Glazba

Upoznajte Tehničku i Računarsku sekciju – mjesto gdje Pingvini razbijaju prozore

Vrijeme čitanja: 5 minute

Kad pričamo o ovim granama Kluba, zasigurno mislimo da je ovaj dio zahvaćen velikim formalnostima i da nisu jedne od zanimljivijih grana sekcije. Međutim, tehnička i računarska sekcija se zapravo bave svime i svačime i nakon što pročitate ovaj članak, vjerojatno ćete im se odmah htjeti pridružiti.


Tehnička sekcija


tehnička
Foto: Fotosekcija KSET-a

Ako ste ikad sudjelovali na nekom natjecanju u organizaciji KSET-a, mogli ste primijetiti predivne ručno rađene trofeje. Ako ste se pitali tko je zaslužan za izradu predivnih nagrada, znajte da je to Tehnička sekcija!


Tehnička sekcija se dijeli u timove ovisno o poslu koji članovi žele i vole raditi. Timovi se dijele na Strujiće, Drvodijelce, Bauštelce i Arts&Crafts tim.

Strujići su oni koji se bave elektrotehnikom i zanima ih samo taj dio posla. Drvodjelci se bave raznim djelatnostima vezanim uz drvo. U KSET-u uče savladati razne vještine od proizvodnje namještaja pa sve do učenja kako kreativno rezbariti drvo. Bauštelci rade sve od postavljanja knaufa, gletanja, zidanja do postavljanja pločica. Šećer na kraju je Arts and Crafts tim koji pokušava malim detaljima i svojom kreativnošću uljepšati prostor Kluba.

tehnička
Foto: Tehnička sekcija KSET-a

Tijekom godine uloga Tehničke sekcije je održavanje inventara KSET-a, rješavanje manjih ili većih popravaka, izrada trofeja i nagrada za događaje u KSET-u i održavanje radionica. Neke od vrlo posjećenih i popularnih radionica su radionice drvenih štapića gdje polaznici imaju priliku naučiti i sami izraditi svoj čarobni štapić ili radionice popravka konektora na potrganim slušalicama. Od ostalih važniji događaja tu su Brucošijada i Skupštinski radovi.

tehnička
Foto: Fotosekcija KSET-a

Na Brucošijadi je Tehnička sekcija zadužena za provođenje struje do svega čemu je potrebna, postavljanju zaštite na imovinu faksa, te za nadgledanje da sve ide po planu i programu. Uvijek ima nekih brzinskih popravaka, ali i kompliciranijih tehničkih problema koje sekcija savladava bez većih komplikacija.
Proljetni i jesenski radovi su vrijeme kada se cijeli klub obnavlja, tada sve sekcije udruženo primjenjuju sva svoja znanja i vještine da bi KSET izgledao što bolje.

Primjena naučenog znanja

Što se tiče Tehničke sekcije, kako bi članovi mogli rukovati alatima i znali kako se odnositi prema kojem materijalu, sekcija održava tehnički tečaj (TECHčaj). Prva i vrlo važna lekcija TECHčaja je zaštita na radu iz koje se polaže usmeni i pismeni ispit, a iz alata i materijala postoji praktični dio gdje članovi osmisle projekt i rade na njemu te tako pokazuju što su naučili.


Računarska sekcija


Računarska sekcija je najmlađa sekcija u KSET-u, ako se ne uzima u obzir to da je Dramska postojala u sedamdesetima. Sekcija je poznata i pod imenom Comp, a odgovorna je za održavanje Klupskih Internet stranica, mrežne sigurnosti i njezine infrastrukture te svih potrebnih IoT rješenja. Dijeli se na tri tima: SysAdmin, IoT i Web tim.

Računarci su introvertirani genijalci koji su poznati po svojim starim tradicijama koje i dalje žive, neosporivim znanjem koje šire i na članove drugih sekcija, ali i raznolikosti u preferencijama Linux distribucija.

