Istaknuto
23.09.2020.

Vrijeme čitanja: 3 minute Uz strane preporuke za slušanje, Nova glazba i ovog tjedna donosi devet novih domaćih i regionalnih glazbenih noviteta u borbi za singl tjedna.

14.09.2020.

Vrijeme čitanja: 7 minute Koliko vam je dobar bio godišnji na skali od 1 do 'Ziherung od svibnja izlazi u rujnu'?

Izvedbene umjetnosti

Učilište ZKM-a zaigrat će slavne “Junake Pavlove ulice” u režiji Lee Anastazije Fleger

06.04.2018. Ziher.hrFoto www.zekaem.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Premijera predstave “Junaci Pavlove ulice“, koju po istoimenom romanu Ferenca Molnára režira Lea Anastazija Fleger, a izvode ju polaznici Učilišta, održat će se u petak, 6. travnja i nedjelju, 8. travnja u Zagrebačkom kazalištu mladih. Predstava nastala prema dječjem pustolovnom romanu Ferenca Molnára u potpunosti preuzima ideju dječjeg svijeta u malom te na scenu kao izvođače postavlja isključivo polaznike Učilišta. Likovi profesora, roditelja i svih ostalih odraslih figura reduciraju se i scenom vladaju dvije skupine dječaka kojima nedostaje prostor za igru.

Tematiziraju se problemi odrastanja u svakodnevici zbijenoj među visokim zgradama koje ne ostavljaju mnogo od sanjiva prostranstva potrebnog svakom djetetu, u kojem igri nikad ne bi došao kraj. Utočište, koje je moglo postati svime što žele, dječaci Pavlove ulice oformili su na gradilištu u najmu jedne pilane. U labirintu građevinskog materijala otkrivaju se utvrde, teren za loptanje (i to s dvama golovima!) i dječja zajednica u kojoj vrijede isključivo pravila koje je sama postavila.

“Nevinost i naivnost dječjeg svijeta protkana je čvrstom hijerarhijom unutar koje su organizirani poput prave male vojske, u kojoj svaki član ima svoj čin i spram njega pripadajuće odgovornosti i zadatke. Očekivano se razotkriva i nepravednost hijerarhije, jer se netko nezasluženo mora naći na dnu. Sukobi suparničkih strana kulminiraju objavom rata koji će pokazati kako su daleko od suparnika – oni su jednostavno dječaci koji se igraju na različitim stranama i koji jednako žele i jednako imaju pravo na prostor u kojem bi neometano mogli odrastati. Naposljetku, njihov dječji svijet nadvladat će događaji izvan njihove kontrole i bit će prisiljeni ući u svijet odraslih kojem su tako dugo uspijevali odoljeti”, zapisala je o predstavi dramaturginja Nikolina Rafaj.

Foto www.zekaem.hr

“Ove godine je 70. godišnjica ZKM-a i ravnateljica Snježana Abramović odlučila je napraviti profesionalnu predstavu Učilišta. Jako sam se razveselila jer sam i sama godinama išla na dramsku u ZKM. Prije 10 godina bila sam u takvom, sličnom projektu “Zabranjena vrata”, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih sam odlučila pomisliti da ću se nekada baviti kazalištem. Sada radim predstavu s djecom i vidim da se i oni malo po malo zaljubljuju u kazalište”, rekla je u intervjuu za Ziher redateljica Fleger.

U predstavi glume: Antun Antolović / Toma Serdarević; Branimir Bobinac / Luka Vlastelica; Matija Tin Klarin / Dominik Rački; Borna Guzanić / Jona Vrček; Karlo Gagulić / Jackson Matthew McConnell; Omer Hasanbegović / Jan Rešetnik; Sven Babić / Marko Kajić; Lav Novosel / Timon Špalj; Luka Bakonji / Valent Majta; Luka Miškić Domislić / Fran Pavić; Mark Fejer / Antonio Gilja te Leon Kesak / Carlos Riko Bellante / Jean Beneta. Asistentica redateljice i i dramska pedagoginja je Grozdana Lajić Horvat, scenografkinja Marta Crnobrnja, kostimografkinja Marta Žegura, skladatelj Milorad Stranić, oblikovateljica scenskog pokreta Nikolina Medak te oblikovatelj svjetla Alen Marin.

(Visited 237 times, 2 visits today)

Komentari