Izvedbene umjetnosti

Kliker festival donosi u Zagreb predstave i radionice o plesu i pokretu za djecu i mlade

Foto: Kliker festival
Vrijeme čitanja: 4 minute

Festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade – Kliker festival – od ove se godine odvija u četiri grada, Zagrebu, Splitu, Varaždinu i Rijeci. Varaždinsko izdanje festivala, koje se razvilo iz Dana suvremenog pleas, održalo se proteklog vikenda, od 5. do 7. listopada u Varaždinu u prostorima HNK Varaždin. Zagrebačko izdanje festivala počinje 9. listopada i traje do 15. listopada, a održavat će se u prostorima Zagrebačkog kazališta mladih, Centra za kulturu Trešnjevka, Tehničkog muzeja, Akademije dramske umjetnosti i Plesnog centra Tala. Riječki dio programa na rasporedu je 13. listopada u prostorima Prostora plus – Filodrammatica, dok 14. listopada festival seli u Gradskog kazališta mladih u Splitu.

Zagrebački dio festivala službeno će otvoriti zagrebačka premijera predstave “The killer in me is the killer in you, my love” 9. listopada u ZKM-u. “The killer in me is the killer in you my love” refleksija je o “prvoj cigareti”, prvoj ljubavi i prvom “skoku u hladnu vodu”, a namijenjena je publici od 14 godina starosti nadalje. Koncept, režiju i koreografiju potpisuju Sanja i Till Frühwald, a predstava je koprodukcija umjetničke organizacije VRUM, Centra za kulturu Čakovec, Kazališne družine Pinklec i HNK Varaždin. Dramaturg je Mario Kovač, a u ovu interdisciplinarnu predstavu s puno pokreta i glazbe izvode Petar Cvirn, Karolina Horvat, Andreja Jandrić, Matija Kezele i Bruno Kontrec.

Festival se 10. listopada nastavlja s predstavom “Sestre po krvi” (13+) o pet mladih žena koje osvajaju pozornicu. Zajednica je to u kojoj nalaze sigurnost, prijateljstvo, ljubav, ali i zabavu. Deklariraju se protiv svih očekivanja, ali njihova borba za neovisnost često je krivo shvaćena. Diljem svijeta mlade žene dižu svoje glasove: u borbi protiv nasilja, za pravo na obrazovanje i na samoodređen život. No koji prikazi ženstvenosti ih okružuju tijekom njihovog odrastanja i kroz koja iskustva s nasiljem, seksualnošću i samoodređenjem prolaze?

Foto: www.facebook.com / VRUM performing arts collective

Izvođači slovenskog Zavoda Federacija 11. listopada u 10h gostuju u CeKaTeu s interaktivnom predstavom “Daj mi pokret!“ namijenjenom djeci starijoj od 10 godina. Predstava u svoj proces nastajanja uključuje i djecu, a bavi se uspostavljanjem njihove uloge u društvu izvan obitelji. Dan kasnije u isto vrijeme na istom mjestu Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke gostuje s neverbalnom predstavom “Moje tijelo” koja je zamišljena kao projekt edukativnog i odgojnog karaktera koji na moderan i inovativan način putem glazbenih i plesnih dijelova želi potaknuti male i velike gledatelje da upoznaju i osvijeste svoje tijelo.

Istog dana u 18h na rasporedu je “Sveigralište”, plesno-kazališno-glazbena igra komponirana u trenutku izvedbe, kreirana svaki put iznova sa svakim igračem, svakim članom publike, svakim novim prostorom kojeg okupira. Tri izvođača (Sanja i Till Frühwald, Ana Kreitmeyer) i glazbenik (Nenad Sinkauz) uživo s publikom svih uzrasta stvaraju jedinstveni prostor u kojem svaki pokret ostavlja trag. Trag postaje mapa, plan, uputstvo, predložak za igru. “Sveigralište” projektira čudesna igrališta, otvorena za sve da se uključe. U prostoru igre svi smo povezani, granice su otvorene, nema ograničenja. U svakoj od naših ruku držimo konce koji bi mogle pokrenuti svijet.

