novo u kinu
14. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 3 minute Pet trilera, tri drame, dva horora te po jedan mjuzikl i znanstvenofantastični film izvanredan su recept za mjesec ljubavi prema svemu, a u našem slučaju, i prema filmovima!

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Knjige

Književni pregled tjedna u znaku Goranovog proljeća

Foto: igk.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Tjedan iza nas prošao je u nizu književnih događanja – od objavljenih natječaja, otvorenja Sajma knjiga u Leipzigu, proglašenja „Najčitatelja godine“ do najzančajnije naše pjesničke manifestacije – Goranovo proljeće. Krenimo redom.

U srijedu, 17. ožujka, izdavačka kuća V.B.Z. najavila je raspisivanje natječaja za trinaestu godišnju književnu nagradu V.B.Z. – Tisak Media 2016. koju dodjeljuje najboljem neobjavljenom romanu na hrvatskom jeziku s ciljem poticanja interesa za pisanje i čitanje domaće proze. Nagrada je to koja dobitniku donosi novčanu nagradu od sto tisuća kuna te izdavanje rukopisa na hrvatskom jeziku. Natječaj je otvoren do 15. srpnja, a njegovi će rezultati biti objavljeni do 1. prosinca.

Dan kasnije otvoren je Sajam knjiga u Leipzigu – jedan od najstarijih i najvećih kulturnih događaja te vrste u svijetu. Pokrenut je 17. stoljeću i do 1945. bio je najveći takav sajam na svijetu kada je, zbog hladnoratovske podjele, prevagnula važnost sajma u Frankfurtu. Ove je godine Sajam posvećen izbjeglištvu, a traje do nedjelje. Predstavljeno je više od 2200 izlagača iz 42 zemlje. U Leipzigu je svojim štandom, kako stoji na internetskoj stranici sajma, prisutno i hrvatsko Ministarstvo kulture. Prvoga dana podijeljene su nagrade za beletristiku, stručnu literaturu te prijevod. Za beletristiku nagradu je dobio njemački autor Guntram Vesper, za stručnu literaturu Juergen Goldstein, a za prijevod Brigitte Doebert za prijevod romana Bore Čosića Tutori.

Valja naglasiti da su ovoga tjedna knjižnice grada Zagreba proglasile „Najčitatelje godine“ za 2015. godinu. Proglašeni su Josip Prpić, četrnaestogodišnjak iz Knjižnice Gajnice koji je lani pročitao 248 knjiga, te trinaestogodišnja Marta Vrbanjac Posilović iz Knjižnice Kustošija s 241 pročitanom knjigom. Najčitatelji su dobili vrijedne nagrade – članske iskaznice za besplatno korištenje usluga u svim Knjižnicama grada Zagreba do 18. godine života, tečaj brzog čitanja Pučkog otvorenog učilišta Petar Zrinski, veliki komplet knjiga izdavačkih kuća Algoritam, Mozaika knjiga i Profil knjige te tablet računalo.

Također, doznajemo i tko su ovogodišnji nominirani za književnu nagradu Man Booker International, a to su djela poznatih autora Orhana Pamuka, Kenzabura Oea i Elene Ferrante, ali i debitanti poput kongoanskog pisca Fistona Mwanze Mujile. Svi se romani natječu i za novčanu nagradu od 50 tisuća funti te su ove godine u polufinalu autori iz devet zemalja svijeta čije su knjige u prošloj godini prevedene na engleski jezik. Finalisti će biti poznati sredinom travnja, a pobjednik će biti proglašen 16. svibnja.

Književni petak ugostio je Milana Košutu, Zoru Subotić i Maju Ujević koji su pokušali ukazati na odnos između umjetnosti i psihičkog zdravlja, odnosno načina na koji književno, ali i likovno, muzičko, fotografsko ili pak filmsko izražavanje može biti sredstvo razrješavanja raznih psiholoških konflikata. Tribina o art terapiji održala se 18. ožujka u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, s početkom u 20 sati.

Ovoga tjedna odvijala se najvažnija i najdugovječnija naša pjesnička manifestacija. Od 18. do 21. ožujka Zagreb, Split i Lukovdol bili su domaćini 53. Goranovog proljeća, gdje su tradicionalno dodijeljene i nagrade: Goranov vijenac za cjelokupan pjesnički opus našoj istaknutoj pjesnikinji Sonji Manojlović te Goran za mlade pjesnike Mateji Jurčević. Sonja Manojlović, rođena 1948. u Zagrebu, autorica je niza pjesničkih i jedne prozne knjige te dobitnica mnogih uglednih domaćih i međunarodnih književnih nagrada. Široko je prevođena i antologizirana. Mateja Jurčević rođena je 1995. u Vinkovcima. Studira komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Be social

Komentari