22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Glazba

TOP 10: The Killers – Božićnim pjesmama u borbi protiv AIDS-a

Fotografija Killersa: Facebook.com
Vrijeme čitanja: 5 minute

Lasvegaška četvorka The Killers apsolutno je obojila rane 2000-e bojama Las Vegasa, šljokicama, blještavilom i ocrtala ih munjama svojih uspješnih singlova i albuma. Postali su zaštitno lice rocka ovog desetljeća, da bi dvadeset godina kasnije uspješno sazreli u rockere koji pune stadione.

The Killers će mi uvijek biti pod kožom kao poseban i drag bend: nakon svakog od tri koncerta koje sam gledao u tri države, ali ne i kod nas, dogodilo se nešto prijelomno, zbog čega na te životne pragove gledam kao trenutke koji imaju svoj soundtrack. Naravno, soundtrack The Killersa. No od objave drugog i najboljeg studijskog albuma „Sam’s Town” 2006. godine, The Killers se bacaju i na božićne singlove koji će im obilježiti karijeru.

Postali su dugovječan i dugotrajan soundtrack suvremenog Božića, čiji je duh dodatno oplemenjen humanitarnom notom (pun unintended) borbe protiv nesretnog virusa HIV-a i AIDS-a, koji pogađaju prije svega siromašni afrički kontinent. Krenuli su tako 2006. s prvim prosincem kao međunarodnim Danom borbe protiv AIDS-a i nisu ni slutili da će prvi božićni rock singl biti tek prvi od njih jedanaest, koji su 2016. okrunjeni i zaokruženi kompilacijskim božićnim albumom.

Kao fan od najranijih dana, svakom sam se prosincu veselio godinama da čujem kako su ovi lasvegaški mormoni – predani vjernici – predstavili duh Božića kroz pjesmu. Njihov je repertoar kroz godine bio pun crnog humora, Divljeg zapada, kauboja, robota, pomahnitalih Djedica, nabrijane motorske vožnje, ali i staloženosti i dostojanstva prema duhu adventa i samim ljudima pogođenima bolesti protiv koje su se glazbom borili i skupljali sredstva za suzbijanje.

Krenimo našom listom koja nije poredana kronološki nego nasumično…


1. Cowboy Christmas Ball (2011)


Ova pjesma mi je vjerojatno jedna od najslađih i najsimpatičnijih božićnih singlica – The Killers s božićnim humanitarnim singlom u obradi pjesme The Poet-Ranchman of Texas koju je 1890. godine napisao Larry Crittenden. Uz pokoju promjenu stiha, jake udarce bubnja i dobru dozu dionica westernskih poskočica i pretjerivanje sa ksilofonom, bend je napravio genijalnu fuziju divljeg, divljeg Zapada i Božića.

Prilagodljivi Brandon Flowers razvukao je svoju dikciju i izgovor u urnebesnoj kombinaciji žanrova koje samo možemo vidjeti na daskama kakvog kičastog mjuzikla ili u postmodernističkom spotu kakvog je četvorka priredila. Pjesma dobiva novu dimenziju i upisuje se među instant-klasike božićnih praznika tipičnom westernovskom fotografijom i ikonografijom, ali i genijalnim ubacivanjem robota koji spašavaju dan.


2. Boots (2010)


Rockeri iz Las Vegasa, The Killers su 1. prosinca, na svjetski dan borbe protiv AIDS-a, 2010. godine objavili svoj novi božićni singl Boots. Njime su sudjelovali u kampanji borbe protiv HIV-a i AIDS-a u Africi po peti put, a popratni su videospot objavili na stranicama lanca Starbucks, koji je uz The Killerse donirao po pet centi za svaki odgledani video.

Oni koji su tada, u povojima videospotova visoke rezolucije, dvojili što darovati prijateljima koje nećete vidjeti za blagdane, mogli su im poslati link na videospot kojim podržavaju kampanju i donirali su novac – besplatno.

Nakon debitantskog albuma „Flamingo”, Brandon Flowers ponovo se okupio s The Killersima unatoč tada najavljenoj pauzi. Mislili smo da će se Killersi razići nakon ovog Božića, a otad su samo nastavili servirati albume. Ne nužno dobre, ali o tom nekom drugom prilikom u drugom, nebožićnom tekstu.


3. Happy Birthday Guadalupe! (2009)20221212_141106_0000


Kao i mnoge pjesme s ove liste, ni Happy Birthday Guadalupe! nije nužno božićnog zvuka niti se njezina radnja odnosi na Božić. Odnosi se na rođendan meksičke djevojke kojoj rođendan pada kad i malom Isusu – na Božić.

U veseloj i optimističnoj pjesmi i spotu gostuju mariachi El Bronx koji se često mogu čuti u Nevadi odakle su naša četiri ubojice velikog srca.


4. Christmas In LA, ft. Dawes (2013)


Rekoh vam da su The Killersi dečki iz Grada grijeha – Vegasa, ali svi putevi u Americi vode u Grad anđela – Los Angeles u koji ovom pričom o Božiću u gradu površnosti, ispraznosti, malodušja i oportunizma uvode dozu countryja. On se veže za ruralnije krajeve (nekoć), pa time i očuvanjem tradicije koja se u LA-ju svakako gubi u jurnjavi za svojih petnaest minuta.