SysAdmin tim zadužen je za sistemsku administraciju, njihov glavni fokus je mrežna infrastruktura Kluba i njezina sigurnost. Tim radi na svim serverima Kluba kojih ima mnogo. Članovi SysAdmin tima najviše strahuju od pitanja „Zašto Internet u klubu ne radi?”, ali na mukotrpnom radu poznaju se junaci! Ekipa se uvijek voli šaliti na svoj račun pa ćete zato često čuti i pošalicu „A koji ste server danas srušili Comp?”.

Foto: Računarska sekcija KSET-a

Web tim se sastoji od majstora u kreaciji vizualno privlačnih i multifunkcionalnih web rješenja koja se koriste za projekte Kluba. Od samih početaka koji su uključivali razvoj Klupske stranice pa sve do danas, Web tim se može pohvaliti mnogim stranicama poput nove stranice za Job Fair Meetup, ZEZ Festival, Brucošijadu FER-a i brojnih drugih.

Na kraju, Internet of Thing ili IoT veliki je svjetski hit koji prate i članovi IoT tima. Svoju kreativnost i znanje iz automatike koriste za razvoj zanimljivih rješenja uz pomoć Arduino i Raspberry Pi pločica te 3D printera.

Himna sekcije već je dugi niz godina Program tvog kompjutera, grupe Denis & Denis na čije se puštanje Računarci penju na stage i plešu goli do pasa.

 Prijemni ispit i proces inicijacije

Kod računarske sekcije nije tako jednostavno. Postoji proces inicijacije koji je simpatičan i mora se proći prije ulaska u sekciju.

Računarci su strastveni Linuksaši koji svojim programerskih i tehničkim vještinama žele unaprijediti društvo i poboljšati svijet. Svaki novi član može se priključiti na sastanku sekcije (koji je obično petkom u popodnevnim satima na boćalištu kod Martinovke) gdje će proći proces inicijacije. Taj proces uključuje otkrivanje svojeg omiljenog programskog jezika, pronalaska kreativnog rješenja za držanje USB kabela iznad ramena tijekom trajanja prvog sastanka te otkrivanja voća koje bi bio u drugom životu, kada bi to bilo moguće. Takva praksa izrodi zanimljive nadimke u Računarskoj sekciji koji postanu popularni na razini Kluba!

Foto: Fotosekcija KSET-a

Prijemni sekcijski ispit Računarci nemaju, ali na ovom linku možete pronaći prijemni ispit za kolegij NKOSL (Napredno korištenje operacijskog sustava Linux) koji je u organizaciji sekcije i kojeg je veliki broj članova položio prilikom polaganja kolegija (posebno članovi sysadmin tima).

Anegdote i zanimljivosti

Jedna od manje poznatih činjenica sekcije jest da računarska sekcija drži rekord u nedjeljnoj radnoj akciji čišćenja kluba gdje su s manje od 10 članova uspjeli u sat i pol očistiti cijeli Klub svojim tajnim tehnikama i vještim sposobnostima podjele, organizacije i čišćenja.

„Računarska se uvijek dijelila na Windows i Linux pristaše što je dovodilo do učestalih razmirica ta dva klana. Danas je većina prešla na Linux ili kako oni to vole reći “pingvin je razbio prozor” što dokazuje kako sekcija od samih početaka njeguje filozofiju Free Softwarea. Sve što danas postoji u KSET-u sami održavamo, skoro pa sve na Linuxu…” – iz Monografije KSET-a

„Računarska je napravila prvi live stream nekog događaja u Hrvatskoj, prenoseći Brucošijadu 1997. uživo svih desetak sati trajanja.” – iz Monografije KSET-a

Foto: Računarska sekcija KSET-a

„Sva računala u Klubu nose imena po likovima iz Vodiča kroz galaksiju za autostopere, Douglasa Adamsa. Nakon servera Marvina došla su imena Fook, Doug, Lunkwill, Trillian i drugi.” – iz Monografije KSET-a

Zaključak

Ako kao student imate talente za priključivanje jednoj od ovih sekcija Kluba, preporučujemo da to napravite što prije jer su nova iskustva i novi zanimljivi ljudi u vašim životima uvijek dobrodošli, a ovi tehničari i računari su zasigurno jedna od zanimljivijih skupina Kluba!

Be social

Komentari