U subotu i nedjelju, 14. i 15. listopada u 10 i 17 sati na rasporedu je “Baja Buf”, predstava i igra kreirana za i sa osam beba između 10 i 24 mjeseci starosti, dobi u kojoj djeca imaju prirodnu želju za spontanim i slobodnim kretanjem, istraživanjem prostora i svijeta vlastitim tijelom kao primarnim sredstvom komunikacije. U tome im, interakcijom i imitacijom, pomažu četiri izvođača, a roditelji, iako prisutni u prostoru, tu su da djeci puste potpunu slobodu jer su bebe režiseri i same odlučuju što, kako i kada. Ta magična sloboda gradi povjerenje, a povjerenje omogućava djeci, čak i onoj najsramežljivijoj, da povedu igru i prihvate “razgovor”, potičući razvoj komunikacijskih vještina i pokreta na jednostavan, originalan i zabavan način.

Tijekom festival održat će se i nekoliko radionica. U plesnom centru Tala od 9. do 14. listopada održava se radionica urbanih plesnih stilova, breakdancea s tehnikama suvremenog plesa “Katastrofe i ostala nerazumijevanja”. Rezidencija se fokusira na identitet plesača, na pitanja “autentičnosti” u izvedbi. Sudionici trebaju imati iskustvo u hiphopu, breakdanceu i/ili suvremenom plesu. Klikofonija je radionica za djecu viših razreda osnovnih škola koju će tijekom sva tri festivalska dana voditi Katarina Kolega, novinarka redakcije kulture HRT-a. Namjera radionice je približiti djeci plesnu umjetnost kroz učenje osnova novinarstva i plesne kritike, a polaznici će se i sami okušati kao plesni kritičari.

[The killer in me is the killer in you, my love] Foto: www.facebook.com / VRUM performing arts collective

Za plesne pedagoge namijenjena je radionica “Živi materijali” portugalskog plesnog umjetnika Raula Maie. Ovi jutarnji sessioni predlažu sudionicima ideju učenja kroz plesnu izvedbu. Radionica će biti manje koncentrirana na vježbanje već predefiniranih pokreta, a više na razvoj vlastitih sposobnosti kreiranja tjelesnih iskustava samih sebe. Neće se vježbati “nešto što će se dogoditi kasnije”. Cilj je da se to “nešto” dogodi – sada!

Radionica Contakids Ane Kreitmeyer metoda je koja koristi fizički kontakt kroz pokret i igru kako bi se produbila komunikacija između djeteta i roditelja. Vrijednost same metode je višestruka: dijete razvija motoričke vještine i povjerenje u sebe, dok roditelj razvija povjerenje u svoje dijete i njegove sposobnosti, ali istovremeno uči o vlastitom tijelu. Stvara se prostor u kojem se odrasli mogu prisjetiti što znači biti dijete, u kojem roditelj na trenutak pažnju posvećuje sebi i svom tijelu. Ono što je najvažnije, dijete i roditelj u ovom procesu sudjeluju zajedno i potpuno ravnopravno. Ana Kreitmeyer plesna je umjetnica i izvođačica, članica izvedbenog kolektiva BADco te certificirani voditelj ContaKids metode.

Na Akademiji dramske umjetnosti 13. listopada u 18:30 održat će se tribina na temu “Suvremeni ples i mlada publika” u kojoj će sudjelovati Sanja Tropp Frühwald, Ksenija Zec i Tamara Curić, a moderirat će je Srđan Sandić. Platforma Kliker okuplja niz plesnih i kazališnih organizacija, uključujući: Umjetnička organizacija VRUM,Plesni centar Tala, Prostor plus,IKS festival, Kotar teatar,Mediteranski plesni centar / Zagrebački plesni ansambl, Plesna radionica Ilijane Lončar,Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Multimedijalna koliba, Shooma.

Be social

Komentari