godina. To pridaje činjenici da ova komedija stari poput vina te da je jednako zabavna kao i prije 10 godina te ostavlja dojam kao da je film snimljen tek nedavno. Likovi su relativno realni i s nekima od njih se i gledatelji mogu poistovjetiti (pritom se misli uglavnom na Phila i Stua) dok Alan više služi kao pokretač komedije u radnji.

hangover
Foto: facebook.com/thehangover

Will Ferrell i Jack Black

Naravno, kako obično to bude i u procesu nastanka nekog filma, razni holivudski glumci bili su vezani uz određene uloge. Tako su se uz Philov lik povezivala imena poput Paula Rudda, Josha Lucasa, Vince Vaughna, dok su recimo Will Ferrell ili Seth Rogen trebali utjeloviti Stua, a Jack Black je odbio ulogu Alana.

Zanimljivo je isto tako da Mike Tyson nije htio glumiti u filmu sve dok nije saznao tko će sjediti na redateljskoj stolici, a s obzirom na to da je obožavatelj njegovog opusa, odlučio je prihvatiti ulogu koja mu je promijenila stil života. Sudeći po informacija vezanim uz film, Mike je bio na kokainu dok je snimao svoje scene, i tek kada je gledao konačni proizvod je shvatio da više ne želi živjeti takav način života i tada se, navodno, ostavio svih opojnih sredstava.

Ako u petak navečer provodite vrijeme u stanu s društvom te tražite film koji bi svakoga nasmijao, Hangover vas sigurno neće razočarati, isto kao ni iduća dva nastavka ove trilogije.

Be social

Komentari