Knjige

Božićni popis za čitanje: Ovog Adventa idemo na all in!

knjige za bozic
Foto: Mateja Vukmir
Vrijeme čitanja: 5 minute

 

That’s it. Ovog adventa idem all in. Neću čak ni s prijekorom gledati prozor susjeda na kojem se lampice šepure od 24. listopada (da, da, zapamtila sam datum konkretnog kićenja). Već prve adventske nedjelje izvadit ću sve drangulije iz kutije koju čuvam ispod kreveta, pogledat ću „Serendipity” i „Frozen” (prvi dio, drugi mi je lame) i pijuckati vruću čokoladu (čitaj: kuhano vino).

Onda ću kupiti deset kila brašna i pola kile cimeta, desetak božićnih limenih kutija (kunem se, jednog dana naći će me zatrpanu ispod limenih kutija za kekse) i baciti se na peckarenje kolačića. Pročitat ću „Božićnu frulu” Stjepana Lica, napisati pismo Djedu Mrazu (damn, sjetila sam se da sam JA Djed Mraz), napravit ću gingerbread house, ma čak ću i djecu uključiti u proces izgradnje, kad je bal…! Pogledat ću prva tri nastavka „Sam u kući”, „Grincha”, a za kraj ću ostaviti plakanje uz Georgea Baileya.

Obećavam, bor ću okititi tek na Badnjak, nisam psihopat. Za dodatnu božićnu čaroliju, pročitat ću cijelu kolekciju božićnih knjiga, a i vama predlažem isto. Bilješka: kao i svaka druga lista božićnih knjiga, i ova je totalno subjektivna pa imajte to na umu kad je poželite kritizirati.

knjige za bozic
Foto: Mateja Vukmir

Za klasičare


„Božićna priča” Charlesa Dickensa

Ova je lista složena nasumičnim redom – osim u ovom slučaju – jer „A Christmas Carol” je broj jedan svih božićnih lista. Iako je izdana 1843., ovu uspješnicu velikog Charlesa Dickensa do danas nitko nije nadmašio! Fabula je svima poznata – mrzovoljnog Ebenezera Scroogea na Badnju večer posjećuju tri duha, a njihov posjet rezultira Scroogeovim iskupljenjem. Ova predivno napisana (jer Dickensonov izričaj je ono što čini ovu priču klasikom) knjižica alegorija je kršćanske nauke i, bili vi vjernik ili ne, zaslužila je biti pročitana i ovog Božića (ali, u prijevodu Predraga Raosa, jedino njega priznajem kao vjerodostojnog!)


Za nostalgičare


„Pod starim krovovima” Ksavera Šandora Gjalskog

„Snijeg uistinu padaše tako gusto, ustrajno i neprekidno da je bilo potpuno opravdano nadati se saoniku. Crne grude na polju sve su više iščezavale, već se nijedan jarak među slogovima ne raspoznavaše. Po gustim se brežuljcima niski grmovi borovice svojim cr-nim granjem oštro lučili od jasnoga bijeloga plašta snježnoga i pričinjali se kao pjege na runu starih, kraljevskih mantija. Golo granje drveća, po kojem su se hvatale fine igle inja, sad se sve više sagibalo pod trhom snijega.

Zrak, oblaci, sva visina: sve se gubilo u sipa-nju snijega, niotkuda se ne čuje ništa, tek se tužno koji put nezgrapnim graktom javljaju vrane i svrake, polijećući niskim, kratkim letom od jednoga polja do drugoga, ili časomi-ce zamnije dolje iz ravnine, od potoka i crnih voda, čeznutljiv krik divlje patke, da se on-da odmah raspline u dalekom ovom miru. Inače sve tiho, ukočeno, gluho: gotovo nedo-hitna tišina, u kojoj i naši koraci odjekuju, te glasno pod nama škripi i cvili mladi snijeg. Nešto svečano, veličanstveno naleglo na sav kraj, baš kao da se pripravlja da dostojno dočeka mladoga kralja nebeskoga!”

Riječ snijeg Gjalski u „Pod starim krovovima” spominje dvjestotinjak puta, gotovo sam sigurna, a to je dovoljan razlog za čitanje ovog domaćeg klasika ako se zaželite bijelog Božića.


Za prijateljice


„Klub božićnih kolačića” Ann Pearlman

Marnie, Charlene, Rosie, Juliet, Laurie, Alice, Jeannie, Allie, Sissy, Vera, Tracy i Taylor – ne, to nije Mambo no. 5, to su žene koje se sastaju u prosincu i dijele životne radosti i tuge i recepte za kolačiće. Zbog ovih dvanaest priča koje pršte girl powerom i mirisima vina i vanilije mogli biste sazvati, well, Zoom sastanak s prijateljicama. Budite odgovorni!


