Film

Top 10: Filmovi koji tjeraju suze na oči!

Vrijeme čitanja: 4 minute

Ljudi tijekom života pogledaju brojne filmove, međutim, rijetki su oni koji uspiju izazvati u nama jaku emocionalnu reakciju. Naravno, sve ovisi o tome o kojoj se osobi radi, o trenutku u kojem se gleda film, o atmosferi, s kim ga osoba gleda i slično. Postoje filmovi koji su veliku većinu svjetine natjerali da puste pokoju suzu, suzicu ili pak da ”isplaču dušu” iz sebe. Pogledajte deset filmova koji nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

10.Requiem for a Dream
Darren Aronofsky, redatelj ovog filma, izjavio je kako mu je ovo najdraži film kojega je ikad snimio no napominje kako mu je tijekom snimanja iscrpio svu životnu energiju. Vrlo težak film koji prati živote Sare Goldfarb, ovisnice o tabletama koja žarko želi smršavjeti, njenog sina Harryja, ovisnika o heroinu i njegove cure, Marion Silver. Radnja se proteže kroz tri godišnja doba, a prožeta je razno – raznim ”boleščobama” na koje su likovi primorani kako bi preživjeli. Film se nalazi na 75. mjestu najbolje ocijenjenih filmova IMDb- a.

9. Into the Wild
Biografska drama koja prati put Christophera McCandlessa, čovjeka koji je postao simbol slobode i borbe protiv kapitalizma, od njegova odustajanja od faksa do trenutka njegove smrti. Za vrlo jak doživljaj, izuzev glumačke postave i redatelja, Seana Penna, uvelike je zaslužan Eddie Vedder, čovjek koji je napravio gotovo cijeli soundtrack filma. Za pjesmu Guaranteed osvojio je Zlatni globus u kategoriji najbolje originalne pjesme. Film je nominiran za dva Oscara te se nalazi na 161. mjestu već spomenute ljestvice.

8. My Sister’s Keeper
Jedanaestogodišnja Anna Fitzgerald traži pomoć od poznatog odvjetnika Cambella Alexandera (Alec Baldwin) kako bi se zaštitila od svoje majke (Cameron Diaz) koja traži od nje da donira bubreg svojoj sestri koja boluje od leukemije. Film koji jednostavno nikoga ne može ostaviti ravnodušnim, uključujući moje muške macho prijatelje koji su skrivečki pustili pokoju suzicu i moje rođake koji su besramno „isplakali dušu“ iz sebe. U svakom slučaju, film koji vrijedi pogledati.

7. Prayers for Bobby
Iako imam naviku svaki film pogledati po nekoliko puta, ovaj sam pogledala jednom i neću više nikad. „Hektolitri“ suza su tekli od početka pa sve do samog kraja filma. Istinita priča koja prati aktivizam Marry Griffith čiji je homoseksualni sin Bobby počinio samoubojstvo zbog njene netolerancije. Njen govor pri kraju filma me natjerao da zaustavim isti i odem se otuširati da se smirim. Inače ne reagiram tako nikada, ali u ovom filmu stvarno ima nešto posebno što te jednostavno natjera da se loše osjećaš. Inače, film je nominiran za Zlatni globus, a na IMDb-u je ocijenjen s vrlo solidnih 7.9.

6.American History X
Film u kojem je Edward Norton, po tko zna koji put, pokazao svoje glumačke vještine i svojom glumom zaradio nominaciju za Oscara kojeg, doduše, još nije dobio. Zanimljiv film koji prati živote dvojice braće, starog neonacista (Norton) koji se po izlasku iz zatvora odluči promijeniti te njegovog mlađeg brata Dannyja koji pokušava dostići slavu svog brata. Tijekom cijelog filma miješaju se crno bijele i scene u boji, a kroz film nas vodi narator, sam Danny. Neočekivani kraj filma ispuni srce gorčinom, ali na koncu ipak budete jako zadovoljni viđenim.

