Nagrade

Vodimo vas u ZKM na novu predstavu “Tit Andronik”

Foto: www.zekaem.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Nakon što je s uspjehom režirao “Hinkemanna”, ovjenčanog između ostalih nagradom za najbolju predstavu na Gavellinim večerima i Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci te Nagradom hrvatskog glumišta, Igor Vuk Torbica vratio se u ZKM gdje je režirao ranu Shakespeareovu tragediju “Tit Andronik“. Drama se često tumači kao pokušaj emuliranja nasilnih i krvavih osvetničkih komada njegovih suvremenika, koje su bile iznimno popularne među gledateljima tijekom 16. stoljeća.

Radnja je smještena u posljednje dane Rimskog Carstva i prati generala Tita Andronika koji se sa preživjelim sinovima vraća u Rim iz rata protiv Gota i kao ratne zarobljenike dovodi gotsku kraljicu Tamoru, njezina tri sina i ljubavnika Arona. Da bi udovoljio duhovima vlastitih mrtvih sinova, Tit žrtvuje Tamorina najstarijega sina, na što se Tamora zaklinje da će se osvetiti Titu i njegovoj obitelji. Tit potom odluči odbiti ponuđenu mu carsku krunu, čime započinje slijed jezovitih i veoma krvavih događaja.

U vrijeme nastanka navodno iznimno omiljen komad upravo zbog uprizorenja senzacionalnih grozota, na koje su ondašnji gledatelji kao svjedoci javnih pogubljenja bili naviknuti, poslije se zbog promjene ukusa publike sve manje izvodi. No ispod žanrovske pomodnosti krije se bogata i uvijek aktualna građa o ljudskoj pohlepi, mržnji, osveti i okrutnosti.

U predstavi glume Sreten Mokrović , Katarina Bistrović-Darvaš, Mia Biondić, Vedran Živolić, Dado Ćosić, Petar Leventić, Rakan Rushaidat, Robert Budak, Milivoj Beader, Jasmin Telalović, Frano Mašković i Adrian Pezdirc. Dramaturginja je Katarina Pejović, scenograf Branko Hojnik, kostimografkinja Doris Kristić, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, a glazbu uživo izvode Alen i Nenad Sinkauz.

KRITIKA -> “Tit Andronik” (ZKM): Razvodnjena kritika patrijarhalnog društva

Ziher za svoje čitatelje ima 3×2 ulaznice za izvedbe predstave u subotu i nedjelju, 28. i 29. travnja. Ulaznice mlžete osvojiti tako da na Ziherovoj Facebook stranici i Instagram profilu pronađete ovu objavu te u komentaru tagirate osobu koju vodite sa sobom i napišete datum kada želite pogledati predstavu. Dobitnike objavljujemo 28. travnja u 12h na Ziherovoj Facebook stranici.

Be social

Komentari