Istaknuto
12.09.2019.

Vrijeme čitanja: 15 minute Veliki argentinski pripovjedač Jorge Bucay za Ziher je govorio o svojoj kući bez satova, knjizi koja mu je promijenila život, emocijama i životu s tehologijom, a ispričao nam je i priču.

11.09.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U novu školsku godinu ulazimo s novim singlovima, što stranim, što domaćim. Na vama je da ih poslušate i glasate za onu pjesmu koja to najviše zaslužuje.

Glazba

Večer psihodelije i jazza uz JÜ i Pe Kun

06.02.2018. Ziher.hrFoto: press / Jü
Vrijeme čitanja: 1 minuta

U ponedjeljak, 19. veljače, u riječkom botelu Marina očekuje se koncerti mađarskog benda i krčkih psihodeličnjaka Pe Kun. Oba benda vješto kombiniraju psihodelični rock i power/free jazz stvarajući neraskidivu vezu svih njihovih skladbi, koje se sistematično razvijaju, iz kako nam se na prvi tren može činiti, rigoroznih, repetitivnih i vrtložnih glazbenih obrazaca šaljući obilje energije.

Trošeći svoje instrumenete do krajnjih granica, nastoje slušatelja povući iz učmale sadašnjosti prema budućnosti, ako je ikako moguće, na način  da zaboravi prošle naviknute obrasce razmišljanja  i doživljavanja glazbe koja se upravo sluša. Stoga i njihov cilj nije oživljavanje zlatnoga doba (kasne 60-e i rane 70-e), već činiti to isto na posve drugačiji, moderan način.Tako ih opisuje Zoltán Barotányi, novinar lista Magyar Narancs.

Untoč tome što su naizgled ograničeni striktnom formom svojih kompozicija te disciplinom uokvirenih tonaliteta i ritmova, ovaj kreativni trio ( Ádám Mészáros – gitara; Ernő Hock – bas; András Halmos – bubanj ) svoju glazbu obogaćuje mnoštvom maštovitih inspiracija

Svoj prvi samostalni album, Jü  objavljuju u studenom 2014. Godine pod nazivom ’’JÜ Meets Møster’’ u suradnji sa norveškim saksofonistom Kjetilom Møsterom, a početkom 2017. i drugi pod nazivom ‘’Summa’’, oba u izdanju RareNoise Recordsa.

Pretpostavimo li da je glazba samo osjećaj, smatramo da ne postoji razlog trpanja osjećaja u Okvir ili kavez zvan pjesma. Osjećaji i tijek misli bi trebali biti spontani, lucidni i slobodni bez unaprijed određenog plana i programa.Smatramo da bi takva trebala biti i glazba. Pe Kun predstavlja duboko, improvizirano, psihodelično, glazbeno putovanje osjećajima i mislima.

Koncert počinje u 20 sati, a ulaznice se u pretprodaji mogu kupiti po cijeni od 25 kuna, dok će na dan koncerta biti 40. Prodajna mjesta su Dallas Music Shop Rijeka i Entrio sustav, a broj ulaznica je limitiran na 70 komada.

 

(Visited 97 times, 1 visits today)

Komentari