novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

Recenzija: The Roots objasnili zašto novac, seks, droga i religija pokreću svijet

Foto: facebook.com/TheRoots
Vrijeme čitanja: 4 minute
Foto: facebook.com/TheRoots
Foto: facebook.com/TheRoots

The Rootse najčešće prepoznajemo po čovjeku s afro zurkom, po istom tom čovjeku s afro zurkom i češljićem utaknutim u nju, po istom tom čovjeku koji ima interpunkcijski znak upitnika u imenu(?uestlove ili Questlove) ili po istom tom čovjeku koji je virtuoz na bubnjevima. S epitetima bi mogli lako nastavljati. Međutim, ako vam to ništa ne znači pomoći vam mogu tako da vam kažem da su oni nastupili 2012. na posljednjem uspješnom Terraneu.

Ako vam i to ne znači mnogo, možda je pravo vrijeme da ih upoznate, a ako volite hip hop i bubnjeve onda sumnjam da možete pogriješiti. The Roots je legendarni američki bend koji je na sceni još od davne 1987. Od te godine do danas glazbeno su odgojili razne izvođače i slušatelje, imali mnogo nominacija za nagradu Grammy i naravno mnogo albuma, čak jedanaest. Najpoznatiji hit im je definitivno onaj s Erykah Badu na pjesmi You Got Me s njihovog najpoznatijeg albuma “Things Fall Apart” za koji su osvojili i Grammya.
Novi album “…And Then You Shoot Your Cousin” zanimljiv je po tome što se sastoji od 11 pjesama. Zašto? Zato što je tih 11 pjesama označeno rednim brojevima od 171 do 181. The Roots imaju neobičnu naviku da broje svoje pjesme još od prvog albuma, čime  zapravo čine slijed pjesama i nadopunjavaju cjelinu. Album je dobio naziv iz KRS-ONE-ove pjesme Step Into a World (Rapture’s Delight):

Steady packin’ a gat as if something’s gonna happen
But it doesn’t, they wind up shootin they cousin, they buggin’

When The People Cheer prvi singl albuma na kojoj gostuju Greg Porn i Modesty Lycan, a govori o zaluđenosti današnjeg svijeta za četiri osnovne stvari koje bi se i većina nas mogla složiti da pokreću svijet: novac, seks , droga i religija.

Everybody acts like God is all that
But I got the feelin’ he ain’t never coming back
So I got an angel that answer my prayer
Floating on the cloud that I blow in the air
Nobody wins but nobody cares
They just want blood when the people cheer

Pjesma Understand se potpuno posvetila odnosu čovjeka i boga. Današnje ludilo oko interneta (Wi-Fi i PayPal koji se eksplicitno spominju u pjesmi) nas udaljilo od nekih naših iskonskih uvjerenja i odnosa. Pri odnosima ne moramo misliti na boga, već na klasične međuljudske odnose. Društvene mreže  uništavaju baš to, sve se može klikom preko interneta, pa se protagonist sam pita može  li novcem otplatiti sve loše što je napravio u životu.

I pray, I pray, All Dogs Go To Heaven
Or to a new hell with a Wi-Fi connection
So I can pay for my sins on PayPal
Or own a holy ghost, a greyhound

Što se tiče nekim ljudima neobičnih prijelaza usred pjesme kod The Rootsa, najbolji predstavnik na ovom albumu je pjesma The Coming na kojoj gostuje žena predivnog glasa, Mercedes Martinez. Pjesma ima break s kojim ulazi u klasičnije vode,  nekim ljudima potpuno nejasne. Međutim preslušavanjem kratkim introm prije pjesme, Dies Irae (lat. latinska himna), The Coming dobiva svoj smisao.

Foto: facebook.com/TheRoots
Foto: facebook.com/TheRoots

The Dark (Trinity) pokazuje pravo stanje u hip hopu danas. Trojka koja je bacila svoje versove na mračan instrumental je član The Rootsa, Black Tought, Greg Porn i Dice Raw. Svaki od njih predstavlja tipičnog današnjeg “rappera”.
Black Tought je potpuno satiričan i priča gluposti, predstavlja onog lika u hip hopu koji je “full of bullshit but no game”.

Hashtag diamond dog tag
Money bag, nice swag, pockets need an ice bag

Greg Porn donosi onu stranu koja radi i želi raditi, ali vidi samo profit.

On a road to the riches every dudes a dollar sign

I zadnji, a i najbolji verse o agresivnom rapperu koji opisuje kako je krenuo na krivi put, ispljunuo je Dice Raw.

It’s a phrase they say in the street when the young players meet:
Get rich or die tryin’
But the funny thing about that phrase to me
Is that these little niggas be lying
Cause don’t nobody wanna die
But everybody trying to get rich though

Posljednja pjesma albuma, Tomorrow na kojoj gostuje Raheem DeVaughn, r’n’b/neo-soul pjevač, podsjeća na neki od hitova Pharrella ili Brune Marsa. Ima poletan i vedar zvuk, a  tekst upravo nakon svih ovih tamnih i tmurnih tekstova kroz cijeli album, baš govori o tome da nikad ne odustajemo i da nikad ne mislimo da je kraj i da smo na dnu.

Some say that happiness will never find you
Until you find yourself
Some say that happiness is all around you
It ain’t hoy you measure your wealth
No, I say it’s free to be yourself
We all fall short sometimes
It costs nothing
It costs nothing, to help sometimes

Album je socijalne tematike i nije jedan od onih hip hop albuma gdje je bitno kako će spot izgledati, da li će se pojaviti polugole žene i da li će izvođač imati neki ekstra auto koji si mi smrtnici ne možemo priuštiti. To je jedan od onih albuma koji je tu da se svi zapitamo što se to događa u svijetu, kako glazbenom, tako i općenito. Takvi albumi su albumi koje pravi ljubitelji i štovatelji hip hopa cijene. Svatko upoznat s radom The Rootsa zna o čemu pričam iako nije poslušao album. Možda neki ne mogu prožvakati njihove nagle prijelaze u pjesmama, ali takvi ih realno nisu mogli prožvakati ni do sada. Za sve ostale, uživajte u ovih pola sata raja.

Be social
Što misliš o ovome albumu?
Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!
Vaš glas je zabilježen. Hvala vam na glasanju!

Komentari