Glazba

Uhvati ritam: 10 najljepših tekstova pjesama Parnog valjka

Foto: facebook.com/Parni/valjak
Vrijeme čitanja: 3 minute

Još uvijek svježi slavljenici, svoj su opus kroz impresivnih 40 godina djelovanja izgradili na pjesmama od kojih su se mnoge prometnule u kultne, dajući tako bendu najsigurniju potvrdu kvalitete i garanciju zadovoljne publike. Glavni i odgovorni za proces pisanja većine pjesama je Husein Hasanefendić-Hus čiji se životni moto da je najvažnije ostati dijete uvelike ocrtava u stihovima.

Spoznaje o vremenu koje neminovno teće, mladosti koja je prošla i donijela promjene za koje nismo spremni, ljubavi koja povređuje i društvu koje baš i nije po tvojoj mjeri, Hus je pretočio u stihove velikog umjetničkog značaja, vrijedne divljenja i citiranja. Evo kojim su stihovima oni uhvatili ritam i poklonili nam vrijeme ljubavi prema njihovoj glazbi.


1. Predstavi je kraj (“Dođite na show!”, 1976.)


Možda ne toliko poznata pjesma iz rane faze Parnog valjka govori o ljudima s druge strane koji su sretni samo pred drugima, maskama koje stavlja život i predstavi čiji kraj dolazi s izlaskom sunca. Stihovi ove pjesme, puni metafora i jednostavnih istina, pozivnicu za show iz naziva albuma stavljaju u ironični kontekst, kritizirajući pritom svijet u kojem iskrena sreća nije ostvariva – …ujutro već sviće, kostimi se svlače, život takve uloge daje…”


2. Uhvati ritam (“Uhvati ritam”, 1984.)


Optimistična i snažna, Uhvati ritam jedna je od onih pjesama koja pršti motivacijom i dobrim vibracijama u stihovima koji toliko jednostavno i vješto progovaraju o životu, poput – mislit’ svojom glavom ponekad, nije grijeh…” Ovom su pjesmom zasigurno uhvatili ritam i sigurno zakoračili u plodno razdoblje koje ih je čekalo.


3. Mijenjam se (“Zastave”, 2000.)


Vječna Husova preokupacija vremenom koje odnosi mladost i donosi promjene, najljepše je prikazana kroz ovu pjesmu o pojedincu koji je zbunjen i prisiljen da se snalazi u novom vremenu. Uz to, Hus je u jedan od stihova maestralno ubacio nazive triju Valjkovih pjesama koje su se odlično uklopile u kontekst – stranice dnevnika, samo sjećanja, a Neda se udebljala”


4. Stranica dnevnika (“Gradske priče”, 1979.)


Iskrena i snažna tužaljka inače je prva pjesma na kojoj je, kaže Hus, Aki zazvučao kako treba. Možda je tome pridonio vrlo emotivan tekst s univerzalnom temom propale ljubavi koja je ostavila samo napola praznu stranicu dnevnika – „napola prazna stranica dnevnika, da li me se sjećaš, dal’ mi ime pamtiš?”


5. Kada me dotakne (“Anđeli se dosađuju”, 1987.)


Tisuću svjećica u duši upalila je pjesma koja se često spominje kao Valjkova najljepša ljubavna pjesma ponajviše zbog refrena – a kada me dotakne, ja protrnem, bogove i vragove zovem ako mogu vrijeme da zaustave”.Jedna od onih pjesama za čije se izvedbe već tradicionalno podižu upaljači ili, danas češće, bljeskalice na mobitelima.


6. Dođi (“Buđenje”, 1993.)


Iznenađujuće, autor ovog broja nije Hus, već Marijan Brkić – Brk koji je potvrdio da se osim s gitarom, odlično snalazi i s olovkom u ruci. U njoj se postavljaju mnoga životna pitanja, poput da li čovjek sve, baš sve, na kraju preboli?”, a potvrdu da Hus nije jedini kojeg okupira vrijeme dobili smo u jako lijepo oblikovanom stihu – anđeli nek’ te čuvaju, kada vrijeme oboli”.


7. Zastave (“Zastave”, 2000.)


„Kako smo maštat’ znali i Bogu dane krali, ispred Zvečke satima” – u ovom je stihu Hus obuhvatio cijelu jednu mladost koja je na svojim leđima nosila Novi val, ispijajući kavu ispred kultne Zvečke i smišljajući stihove koji se danas smatraju velikom vrijednosti hrvatske diskografije. Mladenački optimizam, entuzijazam i želja da sami nešto promijene izrečena je na najiskreniji mogući način.


8. Kralj iluzija (“Stvarno nestvarno”, 2011.)


„Klaun sjetnog smiješka kojem vrijeme prolazi” – stih je koji postiže upravo ono čemu se u pjesmama i teži, a to je da se s malo riječi kaže puno. Ljubavna bol, vrijeme i nostalgija u prepoznatljivom Valjkovom stilu. Iako pjesma nije prošla pretjerano zapaženo, vjerujemo da su se njezini stihovi dojmili svakoga tko ih je imao prilike čuti.


9. Za malo nježnosti (“Live in Pula”, 2017.)


Novija Valjkova rock balada tekstualno je njihova najbogatija pjesma. Pravo malo remek djelo puno metafora, pitanja i životnih dilema koje definitivno spada u Husova najveća postignuća kada je riječ o autorskim tekstovima – „Nizali smo dane k’o perlice od stakla, šarene i sjajne, a prozirne i prazne, tko je mislio?”.


10. Vrijeme (“Vrijeme”, 2018.)


Stihovi ove pjesme s najnovijeg albuma zvuče kao da su svojevrsna biografija Valjka – “Ja vam lovim snove za ljude koji plove mojim svemirom, slažem ih u priče, posolim ih svojim nemirom”. Oni ih, dakako, slažu u pjesme, a od svog žaljenja za prošlim vremenom, Hus se nije mogao otrgnuti ni na najnovijem albumu pa tako pjesma već samim naslovom odaje Valjkovu tematiku kojoj su vjerni već više od 40 godina. Čini se da im je formula i više nego dobra.

Be social

Komentari