Film

Prigušen komentar zbivanja (“The Unknown Girl”, J.P. Dardenne i L. Dardenne)

Dardenne
Foto: Screenshot Official Trailer
Vrijeme čitanja: 3 minute

Realistični pristup i socijalna tematika u novom uratku braće Dardenne, dvostrukih dobitnika Zlatne palme u Cannesu (Rosetta, L’enfant), ponovno je našla svoj put u nešto mekšoj i distanciranijoj varijanti, što je karakteristika njihova novog filma Nepoznata djevojka. I dok ljubitelji stvaralaštva Jean-Pierrea i Luca Dardennea negoduju nad statičnosti i nedorečenosti ovog djela (naspram prijašnjih radova), Nepoznata djevojka u okviru studije svjetonazora i etičkih načela, koja zavise o kontekstu u kojem pojedinac boravi, djeluje uvjerljivo i zanimljivo, unatoč mogućim zamjerkama u radnji i psihologizaciji likova.

Janny Devine (Adèle Haenel) mlada je doktorica opće prakse u belgijskom industrijskom gradu Seraing gdje predano obavlja svoj posao liječnice kako u ambulanti koju je nedavno naslijedila, tako i u kućnim posjetama. Principijelna je, poštena i neposredna zbog čega ju pacijenti vole, no njen stažist Julian (Olivier Bonnaud), student medicine, ima problema s prilagodbom na tako visoke standarde koje u svom radu Devine postavlja.

Međutim, standardi koji su postavljeni nisu uvijek u službi stvarnog života, stoga kada jednog dana na kraju teške smjene Devine odluči ne oglasiti se na zvono  – ne zbog toga što joj se ne da, već da očvrsti i pouči osjetljivog Juliana jer je radno vrijeme ambulante odavno završilo – idućeg je dana dočeka najgora moguća posljedica tog čina. Devine saznaje da je u blizini pronađena mrtva djevojka o kojoj se ne zna ništa, osim da je zadnji put uočena na kameri parlafona ordinacije kojoj je, očigledno preplašena, prije smrti pozvonila.

Foto: Screenshot Official Trailer
Odraz zapadne Europe

Ponukana velikim osjećajem krivnje mlada doktorica odlučuje otkriti identitet tamnopute djevojke koju je policija pronašla bez dokumenata. S obzirom na to da je nije uspjela spasiti, odlučuje spasiti makar sjećanje i pronaći njeno ime kako bi je mogla dostojno sahraniti i obavijestiti njene bližnje. U tom trenutku radnja dobiva kriminalističku notu jer Devine koristi sve moguće opcije, kao i vlastite vještine, da sazna identitet žrtve. Time mreža njenih pacijenata postaje mreža mogućih tragova prilikom čega se kao lajtmotiv provlače teški životni uvjeti njenih pacijenata koji osim bolesti nose teret niskog socijalnog statusa te probleme koji se na to vežu (ilegalna imigracija, prostitucija, droga, nezaposlenost). Iskren je to i realističan odraz jedne strane zapadne Europe koju javnost rado zaboravlja, a braća Dardenne rado ističu.

Motivacija likova u filmu nije uvijek sasvim jasna ili uvjerljivo razrađena (primjerice, lik Juliana) zbog čega razrješenja nekih scena, naročito onih detektivski obojenih, a i samog kraja, djeluju pomalo neuvjerljivo i površno te nam se na trenutke čini da neki ključni elementi u filmu nedostaju. No spor i jednostavan ritam ovdje dobro odgovara. Nalik na glavnu junakinju, sveukupan dojam je jednostavan i direktan, bez prevelike dramatičnosti. Bez filtera i glazbene pozadine, redatelji ogoljuju stvarnost koju snimaju, kao i unutarnji svijet protagonistice koju njena pogreška čini još predanijom da se iskupi i postupi ispravno. Mogu li principi i etika barem nekad pobijediti prevladavajuću apatiju i zlo pitanje je koje liječnici Devine, ali i gledateljima može otkriti samo ime nepoznate djevojke.

Foto: Screenshot Official Trailer
Ključ međuljudskih odnosa

No zanimljivije od same potrage, i mnogo jače, čine se scene kućnih posjeta pacijentima u kojima se ogleda Devinein brižan i blizak odnos koji se ne ograničava brigom o njihovom fizičkom zdravlju. Ona svakom od njih prvenstveno prilazi kao čovjeku, a potom kao pacijentu. Trenutak dok brižno vraća sat na umirovljenikovu ruku nakon mjerenja pulsa ili kada pristane ostati na kavi kod usamljenog dijabetičara, sitnice su koje dodaju toplinu njenom liku i nude lijep prizor nimalo sentimentalnih, već iskrenih međuljudskih odnosa. Na koncu valja pohvaliti prigušenu i vrlo prirodnu ulogu mlade francuske glumačke nade Adèle Haenel koja izvrsno paše u okvire ovog filma – ne jednog od najboljih u stvaralaštvu belgijskih redatelja, no i dalje vrijednog gledanja.

The Unknown Girl možete pogledati u riječkom Art-kinu, zagrebačkom kinu Europa, Cinestar i Cineplexx kinima. 

Be social
Što misliš o ovom filmu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari