Film

Animirani Halloween: Crtići koje ćete gledati iza ponoći

Facebook: Monster House Movie
Vrijeme čitanja: 5 minute

Kad netko spomene crtiće svima nam je vjerojatno na pameti neki koji smo voljeli kao djeca. Iako mnogi od njih posjeduju itekako uznemirujuće elemente, ne bismo ih odabrali kao materijal koji ćemo gledati na Halloween partiju.

Oni koji odluče na ovaj (kod nas nešto novijeg datuma) blagdan ostati doma i poštedjeti se muke oko maskiranja i nepodnošljivih klupskih događanja na kojima vam se ta ista maska u roku od najmanje sat vremena rastopi, raspadne ili zapali, vrlo vjerojatno tu večer žele provesti u dobrom društvu i uz dobar film. Po svoj prilici horor.

S obzirom na ton kojim sam opisala izlazak u klubove, vjerujem da je očito koja je moja vještičja opcija za 31. listopada, a uz neke filmove koje sam propustila u kinu, kao što su Scary Stories to Tell in the Dark ili Midsommar složila sam i listu Halloween animiranih filmova za koje mislim da mogu stati uz bok svakom hororu.

Facebook Hp Thompson

Coraline (2009)


Kod nas prevedena kao Koralina, animirana adaptacija istoimene priče jednog od najboljih suvremenih fantastičnih pripovjedača, Neila Gaimana, jedan je od strašnijih uradaka u svijetu crtića.

To je svesrdno potvrdila i gledateljska (ponekad i čitalačka, ovisi o preferiranom mediju) publika tvrdeći da i dan danas, jer riječ je uglavnom o mladim odraslim ljudima, imaju traume prouzročene nekim od likova. Nije tako teško ni shvatiti zašto jednom kad pogledate film. Zamislite paralelni svijet u kojem vam roditelji imaju crna puceta umjesto očiju i sve je veselo i divno do granice užasa. Da, i ja mislim da zvuči stravično.

Ovaj crtić rađen tehnikom stop animacije izvrstan je uradak i jedna od najljepših priča za djecu. Oni koji su čitali Gaimana znaju o kakvoj je atmosferi i uvrnutosti riječ, a ovaj animirani film sve to izvrsno prenosi na platno. Ukratko, djevojčica Coraline otkriva prolaz u paralelni svijet u kojem je sve idealizirana preslika stvarnog svijeta, ali svijeta koji krije i jednu mračnu stranu.

Ona će se, uz pomoć mačka koji govori, s tom mračnom stranom morati obračunati. Ova priča puna je fantastičnih obrata, pomaknutih situacija, a ne manjka ni jezivih scena i zbog svega spomenutoga izvrstan je izbor za potamaniti prvu zdjelu kokica na vlastitom vještičjem tulumu. A ako iduće godine odlučite ipak znojiti se u nekom od klubova na organiziranom Halloween partiju, ovaj će vam crtić dati pregršt ideja za izvrsne maske pa vještičji šešir i plastične drakuline zube slobodno pospremite u ladicu.


The Black Cauldron (1985)


Ovaj zaboravljeni animirani film iz Disneyeve tvornice snova jedan je od najdražih autorici ovoga teksta, a isto tako i jedan od aktivatora njenih noćnih mora u djetinjstvu. Zapostavljen je i zaboravljen iz mnogo razloga.

Nastajao je više od desetljeća, a kad je konačno dovršen bilo je u njemu toliko djeci neprimjerenih scena da je veliki dio toga izrezan, što je pak stvorilo plot holes i samim time nelogičnosti u radnji pa je nekako pao u zaborav. Film je baziran na prve dvije knjige serijala ‘Kronike iz Prydaina’ (‘The Chronicles of Prydain’) Lloyda Alexandera, koje su pak bazirane na elementima velške mitologije. Iako se za njega slabo zna, The Black Cauldron jedan je od najskupljih Disneyjevih animiranih filmova, a i prvi je u kojemu je korišten CGI. Radnja prati mladog svinjara Tarana koji mora odvesti magičnu svinjicu Hen Wen na sigurno kako je se ne bi dokopao Rogati kralj i iskoristio njene proročanske moći u svoje zle svrhe.

No sve pođe po zlu, snage Rogatog kralja dokopaju se svinjice, a Taran i njegovi prijatelji kreću prema kraljevoj utvrdi u misiju spašavanja. Spomenuti kralj i danas me ne ostavlja ravnodušnom, a još uvijek mi je vrlo živ u sjećanju san u kojem se on pojavljuje usred dvorišta u kojem smo se kao djeca igrali. Ne mogu biti licemjerna i reći da ovaj crtić ne puštate svojim klincima (ili tuđima, što je još diskutabilnije) jer sam ga i sama gledala još prije osnovne škole, ali nakon što ga pogledate procijenite sami.

Još jedna zanimljivost vezana uz ovaj film je i to što vojska mrtvih koju Rogati kralj uspije probuditi uz pomoć kotla neodoljivo podsjeća na vojsku mrtvih iz Jacksonove ekranizacije Gospodara prstenova. A pitala sam se zašto su mi te scene iz Gospodara najdraže… Možda evociraju slatke uspomene iz djetinjstva.


