Glazba

Teško obojana ljubav: Soul i Motown za dušu

Foto: Facebook
Vrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Za uvertiru ću pojasniti citat velikog John Lee Hooker koji je rekao: Ne možeš naučiti blues, jednostavno si rođen s njim. Slično je sa soulom. Da li je soul više osjećaj, nego što je vrsta glazbe? Duša se kompletira s njezinim emocionalnim elementima koji bi trebali djelovati kao terapija. Ljubav i soul idu skupa kao pomfrit i ketchup ili kao cola nakon ćevapa. Motown obitava tu negdje oko soula. Malo je brži i malo više izvlači iz pop strukture nego što čini soul.

Vani trenutačno pada snijeg, ne da vam se ustati iz kreveta? Jedno bi od rješenja bilo pogledati ostatak filma Mamurluka koji  jučer nije prikazan, a drugo vam je poslušati ovih pet bezvremenskih  stvari.

Marvin Gaye – Sexual Healing (extended live version)  

Čovjek-motown bi u rječniku pod pojmom seks trebao imati svoju sliku.  Na koncertima je često izvodio ples s partnericom iz publike, a kasnije bi na pozornici glumio snošaj. Marvin Gaye bio je pravi pastir ljubavi. Međutim, uskoro bi njegov život trebao biti ekranizaran, u glavnoj ulozi s patuljkom Lenny Kravitzom (čudno s obzirom na to da je Marvin Gaye imao preko 1, 85). Također, kraj mu je bio i više nego tragičan. Otac ga je upucao zbog prepirke oko dokumenata. Produžena verzija pjesme ipak je pravi izbor u sjećanje na njega.

Carl Carlton – She`s a Bad Mama Jama

Iako mu karijera nikada nije bila procvala u željenom smjeru, pamtit ćemo little Stewie Wondera, kako su ga u početcima karijere zvali, po iznimnim tekstualnim rješenjima poput:  Her body measurements are perfect in every dimension, She’s got a figure that’s sho’ ‘nuff gettin’ attention. Ovakve stvari vraćaju čovjeka iz mamurluka (ne mislim tu na film).

Curtis Mayfield- Move On Up

Borac za ljudska prava i višestruki dobitnik Grammyja  tu je uspio spojiti sve što trebate da vam duša bude lakša. Dobar tekst, produžena instrumentalna verzija od više minuta i saksofon. Ako niste znali, pjesma se inače svira nakon svake Arsenalove utakmice kada igraju na Emirates stadionu.

Barry White – Playing you Game, Baby

Najdublji bas vokal u povijesti je osim što je prodao preko 100 milijuna ploča, postao je magnet za žene, ali i za sve one koji igraju u drugoj ekipi. Slušajući u zatvoru Presleyjevu It`s Now or Never odlučio je promijeniti ploču i s kleptomana prijeći na krađu ljudske duše s fenomenalnim pjesmama. Koliko je djece nastalo na njegovim pjesmama nemoguće je znati, valjalo bi neko istraživanje pokrenuti kako bi se to saznalo. Ovako nam ostaje čovjek koji je znao ispričati i pokazati više o osjećaju ljubavi nego što su to znali romantični pisci koji su ostali zatočeni  u vlastitim emotivnim barikadama.

Isaac Hayes – The Look of Love 


Kreativna glava legendarne soul etikete Stax records te tvorac legendarne teme za film Shaft za čiji je soundtrack dobio Oscara stvorili su ovo ljubavno remek-djelo.

Riječi su suvišne, a ljepota je u oku promatrača koji upravo gleda vani snijeg s isključenim grijanjem u sobi, ali mu je i dalje toplo.

Be social

Komentari