5. The Green Mile
Nešto više od tri sata filma, napravljenog prema romanu Stephena Kinga, prati priču zatvorskog čuvara Paula (Tom Hanks) za vrijeme Velike Depresije i nadnaravne događaje kojima je svjedočio nakon što je upoznao zatvorenika Johna Coffeyja (Michael Clarke Duncan). Film je zaradio četiri nominacije za Oscara među kojima se ističe ona za najboljeg sporednog glumca. Iako je Oscara doma ponio Michael Caine za ulogu u filmu The Cider House Rules, Duncan je zauvijek ostao upisan u filmsku povijest. Film je popraćen brojnim emotivnim scenama, od kojih bi, kao onu koja me najviše ganula, izdvojila scenu Coffeyjevog smaknuća.

4. Forrest Gump
Vjerujem da ne postoji osoba na svijetu, izuzev stanovništva država trećeg svijeta, bez televizije, koja nije pogledala ovaj film. Isto tako sam sigurna kako je jedna četvrtina tih istih bar jedanput kao status na Facebooku stavila poznati citat iz filma: „Mama always said life was like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.“ Nepotrebno je prepričavati sadržaj i pokušati se sjetiti svih scena koje u ovom filmu tjeraju suze na oči ili barem uzrokuju maleno stezanje srca. Dovoljno je reći da je film osvojio 39 nagrada, među kojima i šest Oscara te da se nalazi na osamnaestom mjestu najbolje ocijenjenih filmova. Forrestov govor nad Jennynim grobom je, meni osobno, jedna od najdražih i najemotivnijih scena ikad.

3. Hachi: A Dog’s Tale
Iako sam otvorena mrziteljica lika i djela Richarda Gerea, ovaj film je jedan od rijetkih filmova sa životinjama kojem skidam kapu (za razliku od Spielberovog nedavnog „remek-djela“ War Horse). Napravljen je prema istinitom događaju, a kao glavni lik i središnja figura filma se pojavljuje pas, Hachi, koji se godinama vraćao na isto mjesto kako bi dočekao svog gospodara, Parkera Wilsona (Richard Gere). Ne mogu izdvojiti neku posebnu scenu no rekla bih da je ovaj film jedna velika i jaka emotivna bomba koja bi raznježila i najtvrđa srca.

2. La vita è bella (Life is Beautiful)
Jedini neamerički film na ovom popisu djelo je poznatog talijanskog redatelja, Roberta Benignija. Kao fan talijanske filmografije ne mogu biti objektivna, ali brojke govore same za sebe. Ukupno sedam nominacija za Oscara (tri osvojena), tri za BAFTA-u (osvojena za najboljeg glavnog glumca), nominacija za Zlatnu palmu u Cannesu i mnoge druge pokazuju koliko je sam film cijenjen u svijetu. Radnja ove tragikomedije se vrti oko humorističnih zgoda veselog Židova Guida koji u 2. svjetskom ratu pokušava svog sina uvjeriti da je koncentracijski logor u kojem su zarobljeni samo igra. Ono što je fascinantno u ovom filmu jest činjenica da se u jednom trenutku držite za trbuh od smijeha, dok u drugome jecate i proklinjete sve svece koji su vas natjerali da ga (opet) pogledate.

1.Pursuit of Happiness
Iako nije najbolji od ovih deset filmova, meni je, osobno, jedan od najdražih. Scenu u kojoj Chris Gardner (Will Smith) spava sa svojim sinom na zahodskom podu nije uspjela uništiti niti NovaTV sa svojima reklamama, iako je napravila goru stvar nego kod Mamurluka razdijelivši scenu na pola. Priča prati već spomenutog Chrisa koji se pokušava riješiti svakodnevne financijske stiske jedva spajajući kraj s krajem. Kad ga žena napusti, ostaje sam s djetetom pokušavajući si pronaći pristojan posao kako bi osigurao sinu život kakav zaslužuje. Scenu u kojoj Chris dobiva posao bih uzela kao pravi primjer onoga o čemu ovaj cijeli tekst govori. Ukoliko niste dosad, pogledajte ovaj film, nećete se razočarati.

Iako ne nužno ovim redom, ovi filmovi su, prema mom mišljenju, jedni od najboljih svoje vrste (suza suzu goni). Kako ih je ovdje samo deset, izdvojila bi još poneke: Schindler’s List, Finding Neverland, Changeling, The Blind Side, Up, Big Fish, Seven Pounds, The Pianist, Million Dollar Baby,The Butterfly Effect, Blue Valentine, The Hours…

Be social

Komentari