Istaknuto
09.07.2020.

Vrijeme čitanja: 5 minute Kakav je ovo bezobrazni priljev vanserijski dobre glazbe unutar mjesec dana? Travanj je prošao već znamo kako, ali glazba koja je izašla unutar tih mjesec dana je statistički na samom kraju Gaussa.

08.07.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Puštamo novih deset domaćih i regionalnih singlova u borbu za naklonost slušatelja, a među stranim preporukama ima nekoliko zanimljivosti.

Izvedbene umjetnosti

Treće izdanje Sounded Bodies festivala donosi predstave i radionice o tijelu i glasu

26.09.2017. Ziher.hrFoto: www.soundedbodies.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

U organizaciji udruge Domino od 26. rujna do 1. listopada u Zagrebačkom plesnom centru održava se treći Sounded Bodies festival čiju selekciju potpisuje koreograf i plesni umjetnik Bruno Isaković. Festivalski program je fokusiran na predstave koje se poigravaju upotrebom glasa i zvuka te njihovom povezanošću s tijelom i fizikalnošću. Program Sounded Bodies festivala predstavit će umjetnike iz Poljske, Irske, Njemačke, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Tijekom trajanja festivala bit će odigrano 10 predstava te održane dvije umjetničke radionice namijenjene plesačima, koreografima i izvođačima, ali i svima onima koje zanimaju razne tehnike kontrole glasa i pokreta.

Festival 26. rujna u 20 sati otvara predstava hrvatske autorice Vesne Mačković “Pod staklenim zvonom”. Pod svjetlosnom simulacijom staklenog zvona izvođačica kroz pokret, glas, tekst i glazbu propituje odnose s tijelom. Nakon toga slijedi koncertna izvedba njemačke umjetnice Natasche Nikeprelevic i Kamenih baba. U ovom svojevrsnom jam sessionu spajaju se neki pomalo začudni elementi, suvremena glazbe s balkanskim tradicionalnim napjevima. Natascha Nikeprelevic u sklopu festivala nastupa i 28. rujna sa solo izvedbom “Oracle” gdje glas i glazba proizlaze iz kontrasta amorfne strukture zvuka, buke i atonalnosti, koji se glatko pretvaraju u harmonijske melodije i nad-tonalne arije.

Festival nakon otvorenje nastavlja s različitim koncertno-performerskim izvedbama; “Heroes” Johna Scotta iz Irske koji na scenu postavlja operno-plesnu izvedbu, “This is a Musical” Karola Tyminskog iz Poljske u kojoj izvođač oscilira između nježnosti i surovosti stvarajući ritam koji se razvija prema transu ludila i užitka. Jule Flier prezentirat će svoje istraživanje i praksu vokalnog plesa izvedbom predstave “I intend to sing” te pokušat odgovoriti na pitanja što je ples o glasu i zašto je vokalni ples važan. Kolektiv Komuna Varšava uz gosta izvođača Ivana Marušića Klifa predstavlja jedan nesvakidašnji projekt “Mikro teatar” u kojem su umjetnici dobili zadatak da pripreme 16-minutnu “mikro kazališnu” izvedbu pod vrlo specifičnim uvjetima: maksimalno četiri izvođača, četiri svjetla, dva mikrofona, jedan projektor i jedan rekvizit ne veći od ručne prtljage.

Foto: facebook.com/soundedbodies/

Završna večer festivala rezervirana je za donatorski koncert Damira Imamovića uz gosta Maka Murtića, a sav prihod prikupljen tijekom večeri namijenjen je financiraju programa Fonda za druge. Uz garantiranu vrhunsku glazbu, odličnu atmosferu i mnoštvo pozitivne energije, svojim dolaskom podržavate Fond za druge koji je osnovan radi potrebe uspostavljanja dodatnih modela potpore umjetničkim i aktivističkim projektima.

U sklopu festivala održat će se i radionice Intermedijalna improvizacija, istraživanje glasa i tijela kao svima dostupnih instrumenata te intimnog poetskog potencijala koji svatko od nas nosi, zatim Obscured body, radionica koja kombinira ples i meditaciju, te Singing dances, radionica Johna Scotta koja istražuje razvoj izvedbenog materijala, teksta, plesa, neverbalnog pripovijedanja i identiteta, prema tehnici koju je razvijao kao koreograf i izvođač.

Sve predstave na Sounded Bodies festivalu, osim “I intend to sing” Jule Flier te donatorskog koncerta Damira Imamovića, dio su inicijative Umjetnost dostupna svima prema kojoj se ulaznice samo rezerviraju, a po izlasku s predstave svaki posjetitelj sam upisuje cijenu na ulaznicu ovisno o svojim mogućnostima podrške odgledanom umjetničkom radu. Rezervacija ulaznica za sve programe prima se na mail soundedbodies@gmail.com. Više o festivalu može se pročitati na www.soundedbodies.com.

(Visited 51 times, 1 visits today)

Komentari