Film

Nezaobilazni božićni crtići od 40-ih do danas

Foto: google.com/snowman
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: sandiegoreader.com
Foto: sandiegoreader.com

Bez obzira na to što nam je vrijeme ove godine uskratilo, barem zasad, zimski ugođaj crtići koje ćete vidjeti u nastavku donose upravo to – puno snijega i božićnog raspoloženja.

Ziher vam donosi top pet božićnih crtića snimljenih od davnih 40- ih pa do danas. Izmjenjivale su se tehnike, dodavale boje i glasovi, razvijale složenije priče prikazivane u crtićima i filmovima. Kroz ovih pet crtića iskusit ćete sve te promjene, prisjetiti se vremena kada ste kao djeca s nestrpljenjem očekivali božićne praznike te se dobro zabaviti.

Jedan od prvih crtića horor tematike

Prvi na listi svakako je klasični božićni crtić The Snow Man. Crtić prikazuje likove, stanovnike Južnoga pola koji grade snjegovića, a nakon toga ga gađaju grudama. Izazvan time, snjegović oživljava pa pun gnjeva plaši i lovi životinje uz grohotan smijeh. Riječ je o crno – bijelom uratku iz 1940. godine, a koji sačinjava originalan i jedan od uopće prvih crtića horor tematike. Godinama kasnije, točnije 1983. David Bowie uvodi u priču upotpunjujući zimski krajolik zamjenjući Raymonda Briggsa.

Kako su ismijavanog Rudolpha naposljetku svi zavoljeli

Slavni producent Max Fleischer tvorac je crtića Rudolph The Red Nosed Reindeer. U crtić uvodi klasična pjesma Johnnyja Marksa o odbačenom sobu crvena nosa. Ovaj kratki crtić iz 1948. godine u odnosnu na prethodni donosi boju na crtić, pripovjedača, kao i likove koji pričaju. Prvi put Rudloph je emitiran 1939. godine, a kasnije je priča emitirana u brojnim oblicima, primjerice: popularne pjesme, tv specijali, različite emisije, pa čak i dugometražni film.

The Little King – Ottov Soglowov lik iz stripa preselio na ekrane

Pals, iliti poznatije Christmas Night, temelji svoju radnju na liku maloga kralja. U crtiću koji datira još iz 1931. naglasak je na kralju koji se sprijatelji s dvije skitnice, a koje potom poziva k sebi na Božić. U crno – bijeloj varijanti vidimo i Djeda Mraza koji buši rupu u pločicama u dvorcu kako bi mogao posaditi božićno drvce te tako probuditi božićni duh. Inače, Otto Soglow zbog ugovornih obveza nije mogao odmah pustiti crtić na ekrane, stoga je to učinjeno tek 9.rujna 1934. te je od tada emitiran sve do smrti Soglowa, točnije do 1975.

Neobično pozitivan Peace on Earth

Iako počinje u skladu s nazivom, odnosno počinje gradićem pod snijegom sklad ubrzo postaje opasno narušen pričom djeda vjeverice. Od tada, crtić dobiva tamnu notu koju upotpunjuju glasovi Barneyja Rubblea i Mr. Spacelyja. Djed svojim unucima priča post- apokaliptičnu priču čiji su glavni pokretači ljudi koji su pokrenuli rat i nisu ga zaustavili sve dok svi nisu poginuli. Preživjele životinje odlučuju obnoviti uništeno te uspostaviti međusoban mir. Peace on Earth bio je nominiran za Oscara 1939. godine, ali nagradu je ipak odnio Disneyjev crtić Ugly Duck. Pored navedenog, ovo je prvi crtić koji upućuje na globalne probleme, a da je sniman od strane značajnog studija. Remake nazvan Good Will To Men  napravljen je nakon 2. svjetskog rata, a upozorava na sve destruktivnije oblike uništenja koje dolaze razvojem tehnologije, poput bazuka i nuklearnog oružja.

Ne može bez Mickey Mousea

On Ice crtić je kojega ne treba propustiti ne samo zbog Mickeyja Mousea, već i zbog toga što je ovo prvi put da je Donald Duck progovorio. Naime, Clarence Nash dao je svoj glas Ducku. Iako u crtiću nije naglasak na Božiću, klizanje i ostale zimske radosti, baš kao i nepodopštine ove ekipe vrijedi vidjeti.

Be social

Komentari