Fantasia (1940)


Film na koji bi rijetko tko na prvu pomislio u ovome kontekstu, Fantasia iz 1940. godine krije jednu od najjezivijih sekvenci u cijelom Disneyevu stvaralaštvu. Koncipiran kao film od osam nepovezanih epizoda od kojih svaku prati glazba u izvedbi Philadelphijskog orkestra, nazivan je jednim od najpopularnijih filmova desetljeća.

U njemu je Disney ponovno oživio lik Mickeya Mousea, ali taj dio nije onaj koji ovdje želimo istaknuti, iako vjerujem da ima onih koji bi i to učinili (da, mickeyphobia provjereno postoji). Naime, u jednom od segmenata pod nazivom “Night on the Bald Mountain/Ave Maria” pojavljuje se, ni manje ni više, nego Chernabog, koji vuče porijeklo iz slavenske mitologije. On obitava na planini (kako i sam naslov sugerira) koja je zapravo planina Triglav i zaziva svoje podanike. Ništa se bitno ne dešava osim što Chernabog biva jeziv. Sasvim dovoljno. Spice up your popcorn, people.


Corpse Bride (2005)


Ovaj predivni Burtonov film na ovakvom popisu više je zbog atmosfere, nego zbog kakvog efekta jeze, ali unatoč tome možda je baš on i najbolji izbor za Halloween filmsku plejlistu. Ipak je riječ o noći u kojoj je granica između svijeta mrtvih i svijeta živih najtanja, a u ovom animiranom filmu upravo se vješto i prekrasno isprepliću ta dva svijeta.

Mladić Victor treba oženiti djevojku Victoriju, no greškom, vježbajući zavjete u šumi, prsten stavi na prst mrtve djevojke Emily. Ona je sada njegova supruga, ali Victor ne želi tamo ostati i želi se vratiti svojoj zaručnici. Pogledajte hoće li mu to uspjeti i kako, ali upozoravam vas da pripremite rupčiće jer bi moglo biti suza. Mrtva nevjesta duguje ideju za priču ruskoj židovskoj narodnoj bajci iz 19. stoljeća o mladiću koji isto tako, vježbajući zavjete, prsten na prst stavi mrtvoj djevojci. Danas, gotovo točno 14 godina nakon premijere filma, možemo sa sigurnošću reći da je riječ o jednom animiranom klasiku.


Howard Lovecraft series (2016 – 2018)


Iako nekako ne pretjerano strašni, ovi animirani filmovi imaju pravo biti na Halloween listi. Poželjno je da ih gledate i s mlađima, posebno ako želite da razviju suptilnu i vječno tinjajuću ljubav prema Cthulhu mitosu i gospodinu H.P.-u. Riječ je o trilogiji koja je prvo izašla u stripu kojem je autor priče bio Bruce Brown, a ilustrator Renzo Podesta.

U animiranom izdanju izlazi prvo Howard Lovecraft and The Frozen Kingdom, a slijede ga Howard Lovecraft and The Undersea Kingdom i naposlijetku Howard Lovecraft and The Kingdom of Madness. Riječ je o digitalnoj animaciji ne pretjerano visoke kvalitete, ali to nije na kraju ni bitno jer su pričice očaravajuće, a posebno će toplo oko srca biti istinskim ljubiteljima ovog velikog autora. Pratimo ovdje dogodovštine malog Howarda i nekolicine bića iz njegova univerzuma, a Cthulhu se pojavljuje u ulozi, ni manje ni više nego – ljubimca. Možda nakon gledanja neko vrijeme nećete jesti salatu od hobotnice ni lignje. Cthulhu fthagn!


Fear(s) of the Dark (2007)


Nakon Howarda i bebe Cthulhua, nešto posve drugačije. Francuska animirana horor antologija bavi se temom straha u pet priča. Svaka od priča rađena je drugačijom tehnikom, od dvodimenzionalne digitalne animacije, preko trodimenzionalne i klasične animacije.

Ovaj uradak više naginje umjetničkom ostvaraju nego klasičnom crtiću i u njemu se na taj način i uživa. I sama sam ga tek nedavno otkrila i voljela bih ga preporučiti čak i ljubiteljima psiholoških horora. Ovaj film zadire u neke drugačije sfere od prethodno navedenih i napravljen (ili možda bolje napravljeni su, jer je riječ o više različitih filmova) kako bi se podjednako uživalo i u priči i u izvedbi.


Monster House (2006)


Ovaj 3D animirani film obrađuje omiljenu horor temu opsjednute kuće koja vodi svoj vlastiti život. Upravo zbog toga sam ga i uvrstila na ovu listu. Radnja je zanimljiva, iako se moje oči nikada neće naviknuti na 3D digitalnu animaciju. Zauvijek će mi smetati ta zaobljenost i uglačanost likova i pozadine. Vjerujem da je to subjektivno i da vas neće odbiti od gledanja jer je riječ o jednoj pravoj Halloween poslastici.

Neupitno je da bi se ovakva jedna lista mogla protegnuti unedogled, ali negdje moramo stati. Opskrbite se bundevama, gumenim crvima, šećernim lubanjama, kokicama i svime što vas veseli, izaberite neki (ili sve) animirani Halloween film s ovoga popisa i uživajte kao veliko dijete, što svi na kraju krajeva i jesmo.

Be social

Komentari