Film

Pjesme koje su obilježile određene filmove!

Foto: facebook.com
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com
Foto: facebook.com

Svima je jasno da su film i glazba nerijetko usko povezani, međutim znate onaj osjećaj koji vas obuzme kada na radiju čujete omiljenu pjesmu iz nekog filma koja vam automatski pokrene niz asocijacija? E, o takvim pjesmama govorimo. Budući da je taj popis uistinu predugačak da sve pjesme uopće dotaknemo,  izdvojit ćemo svega nekoliko.

Purple rain- Prince: Purple rain (1984.)

Priča o mladiću koji počinje graditi karijeru utemeljenu na njegovom glazbenom talentu, a koji pri tom upoznaje Apolloniju, pjevačicu u usponu, zasigurno ne bi bila tako poznata da nije pjesme istoimenog naziva „Purple rain“. Iako Prince možda nije zadivio mnoge svojom glumom, ova je pjesma definitivno postala kultnom, stoga ne iznenađuje činjenica da ju i danas svi rado pjevušimo. Zamršena priča o mladiću koji počinje ponavljati destruktivno ponašanje svojega oca, ovom pjesmom dobila je poseban status pa ako pjesma zaista može učiniti film poznatim ovo je jedan od svakako boljih primjera.

And let me guide you to the purple rain…

Lost Highway- David Bowie: I`m Deranged (1997.)

Nakon što saksofonist Fred Madison (Bill Pullman) biva optužen za ubojstvo svoje supruge Renee (Patricia Arquette) i završi u zatvoru, neobjašnjivo se preobrazi u mladog mehaničara, Pete Dayton, i počinje voditi sasvim drugačiji život. Možda se upravo iza tog događaja skriva naziv pjesme „I`m Deranged“ koju izvodi David Bowie. Nećemo otkriti kako se radnja filma dalje razvijala, ali video u nastavku vjerodostojno opisuje atmosferu u filmu, što će znati svi oni koji su ga pogledali.

Saturday night fever- The Bee Gees: Stayin` alive (1977.)

Kada se film temelji na devetnaestogodišnjaku koji počinje vjerovati kako je njegova jedina šansa za uspjeh osvajanje plesnog podija, tada je jasno da će rezultat biti odlična glazba. Većina nas s nestrpljenjem, baš kao i Tony Manero (John Travolta) u filmu, živi za subotnju groznicu i razbacivanje po klubovima. Iako to neće zauvijek promijeniti naše živote, kao što je slučaj s Tonyjem, ne možemo se olako oduprijeti jednom ovakvom hitu te ćemo barem sebi u bradu početi pjevušiti ovaj hit dok istovremeno pred očima imamo jednu od mnogobrojnih plesnih scena iz filma. Ako pjesmu pak čujemo u klubu, sigurno ćemo poželjeti zavladati podijem barem na trenutak.

 A hard day`s night- The Beatles: A hard day`s night (1964.)

Kada radnja filma prati jedan od svjetskih najpoznatijih rock`n`roll bendova, jasno je kako je dobra glazba neupitna. Putovanje iz rodnog Liverpoola u London radi nastupa, koji se k tome televizijski prenosi, prilično se zakomplicira kada netom prije presudnog koncerta bubnjar Ringo nestane. Filmsko upriličenje tipičnog dana ovoga benda i pjesma „A hard day`s night“ idu ruku pod ruku.

Rocky IV- Survivor: Eye of the tiger (1985.)

Nakon što Apollo Creed (Carl Weathers) umire u borbi protiv snažnog Sovjetskog boksača, Ivana Dragoa, Rocky (Sylvester Stallone) odlučuje osvetiti svog prijatelja i učenika. Rockyjeva odluka ne čudi s obzirom na to da on okrivljuje sebe za Creedovu smrt. Put osvete obilježen je upravo pjesmom „Eye of the tiger“ koju i danas većina zna kao popularnu “Rockyjevu” pjesmu.

8 mile- Eminem: Lose yourself (2002.)

Surova bitka za preživljavanje dobiva na značenju svaki puta kada mladi reper stane pred mikrofon. U tom pogledu Eminem pjesmom „Lose yourself“ zaokružuje ulogu Rabbita u filmu. Tekst pjesme prati sav užas koji donose obiteljska neslaganja, neimaština i život u kamp kućici, a pri tom šalje poruku nade u kojoj postoji šansa za uspjeh. Uzmi ili ostavi, tako nekako, dok svaka nova rima donosi novu scenu pred naše oči.

Dirty Dancing- Bill Medley and Jennifer Warnes: The time of my life (1987.)

Dirljiva romantična drama o Frances „Baby“  Houseman (Jennifer Grey) koja se zaljubljuje u plesnog instruktora, Johnny Castle (Patrick Swayze), za vrijeme ljetnih praznika zauvijek će ostati zapamćena po velikom hitu, odnosno pjesmi „The time of my life“. Uz tu pjesmu zasigurno je palo mnoštvo prvih poljubaca i nespretnih plesnih koraka.

Armageddon- Aerosmith: I don`t wanna miss a thing (1998.)

Kako pisati o pjesmama koje su obilježile određene filmove, a zaobići Aerosmithov hit “I don`t wanna miss a thing”? Dok se, shodno radnji filma, NASA s jedne strane bavila mišlju kako uništiti asteroid koji opako prijeti Zemlji, mnogi od nas ostali su pod dojmom nužnog “zbogom” unatoč velikoj ljubavi i ponovnog susreta koji je ova pjesma dostojno popratila. Ukoliko nije obilježila cijeli film, ova je pjesma svakako obilježila njegov kraj, a uz to vjerujem i mnoge druge priče.

Be social

Komentari