Glazba

Video: Plesni spotovi i kako se giba uz Yorkea, Bowieja i Jaggera

Foto: www.facebook.com/MatthieuChedid
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: www.facebook.com/MatthieuChedid
Foto: www.facebook.com/MatthieuChedid

Vjerojatno se svim silama zagrijavate za veliki Ziherov party i razmišljate o svojoj bogatijoj ili siromašnijoj apoteci plesnih pokreta za one divne momente “ritmičnog pokretanja tijela prema ritmu glazbe“, kako kaže Wikipedija jednoj novinarki koja u 2 ujutro pokušava definirati ples sjedeći za računalom. Svjesni ste paradoksa. Želim definirati ples sjedeći za računalom. No ipak, ako vam slučajno zafali inspiracije za kakav grandiozni plesni pokret (u što čisto sumnjam), pripremili smo listu nekoliko zanimljivih glazbeno-plesnih videa. Slobodno se razbacajte. Samo nemojte iščašiti nešto.

Matthieu Chedid – Mojo

Osim što je sasvim solidan i kvalitetan glazbenik , Matthieu Chedid (poznatiji kao –M-) je i plesno poseban. Od razgibavanja ramena pokretima “imam grč u kičmi” do sinhroniziranog mlataranja ručica i kukova ljevo-desno, cijelo vrijeme lagano kanalizirajući Elvisa u kakvoj imaginarnoj francuskoj varijanti, Chedid i njegova plesna trupa svojom su koreografijom očito publici uspijeli pokazati – kako imaju muda. Oslobodite svoj mojo, ne?

Fatboy Slim – Weapon of Choice

Prije nego li je postao glumac, Christopher Walken je radio kao plesač za Washington Dance Studio. Christopher Walken trenutno ima oko 70 godina, i čini se kako je barem pola od tih 70 godina proveo sakupljajući plesne pokrete i vježbajući neki opaki yogilates kad fino bezreumatski izvede premet na jednoj ruci i baletne pokrete učini nevjerojatno opakim. Još i zrakom leti! Kakav…Chuck..nešto? Kako ono? Chuck Boris? Chuck Doris…Loris?

Atoms for Peace – Ingenue

Thom Yorke možda prakticira fluidniji i mekši yogilates od Christophera Walkera, ali Thom je spojio sve – od svemirskog kauboja, ringe ringe raja, balskih plesova, školice, gumi-gumija i zračnog ping-ponga do emocionalnog umiranja na podu u teškoj depresiji, tikova u vratu, dinosaura sa kratkim ručicama, Tristana i Izolde, žigolovskog oblačenja/svlačenja odijela te imitiranja rastapanja pastele na radijatoru. Nemojte se šaliti sa čovjekom koji je napisao Karma Police. Jer znate što bi vas moglo snaći – Karma Police, arrest this man! Nadam se da će barem jedna osoba odati čast Thomu Yorkeu izvodeći barem jedan Ingenue na Ziherovom tulumu. Ako ste pak fanovi samo Radioheada, može i jedan Lotus Flower. Posuđujem šešir onome tko se odluči, za potpuniji dojam.

Radiohead – Lotus Flower

The Black Keys – Lonely Boy

Gledaj i uči, ovo se zove plesno samopouzdanje. Kakav lonely boy…

David Tennant / The Smiths – The Boy With a Thorn in His Side

Ako ste više tip za grupne koreografije i mjuzikle kao Doktor, jedna veoma Bollywoodska obrada Smithsa, sa daškom glamura američkih boy bendova, savršena je inspiracija. David Tennant kao Dr.Who plesom je vjerojatno spasio svijet/Svemir/Rose/rasu vanzemaljskih bića u nekoj od epizoda ove popularne britanske serije.

Robyn – Call Your Girlfriend

Robyn ljubavničkog srca se razbacala u stilu maničnog robota s omanjim kvarom u nekoj novoj futurističkoj disko eri gdje se i dalje nose čupave veste. Ovo skladište lako bi moglo biti kakav hangar koji pluta negdje oko Jupitera 2952. godine, a u hangaru su retro-klubovi i Robyn…i čupave veste. Puno čupavih vesta.

R.E.M. – Shiny Happy People

Plesnim pokretima šarenih i sretnih R.E.M. teško je odoljeti. Osobito kad Michael Stipe sa svojom žutom kapom i aerobik čagicom preklinje da ga volimo. I onda ga volimo. Ako se nađete u situaciji da ne znate što biste uradili sa životom/svojim rukama i nogama na partiju, nabijte žutu kapu na glavu i vičite “Love me! Love me!“. Netko će se već pojaviti. Stipe-metoda definitivno radi. Osim u bankama. U banke nemojte ići sa žutom kapom vičući “Love me! Love me!“. Niti u sabor.

David Bowie&Mick Jagger – Dancing in the Street

Štogod se događalo ili nedogađalo tamo negdje 70-ih između Bowieja i Jaggera, legende rocka napravili su zajedno ovaj video. Inspiriranje ovim plesnim pokretima je samo za tvrdokorne, odlučne i hrabre profesionalce željne centra pozornosti. Naravno, ako itko posjeduje bowijevsku vanzemaljskost – onda ste apsolutno savršeni za ovaj ples i morate probati. Iako skakanje sa stepenica u afektu uzrokuje uganuti gležanj, kako sam naučila iz vlastitog iskustva.

Mika – We Are Golden

Jedan novinar NME-a je za Miku rekao  “We did everything we could to stop this guy. Mauled his singles, albums, and live show, but still you bought the records.“. Mika je uistinu zlatan. Čovjek bliješti. Plesna inspiracija za fetišiste na zlatne tenisice i sve vas koji se u duši i dalje osjećate kao četrnaestogodišnjak raščupane kose.

A kada sve ostalo posustane, kada se nađete u apsolutnoj blokadi i krajnjem teškom očaju, čemeru i jadu te vam jedino najelegantniji filmovi mogu pomoći…sjetite se kralja plesa. A kralj plesa je King Julien iz animiranog filma Madagascar.

King Julian – I like to move it

Be social

Komentari