Film

Stigao dokumentarac The Last Gladiators: Nevjerojatna povijesna sportska priča o hokeju na ledu

Foto: facebook.com/TheLastGladiators
Vrijeme čitanja: 3 minute

Foto: facebook.com/TheLastGladiators

Hokej je relativno nepoznat i nepopularan sport u Hrvata, bez obzira na Medveščak, bez obzira na manjinu koja ga prati dulje od četiri godine, odnosno, koja ga prati ranije od 2009. godine. No, neovisno o popularnosti, praćenju ili poznavanjem te prekrasne igra, sporta s jednom od najduljih tradicija, najstarijim trofejem u sportskom svijetu i najljepšim običajima i pričama – dokumentarni film The Last Gladiators ostavit će bez daha svakog filmofila, bio on ljubitelj sporta i/ili hokeja ili ne.

Poznato je kako je hokej uz vaterpolo najteži sport kojim se netko može baviti, a još ga je teže bilo igrati nekad, prije 20-30 godina, nego što je to danas. A upravo o tom dobu hokeja i najjače njegove lige na svijetu, NHL-a, govori i ovaj dokumentarac – i to o onom najekstravagantnijem, najkarizmatičnijem i najposebnijem dijelu tog sporta – tučnjavama na ledu.

Foto: facebook.com/TheLastGladiators
Foto: facebook.com/TheLastGladiators

Film prati život legende ponajvećeg kluba NHL, a tako i hokejskog svijeta, Montreal Canadiensa, igrača pod imenom Chris Nilan, koji je bio žešći fajter, desno krilo, koje je više služilo kao šaka, nego kao stroj za golove. Priča prati Nilanovu karijeru tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća i sve njegove borbe na ledu, tučnjave, branjenje suigrača te požrtvovnost i ludost kakvu takvi igrači moraju imati.

No, drama se događa u Nilanovu životu kada on završi karijeru i shvativši da se više nema s kime tući i boriti, odaje se alkoholu i drogama te mu oni gotovo unište život. Međutim, kao i svaki pravi borac, Nilan se izvlači iz pakla u koji se sam zbog svog karaktera i svoje naravi, kakva je i uobičajeno prisutna kod takvih igrača, doveo.

Foto: facebook.com/TheLastGladiators
Foto: facebook.com/TheLastGladiators

Režiju ovog filma potpisuje Oscarovac Alex Gibney (Taxi to the Dark Side, Enron: The Smartest Guys in the Room), koji je na odličan način prepoznao i u film satkao sve ono što hokej nosi, sve njegove lijepe i ružne stvari. Napravivši priču o čovjeku koji je bio obožavan u gradu poput Montreala, Meki hokeja i NHL-a, dok je u isto vrijeme uništavao svoj život i živote svojih bližnjih, osobito nakon karijere kada se odao alkoholu i drogi.

“Uopće nije pitanje hoću li biti tu za svoje suigrače kad zatreba”, riječi su koji se provlače kroz film i fascinantno je koliko se netko na ledu može boriti za svoje suigrače, a u isto vrijeme zapostavljati svoje najbliže – bez obzira na cijenu. To su čari sporta. To je život Chrisa “Knucklesa” Nilana, između ostalog, i osvajača Stanley Cupa s Habsima.

Foto: facebook.com/TheLastGladiators
Foto: facebook.com/TheLastGladiators

Prije nekoliko dana stigao je i trailer za film, a u određenim je kinima pušten u reprodukciju već 1. veljače 2013. godine. Sastoji se od niza intervjua s Nilanom i drugim njemu sličnim igračima, događajima i fascinantnim događajima i pričama iz hokejskog, ali i svakodnevnog života ovih gladijatora. I neovisno o tome voli li netko sport ili hokej, ovaj je dokumentarac sam po sebi nevjerojatan i poseban, kao i sam hokej.

Za fanove pak: Ovo je film za obožavatelje starog čvrstog, borbenog hokeja s mnogo kontakta i tučnjava te dobrih starih 90-ih; film koji je realistička oda legendama poput Boba Proberta, Martyja McSorleyja ili Scotta Stevensa, dok bi se u njemu, primjerice, mogli prepoznati i George Parros ili Colton Orr.

Be social

Komentari