boris bućan
25. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 3 minute Boris Bućan, jedan od najvećih suvremenih hrvatskih slikara preminuo je 18. svibnja u 77. godini, a u nastavku donosimo pregled njegovih najpoznatijih djela.

tina turner
24. svibnja 2023.

Vrijeme čitanja: 2 minute Nakon duge i teške bolesti u 83. godini napustila nas je kraljica rock n’ rolla Tina Turner.

Glazba

Video: Poslušajte sljedećih 5 pjesama prije odlaska u Tursku na prosvjede!

Foto: Wikipedia
Vrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Arapskom proljeću bi se prema svemu sudeći mogla pridružiti i Turska. Gromoglasni prosvjedi kucaju na vrata svim zemljama svijeta, ponovno uz pomoć društvenog medija koji je preplavljen peticijama i statusima potpore . No, u Hrvatskoj je jedna sasvim drugačija slika. Štrajk je odgođen, naravno ne zbog “lijenosti”, već zbog lule mira između sindikalista i Vlade. Kiša je odnijela u bujici planove izlaska na Ribnjak, partijaneri broje novce prije početka ljetnih festivala. Daleko smo mi od Turske, štrajka i prosvjeda. Onima koji svejedno žele malo akcije, preporučujemo odlazak u Tursku. Kako inače nismo previše politički nastrojeni, već samo usmjeravamo pažnju na određene teme, možemo barem dati nekoliko pjesama kao znak kakve-takve potpore.

 

Crosby, Stills, Nash & Young – Ohio

Studenti su se oduvijek bunili prosvjedima protiv pojedinih postupaka vlade, fakulteta, političkih stranaka ili protiv političkih odluka. Najizraženiji su možda bili događaji u Americi krajem 60-ih i početkom 70-ih godina 20. stoljeća. Čim se sjetimo američkih prosvjeda, vidimo naborano lice Richarda Nixona te nekoliko peace znakova hipijevaca. Vijetnam je tada bila aktualna tema, a prosvjedi su se rasprostirali diljem Amerike. No, jedna je situacija 1970. godine eskalirala tijekom prosvjeda u Ohiu. Nećete vjerovati, ali sa četvero mrtvih, kada su vojnici iz još uvijek nerazjašnjenih razloga počeli pucati na studente. Four deads in Ohio pjevaju Crosby, Stills, Nash & Young na refrenu. Neil Young je nekoliko puta ponovio u intervjuima da on zapravo samo reflektira pojedine događaje koji su u njegovoj blizini, dajući svoje mišljenje. Njegovom se mišljenju priklonilo i četiri milijuna studenata koji su štrajkali zbog ubojstava kolega.

 

Rage Against The Machine – Freedom

“Anger is a gift”, tvrdi Zack De la Roch, osvrnuvši se tako na AIM (Američki indijski pokret) i njegovih 200 nestalih ili ubijenih sljedbenika u pjesmi Freedom. Glas bijesa i frustracije je RATM tijekom godina izgubio, no imati na omotu albuma Jan Palacha, na tadašnjoj je sceni bio hrabar istup u medije. S druge strane, bili su pod diskografskim ugovorom Epica, člana Sony Music Entertainmenta, gotovo najveće korporacije na svijetu s primanjima od 6 milijardi dolara (2012. godina). Iako su sijali parole protiv korporacije, platili su danak da budu slušani. Kontradiktorno.

 

The Clash – Police & Thieves

Punk je oduvijek imao onu iskrenu notu kao glazbeni pravac koji možemo prepoznati i kod bluesa. Joe Strummer je oduvijek bio politički aktivan prilikom slaganja ideja o svijetu i predviđanju budućnosti. Pjesma Police & Thieves usmjerava našu pažnju na drage plave prijatelje prosvjednika (žute ako ste u Njemačkoj na prosvjedima).

Bob Dylan – Hurricane

Osuđen bez čvrstih dokaza. Tako bismo mogli nazvati stereotipnu inačicu koja se ukorijenila kao klasični lajt motiv u filmovima noira. U intrigi slijedi obračun s korumpiranim pravosudnim sistemom uz nekoliko ubojstava. Kulminacijom, u maniri Hitchcocka te rasplet koji završi s pretjeranim poljupcem.
Nažalost, morat ću vas razočarati, profesionalni boksač Rubin Hurricane Carter nije doživio sudbinu junaka iz noir filma. Suprotno tome, završio je u zatvoru zbog ubojstva služeći kaznu od 18 godina. Kasnije je pušten zbog dokazane nevinosti. Pjesma Hurricane je zapravo homage Rubin Hurricane Carteru koji je osuđen za smrt troje ljudi. Bob Dylan je o njegovoj nevinosti pjevao 10 godina prije formalnog otpuštanja iz zatvora. Imate sumnje u pravosudni sustav?

 

 Bad Religion – You Are the Government

Kada im pogledate logo benda, čovjek bi mogao pomisliti da je riječ o nekom ateističkom bendu, koji spaljuje križeve u slobodne vrijeme. Intelektualni punker Greg Griffin je sa svojim političkim tekstom harao rame uz rame s velikanima američke HC punk scene u Kaliforniji u nešto blažem, ali melodioznijem obliku. Pjesma You are the government traje 1:23 minute, što  je otprilike isto kao vrijeme potrebno za čitanje jednog članka dotičnih internet portala. Pametniji je izbor poslušati riječi od doktora znanosti, premda se u njemu nalaze 4 parole, nego pročitati press materijal.

 U današnjem je razdoblju lakše doći do informacija nego prije. Jedan klik i već znaš underground blogove guerilla borilaca. Spomenuti su se izvođači borili za istinu i pravo prije nastanka političke korektnosti i društveno-mrežnog morala koji je skriven iza pozornice patetike. Navedeni su borci djelovali prije nego što je postalo „cool“ biti politički aktivan. Danas očito mnogi izvođači zaboravljaju što znači uistinu biti predan političkom aktivizmu.

 

(Visited 243 times, 1 visits today)
Be social

Komentari