22. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 14 minute Stiže nam Dora, a naši Eva Juraški, Helena Kezerić i Patrik Horvat raspisali su dojmove oko natjecateljskih pjesama uoči prvog polufinala.

JEBOTON
8. veljače 2024.

Vrijeme čitanja: 9 minute Upoznajte srce zagrebačke glazbene scene kroz JeboTon kolektiv – urbanu ekipu koja piše povijest. Od školskih klupa do Boogaloou, pratite put Jebtona u stvaranju alternativne scene.

Nagrade

Produženi vikend u Vintage Industrial Baru – možete li izdržati dva koncerta zaredom?

Foto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Spajate ovaj produženi vikend? Zašto ga još malo ne produžiti.

Utorak i srijeda u Vintage Industrial Baru u Savskoj 160 bit će glasni i vrući – dva genijalna benda dolaze znojem natopiti podove i zidove omiljenog nam ‘Vintiđa’.

Nebula

Po prvi puta u Hrvatsku 8. listopada stiže Nebula – jedan od najuzbudljivijih modernih rock bendova koji kombiniraju rifove Black Sabbatha sa virtuoznim solažama u stilu Jimmi Hendrixa, a sve to prate tekstovi inspirirani kozmonautočkim avanturama.

Nebula se rodila nakon što su 1997. godine Fu Mancu napustili gitarist Eddie Glass i bubnjar Ruben Romano te im se pridružio basist Mark Abshire. Godinu dana kasnije izdaju svoj prvi EP “Let it Burn”. Centralni dio albuma zauzela je pjesma Raga in the Bloodshot Piramid gdje glavnu riječi vodi indijski sitar. Uslijedio je EP “Sun Creatures”, a nakon njega i prvi album “To the Center” i to za diva diskografa SUB POP. Album je producirao Jack Endino koji je radio s Nirvanom i Soundgardenom. Pjesma Freedom je pravi primjer putovanja rock zvuka u taj retro štih 70-ih kroz sedam minuta. Je li grijeh reći da taj vjerojatni jam, podsjeća bar malo simbolički na Richiea Havensa u Bethelu.

Idući album je bio “Charged” 2001. koji je zapravo ‘najhvaljeniji’ album i ujedno zadnji za Sub Pop. 2003. izašao je “Atomic Ritual”, pa nakon tri godine pauze odličan “Apollo” i još tri godine kasnije, 2009. “Heavvy Psych”. Prošlo je 10 godina do ovog lipnja kad su izbacili “Holy Shit”. Organskiji od svih dosadašnjih i ujedno dosta epičnog naziva.

Föllakzoid

U srijedu, 9. listopada vraćaju se čileneanski psihodelični electro/rock miljenici Föllakzoid i to u Vintage Industrial na proslavu 10 godina od prvog istoimenog izdanja. Četvrti album naziva “I” izašao je u kolovozu i nosi 4 trake koje ćete imati priliku premijerno čuti u Vintageu.

Ovi čileanski psihodeličari publiku vode na putovanje kroz sinestetski kiber rock s mantričnim valunzima repeticije. Njihov kraut/space rock nipošto ne može biti sveden samo na uske odrednice žanrova. Specifičan pristup psihodeliji koji njeguju podrazumijeva dugotrajnu gradaciju u kojoj i minimalna promjena izaziva moćan efekt. Vođene improvizacijom, pjesme se nikad ne prestaju mijenjati od koncerta do koncerta te riječima gitarista Dominga Garcie Huidobra, publika i bend ih u zajedničkom senzornom iskustvu s one strane svijesti oblikuju i poboljšavaju.

Za razliku od prošlih albuma, Föllakzoid je odlučio ovaj album ne raditi u gotovo jednom ‘tejku’, već su kroz period od tri mjeseca odvojeno snimali gitare, baseve, bubanj, sytheve i vokale. Producent albuma Atom TM nije bio prisutan na snimanju, ali je dobio zadatak rearanžiranja 4 trake bez odreženih pravila i naputaka. Čini se da je finalni produkt bio zadovoljavajuć za bend, a čini se da će biti i za slušatelja.


Ziher vas vodi u Vintage!


Po dvoje sretnika koje izvučemo iz komentara na Ziherovom Facebook pageu provest će produženi vikend u Vintageu. U komentaru napišite koji koncert želite slušati i tagirajte sretnika/icu koje vodite sa sobom. Dobitnike ulaznica objavljujemo u nedjelju, 6. listopada u podne!

Be social

Komentari