Istaknuto
11.12.2019.

Vrijeme čitanja: < 1 minuta U mjesecu blagdana i izbora, ovih sedam singlova i ove srijede traži vašu pažnju i vaš glas za onaj/one koji najviše zapnu za uho.

10.12.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Kao lijeni i neuredni korisnik Interneta, nimalo ažuran u pružanju potpore onima koji stvaraju njegov sadržaj, nisam puno očekivala od ovog popisa. No on ipak govori nešto o meni.

Intervju

Seine (Ivan Ščapec): Ne stidi se buke, ne libi se psihodelije

17.06.2016. Marta LučićFoto: Facebook.com/ Seine
Vrijeme čitanja: 3 minute

U veličansvenom tonu pomno odabranih kvalitetnih imena domaće scene zatvara se treća sezona Medijskog Inventara Muzičkog Originala (MIMO), a u nedjelju, 19. lipnja u dvorani Gorgona gostuju ne samo Seine, nego i Pridjevi. Ususret nadolazećem i zadnjem ovosezonskom MIMO-u u Muzeju suvremene umjetnosti, pomail-ali smo se kratko s Ivanom Ščapecom iz Seinea i saznali pomalo o njegovom stvaralačkom životu i nadolazećim projektima. Za one koji ne znaju, Seine je progresivni, energično-psihodelični kantautorski (iako je teško kretati se isključivo u granicama te imaginarne definicije) izraz koji u zadnje vrijeme djeluje zajedno s Dimitrijem Petrovićem (Meko Tane, Mekotanović) na bubnjevima. Iza sebe imaju mnogo svirki (čitaj: emocionalnih putovanja za publiku), a odnedavno i zanimljivi spot za pjesmu Kritika čistog razuma.

Što Seine radi u zadnje vrijeme osim što puno svira svugdje?

Polako snima album, bacio se i u $potove. Razmišlja, čita, upija.

Čim se sada baviš u životu otkad više nisi student? Ili je ‘kantautorstvo’ tvoj jedini i pravi poziv?

Sviram i imam vrt. I više nego dosta. Lijepo je imati vrijeme i baviti se onim što te ispunjava.  Ne bih se zaključao u ladicu kantautora, interesi su mi širi od čiste kantautorštine. Od poezije i konceptuale do pankerštine i aktivizma.

Možeš s nama podijeliti jedno posebno zadnje koncertno iskustvo?

Kozmodrum u KSET-u. Trans. Kad zatvoriš oči i samo se voziš. I voziš i voziš, sve dok ti pijani gorila-prijatelj ne gurne pod nos neku odvratnu rakijetinu. Ko jebeni eter.

Kako je došlo do zanimljive suradnje za video spot Kritika čistog razuma? Koja je inspiracija i koja ideja leži iza toga (vizualno)?

Dražen Hižak se počeo baviti tim nekim suludim stvarima, oblikovanje videa pomoću programskog jezika, meni se dopala ta matrix spika, ali ne bi ništa uradili da s neba nije pala Marina Uzelac, mlada nada režije i posložila to da ima glavu i rep.

Kako video možeš objasniti u kontekstu hrane, kako si i sam naveo negdje na svom Facebook profilu.

Potrebu za hranom ne biramo, no njena krajnja konzekvenca je etički odabir, koliko god se to pokušavalo zamaskirati.

Kako bi opisao odmak (stilski, umjetnički, performativni…) u novom postavu Seinea?

Izravnost, šilo radi samo, pomak je u tuđi osobni prostor, u lice, zuri dok ne makneš pogled. Ne stidi se buke, ne libi se psihodelije.

Ovim putem bih, pohvalila zadnju svirku na koju sam vas čula kao support Danielu Kovaču. Izvrsno ste skupa funkcionirali. Vidim sada s tobom puno sviraju razno razni akteri scene. Imaš li u tom pogledu nekih planova za daljnje suradnje?

Bilo je zabavno s Danijelom. Nismo imali probu, sve je bio impro. U posljednjih šest mjeseci sam svirao s dosta ljudi i obogatilo me. Dalo mi je neke nove perspektive. U suštini, godinama sam sustavno svirao s istim ljudima. Sad se otvaraju se neke nove ćelije psihodelije. Meko Tane je ušlo u bend, pa sad pravimo tripi-hopi akustičnu psihodeliju, iznebuha niotkuda stigo je i Vuk Zvuk, mistični hevi-haus šaman iz dubina berlinske 90s scene, a Boško Mijušković, u narodu znan i kao Lepi Bole, bezicirao je bas linije na budućem albumu.

Kakva je publika vani a kakva na domaćem terenu? Kako je prošla turneja? 

Svugdje se nađe neko uho, neka nose srce na rukavu a neka šapću. Turneja je prošla divno, opet me izgradila. U pravom trenutku prava mjesta s pravim ljudima.

Zašto Šilo toliko šilji?

U pitanju se krije odgovor. Takva mu je metafizička suština. Ono ide kroz.

Sviraš s Pridjevima u nedjelju na MIMO-u, ali i s Letargom koji promovira i svoj novi album u subotu u Koprivnici. Što je tebi zadnje zapelo za uho. Koga treba supportati, koga poslušati, preporuči nam nešto!

Pffff, standardno se ne mogu prisjetiti što sam ispratio u zadnje vrijeme. Kantautorska scena je već neko vrijeme u stagnaciji, barem što se novih lica tiče. Stara lica se mijenjaju i razvijaju, a od klinaca vidim da se Djutko bacio u kantautorštinu. Dobro je to, tvrd lebac, ali ide uz vino. Čeka se Ivana Picek već jedno godinu i pol da izbaci album. Slabo izlazim, tako da manje i pratim, ali sad je svirao Izae u Močvari! E to je bend za svaku preporuku. Čekam ih već barem dvje-tri godine na svirku.

Što se sprema uskoro? Hoće biti nekog snimanja?

Sprema se novi $ingl, s pripadajućim $potom. Biće strava, to nadam se pred ljeto. A onda neke svirkice po ljeti pomalo, pa europska turneja u listopadu i snimanje albuma. Vjerojatno još neki $ingl kad krene škola.

Kažeš voliš metafore. Daj neku dobru nabaci…

Šila baba lan.

 

(Visited 432 times, 2 visits today)

Komentari