Za romantičare


„Jednog dana u prosincu” Josie Silver

Znate ono kad Alanis otpjeva „It’s meeting the man of my dreams, and then meeting his beautiful wife, and isn’t it ironic, don’t you think?” Eh, upravo se to dogodilo Laurie, modernoj ženski koja ne vjeruje u ljubav na prvi pogled, a onda mjesecima u strancima traži čovjeka na kojeg je bacila oko iz autobusa. Što se dogodilo dalje, provjerite u ovom bestseleru Sundy Timesa i New York Timesa koji je preveden na više od 25 jezika.


Za brižne dušice


„Rođena na Božić” Julijane Matanović

Lani sam knjigu „Rođena na Božić” Julijane Matanović pronašla ispod bora. Iako ju krasi idilična naslovnica, ovo nije knjiga o božićnoj idili, nego o autsajderima, usamljenicima, čudacima – svakome koga Božić zatekne samog i žalosnog. Čitajući ovu knjigu, čitatelj na sebe preuzima veliku odgovornost – darovati tračak božićnog svjetla onima koji su ga dočekali u mraku, pa čitajte s oprezom.


Za emotivne frajere


„Božićni pulover” Glenna Becka

Glenn Beck problematični je američki politički komentator, radijski voditelj, televizijski producent, liječeni alkoholičar, ma svašta nešta, a u ovoj simpatičnoj knjizi otkrio je dirljivu obiteljsku priču, based on a true story, u kakvoj će se pronaći svaki dječak koji je, umjesto željenog prijevoznog sredstva, za Božić dobio pulover, ili gaće, ili čarape, ili što već sredovječne žene vole poklanjati.

knjige za bozic
Foto: Mateja Vukmir

Za najmlađe


„Polarni ekspres” Chrisa Van Allsburga

Možda ste gledali ekranizaciju ovog božićnog klasika, ali sigurno ne znate da je njegov autor skromni umjetnik Chris Van Allsburg, ilustrator i književnik za djecu, tvorac fantastičnog „Jumanjija”, poznat i po ilustracijama jednog od američkih izdanja „Kronika iz Narnije”! Dječaka na Badnju večer posjećuje vlak koji putuje prema Sjevernom polu. Hoće li se ukrcati, upoznati Djeda Božićnjaka i zašto treba krpati rupe na džepovima saznajte u ovoj must have božićnoj slikovnici.


Za fantasy sljedbenike, velike i male


„Pisma Djeda Božićnjaka” J. R. R. Tolkiena

Zamislite da ste dijete i da svake godine u vaš dom stižu pisma Djeda Božićnjaka, i onda zamislite da vam je otac veliki Tolkien i da ta pisma danas možete pročitati u ovoj blagdanskoj zbirci o Djedu Božićnjaku i njegovim zgodama i nezgodama, popraćenoj Tolkienovim ilustracijama. Jeste? Da citiram čuvenog Keanu Reevesa: „Whoa.”


Za Grincheve


„Kako preskočiti Božić” Johna Grishama

Ako vam se digne kosa na glavi kad čujete All I want for Christmas is you na radiju, ako prezirete lampice svog susjeda i od francuske salate bude vam zlo – postoji božićna knjiga i za vas. Luther i Nora, glavni likovi ovog duhovitog romana, odlučili su preskočiti Božić, organizaciju velikog partyja za susjede, božićni shopping i sve običaje i, umjesto toga, otići na krstarenje. Ipak, iznenadni poziv njihove kćeri koja stiže kući i očekuje božićni ugođaj mijenja njihov plan i all hell breaks loose.

knjige za bozic
Foto: Mateja Vukmir

Za sve


Matt Haig

Nedavno sam pročitala knjigu „Kako zaustaviti vrijeme”, zaljubila se u Toma Hazarda i svečano obećala teti knjižničarki da ću u ruke odmah potom uzeti božićnu kolekciju Matta Haiga, britanskog autora kojim bi se oduševio i Charles Dickens. U „Dječaku zvanom Božić” upoznajemo neustrašivog Nikolasa, dječaka koji će postati Otac Božić, a koji hita spasiti svog oca na ekspediciji koja traži vilenjačko selo Elfhelm. U „Djevojčici koja je spasila Božić” upoznajemo malo bolje Ameliju, malu dimnjačarku koja bježi iz ubožnice gospodina Jezovitog i spašava vilenjake i Oca Božića. Ovo su definitivno dječje knjige, što će reći da su pod 1 – gotovo nepodnošljivo čarobne i pod 2 – da će vam čitanje ovog božićnog serijala koji miriše na medenjake postati nova tradicija, najprije vama, a onda i vašoj djeci.

Be social

Komentari