Film

Video: 5 filmova za nadolazeći Dan Svetog Patrika

stpatricksday
Vrijeme čitanja: 3 minute
foto:facebook.com/st.patricksday
foto:facebook.com/st.patricksday

Dan Svetog Patrika iliti Saint Patrick’s Day, Ircima je jedna od najvažnijih religijskih svetkovina koju slave 17. ožujka u krugu svojih obitelji i bližnjih te odlaskom u crkvu. Svetog Patrika smatraju zaslužnim za protjerivanje svih zmija iz njihove zemlje što je zapravo metafora uspostave ranog kršćanstva, a djetelina koju je koristio kao svoj simbol, danas je jedan od najprepoznatljivijih irskih simbola.
Iako dan njihova zaštitnika pada tijekom korizmenog posta, obilježavaju ga plesom, pjesmom i zabavom koja je popraćena ukusnom hranom spravljenom od kupusa i slanine uz potoke Guinness piva. 1995. irska je vlada shvatila kako bi im njihov zaštitnik mogao donijeti velike profite te se od tada njegova proslava koristi službeno i u turističke svrhe, šireći irsku tradiciju diljem svijeta na mnogobrojnim festivalima koji se održavaju i po nekoliko dana. Osim velikih konzumacija alkohola, koje ljude često povezuju s
tim danom, postoje mnogi običaji kojima su Irci svoje veliko slavlje učinili još zanimljivijim. Jedan od njih je i taj da roditelji od svoje djece sakrivaju novčiće, dok ih ona traže u nadi da će susreti leprechauna (irskog vilenjaka) koji će im potom ispuniti 3 želje. Mi ćemo vam danas pokušati ispuniti barem jednu i to tako da ćemo vam ponuditi 5 filmova koje bi trebali pogledati ako ste zeleni vikend odlučili provesti uz filmove koji u svojoj tematici imaju Irsku u fokusu. Imamo ponešto za svaki ukus!

In America ( 2002. )
Usprkos naslovu koji na prvi pogled ne biste ocijenili prikladnim za našu listu, ovo je film kojeg vrijedi pogledati jer prenosi dirljivu priču irske emigrantske obitelji koja se pokušavaju nositi s gubitkom najmlađeg djeteta te se maksimalno asimilirati u američko društvo nakon proživljene tragedije. Osim izuzetne priče i originalnog scenarija Jima Sheridana koji je osvojio i oskarovsku nominaciju 2004., glumci (Djimon Hounsou, Samantha Morton) su također bili u milosti kritike što je i u ovom slučaju nagrađeno oskarovskim nominacijama. Ono što filmu daje još jednu sjetnu notu je  činjenica da je lik Frankiea inspiriran redateljevim pokojnim bratom kojemu je film naposljetku i posvećen.

Once ( 2006. )

Za one koji se nadaju da će ljubav svog života sresti upravo na radnom mjestu i time spojiti ugodno s korisnim, preporučujemo irsku ljubavnu dramu koja objedinjuje prekrasnu glazbu s velikim i snažnim emocijama. Radnja prati snimanje folk albuma koji postane katalizator velike privlačnosti između glavnih junaka koje tumače Glen Hansard i Markéta Irglová. Često nazivan mjuziklom modernog doba, ovaj je film nagrađen i Oscarom za najbolju pjesmu 2008. Priča je djelomično autobiografska jer je John Carney, redatelj i scenarist, također živio u Dublinu i održavao vezu na daljinu sa svojom djevojkom. Ovo niskobudžetno ostvarenje snimljeno je u samo 17 dana no žudite li za romantično provedenim danom, ovo je vaš savršen odabir.

In the Name of the Father ( 1993. )
Ako ste stekli dojam da je Daniel Day-Lewis osvojio svaki Oscar za koji je bio nominiran, evo filma koji mu je donio (samo) nominaciju. Poznati oskarovac utjelovio je lik sina koji zajedno sa svojim ocem (Pete Postlethwaite) pokušava dokazati vlastitu nevinost dok borave u strogo čuvanom zatvore zbog optužbi da su počinili zločine regulirane od strane IRA-e, a istodobno pokušavaju popraviti vremenom narušen odnos. 1994. donijela je toj filmskoj ekipi čak sedam oskarovskih nominacija od koje nažalost ni jedna nije rezultirala pobjedom. Čini se da im je falio Bono koji je ulogu Paula Hilla morao odbiti jer je bio zauzet U2 turnejom.

The Quiet Man ( 1952. )
Redateljeva nostalgija za irskim nasljeđem, 1952. je rezultirala velikim klasikom u kojem glavne uloge po drugi put igraju John Wayne i Maureen O’Hara. Ljudski odnosi ovdje su prikazani na vrlo jednostavan način ali karakterizira ih velika kemija i životna vitalnost koju su protagonisti unijeli u priču o boksaču koji se vraća u irsko rodno selo, i pogađate, pronalazi ljubav. Ovaj je film često spominjan u kontekstu John Fordovih najvećih ostvarenja u kombinaciji s njegovom svojevrsnom muzom – John Wayneom. Osim što u nekim scenama možete čuti kako zvuči keltski, provjerite i kako vam zvuči Maureen O’Hara s obzirom da je sve svoje glazbene dionice sama otpjevala.

Intermission ( 2003. )
Ova lista se nikako nije mogla završiti bez spomena Colina Farrella, irskog glumačkog izvoznog proizvoda. On tumači jednog od gubitnika koji nam na humorističan način pokušava dočarati kako su se ljubav, nasilje i pohlepa isprepleli u Dublinu. Očekujte mnogo smijeha, policajce iz sjene, zgodne djevojke i stvarno zločeste dečke koji su osuđeni biti stereotipne irske propalice.

Odlučite li se ipak na izlazak, Zagreb već tradicionalno donosi pregršt događaja kojima se bar na jedan dan možete poistovjetiti s Ircima veseljacima i dati doprinos njihovoj proslavi koja je zarazila cijeli svijet.

Be social

Komentari