Istaknuto
24.11.2021.

Vrijeme čitanja: 3 minute U rubrici Nova glazba slušajte najzanimljivije aktualne singlove i glasanjem odaberite svog favorita na domaćem glazbenom terenu.

20.11.2021.

Vrijeme čitanja: 2 minute Do petka, 3. prosinca ispuni upitnik koji smo pripremili za tebe i postani novi član naše vizart redakcije!

Film

Trodnevna retrospektiva Damira Čučića u kinu Tuškanac

12.12.2018. Ziher.hrFoto: YouTube screenshot / Damir Čučić
Vrijeme čitanja: 2 minute

Od petka, 14. prosinca do nedjelje, 16. prosinca 2018. u kinu Tuškanac održava se trodnevna retrospektiva Damira Čučića, hrvatskog redatelja, scenarista i montažera brojnih igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova.

Program pod nazivom „Portreti: Polako nikuda Damira Čučića“ nudi uvid u četiri redateljeva dugometražna filma nastala u razdoblju od 2012-2018. Uoči projekcije filma Pismo ćaći, u petak, 14. prosinca u 19 sati, uvodnu riječ o autorovu stvaralaštvu dat će naš cijenjeni filmolog, prof. dr. sc. Hrvoje Turković.

Pismo ćaći

Program u petak, 14.12. u 19 sati otvara projekcija autorovog dugometražnog igranog prvijenca Pismo ćaći (2012), koji je na 59. Festivalu igranog filma u Puli osvojio Veliku zlatnu arenu za najbolji film, Zlatne arene za najbolju sporednu mušku ulogu i montažu, te nagradu Breza za najboljeg debitanta. Posrijedi je iznimno uspjela i briljantno odglumljena adaptacija autobiografske monodrame Milivoja Beadera, proširena razmišljanjima redatelja, samog Beadera, glumca Mate Gulina, Marija Habera i snimatelja Borisa Poljaka.

Mitch – Dnevnik jednog šizofreničara

U subotu, 15. prosinca u 19 sati na rasporedu je dokumentarni film Mitch – Dnevnik jednog šizofreničara (2014), čiji je video materijal snimio sam protagonist, koji je snimanje prihvatio kao svojevrsnu terapiju filmom. Zbog prijetnje Psihijatrijske bolnice Rab sudskom tužbom, premijera u Hrvatskoj je otkazana te je film prikazivan na inozemnim festivalima na kojima je osvojio priznanja žirija, a riječ je o djelu koje se osim intrigantnim konceptom, nekovrsnim eksperimentom u kojem je protagonist istodobno i sukreator filma, izdvaja autentičnošću.

Rakijaški dnevnik

U nedjelju, 16. prosinca u 19 sati na rasporedu je Rakijaški dnevnik (2015), eksperimentalni dokumentarac koji je vizualna interpretacija ili interpretativna rekonstrukcija audiosnimki koje su nastajale dulje od desetljeća u domu i ilegalnoj podrumskoj pecari rakije tonskog snimatelja Marija Habera, umjetničkim pseudonimom Erica Marie Stroma. Riječ je o djelu izvedenom neobičnom kombinacijom vizualnog i auditivnog materijala, koje propituje medij filma i eksperimentira njime.

Ljetnikovac

Konačno, tijekom tri dana retrospektive, s početkom u 21 sat, na rasporedu je najnoviji autorov film Ljetnikovac (2018), o slijepom snimatelju dokumentarnih radio drama Vojinu koji u opustjelom hotelu izvan sezone dočekuje troje svojih sugovornika i snima razgovore s njima, uglavnom o traumama iz djetinjstva. Film je svjetsku premijeru doživio na 29. Međunarodnom filmskom festivalu u Marseillu, a sada ga napokon tijekom tri dana ima prilike pogledati i zagrebačka publika.

(Visited 162 times, 1 visits today)

Komentari