U spotu glavnu ulogu igra slavni Owen Wilson koji traži savjet za uspjeh i slavu… Pronalazi li to, pogledajte u dobrim dijelom animiranom spotu za ovu brutalno radiofoničnu božićnu pjesmu u kojoj će se prožeti ne samo klasični motivi Božića, nego i karijere i ikonografije Killersa. Divna božićna country-rock balada savršena za badnje ili božićno jutro dok spremate doručak ili kavu, a vaši najmiliji još uvijek spavaju…


5. Joseph, Better You Than Me ft. Elton John, Neil Tennant (2008)


U svojoj trećoj po redu humanitarnoj božićnoj priči tada mladi dečki iz američke pustinje udružuju snage s legendarnim britanskim vokalom i klaviristom Eltonom Johnom.

Njihove se raskošne estetike i senzibiliteti poklapaju na mnogo razina, pa je ova suradnja bila više negoli logična, a posebno kada se radi o dobrotvornim projektima po kojima je Elton itekako poznat. Dodatno je iznenađenje Neil Tennant iz Pet Shop Boysa, a trojka donosi priču o izazovima Josipa kao Isusova zemaljskog oca koji ima nezahvalan, ali velik zadatak.


6. Joel, The Lump Of Coal (2014)


Jimmy Kimmel, kao jedan od najpoznatijih suvremenih voditelja noćnih razgovornih emisija, udružio je snage na vrhuncu popularnosti s The Killersima oko njihove desete obljetnice rada na pjesmi Joel, The Lump of Coal o komadu ugljena imenu Joel.

Njega zlostavljaju vršnjaci i okolina, vrše pritisak na njega i ugnjetavaju ga do trenutka kada ugljen pod pritiskom izvana postane – dijamant. Predivna alegorija i metafora za vrijednost koja čuči u svakome od nas, a kao takva, poruka u božićno doba najmlađima ne može biti ljepša.

Kad se spoje Kimmel i Killers, dobijete najbolju božićnu pjesmu svih vremena od Alvina i vjeverica!


7. A Great Big Sled (2006)


Prva pjesma u nizu, prva u trilogiji sa zločestim djedicom Ryanom Pardeyjem. Iako se radi o božićnoj pjesmi barem kada je o tekstu riječ, A Great Big Sled jedna je od onih klasičnih raskošnih numera benda koja zvuči kao zaboravljena pjesma s albuma „Sam’s Town”.

Zato volimo Killerse koji i Božić mogu zvučno ukrasiti da zvuči kao da ga je režirao Bruce Springsteen. Jaki riffovi, raskošni vokali, distorzije i poneko zvonce da ne zaboravimo tematiku. Ma predivna čestitka!


8. Don’t Shoot Me Santa (2007)


OK, bez premca najdraža pjesma i spot u ovoj kolekciji!

Svoju tradiciju lansiranja božićnih singlica The Killers su započeli 2006. godine, a najbolja među njima jest druga po redu Don’t Shoot Me Santa bizarno-začudnog naslova. Ali čekajte da pjesma krene i da poslušate prepirku mahnitog Djedice koji namjerava upucati serijskog ubojicu iz zabave.

Pjesma tipične božićne strukture i melodije obojena je veselim lirskim natjeravanjem i začinjena porcijom mariachija preslikanim u nevjerojatno simpatično-komičan spot. Najzarazniji popularni blagdanski refren koji ste mogli čuti zaslužuje mjesto na popisu najboljih uradaka kategorije.


9. I Feel It In My Bones (2012)


Ryan Pardey i momci su se jako dobro zabavili iako su svi od njih bili zločesti te godine. Valjda ih zato Ryan naganja drugi put zaredom u božićnoj priči proganjanja…

Brendon Flowers u kostima osjeća da je bio zločest i Djed Božićnjak postaje Mrzičnjak. Šalu na stranu, radi se o blagdanskoj introspekciji i sentimentalizmu prema nekom vremenu u kojem smo bili bolji ljudi, a zanimljivo je da upravo ovom pjesmo počinje stilski zaokret benda. Nakon 2012. posve se okreću sintesajzerima, grandioznom rock zvuku osamdesetih i pripadajućoj estetici.


10. Dirt Sledding (2015)


The Killersima se Ryan Pardey toliko uklopio u božićnu priču da su od nje napravili na kraju sagu. Ili barem trilogiju. Dakle, Don’t Shoot Me Santa i I Feel It In My Bones zaokruženi su velikim finalom s istim glumcem. Spot je, dakako, smješten u pustinju i prikazuje Ryana kao zločestog Djedicu kako se sprijateljio s hrpom prazničnih likova, a u ovom nastavku ranija svađa između Brandona i Djeda Božićnjaka konačno završava.

Ako vas ova bedastoća divnog zvuka ne uvjeri, onda bi trebala Flowersova vijugava, žestoka melodija, koji sa svojom trupom miksa Elvisov blues od dvanaest taktova s prepoznatljivim referencama ‘huh’ na raskošni vokal Freddieja i, očekivano, božićnim zvoncima. Ako vas tu nisam sad kupio, ne znam što uopće radite ovdje!


Ovaj je sadržaj sufinanciran sredstvima Fonda za pluralizam medija Agencije za elektroničke medije.

Be social

Komentari