Istaknuto
20.11.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Stiže nova runda domaćih i regionalnih glazbenih noviteta za koje možete glasati te nekoliko stranih preporuka za slušanje.

09.11.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Fraktura, kao i svake godine, donosi zanimljive naslove od kojih se mnogi nađu na našim policama.

Film

“Yara” – novo filmsko otkriće s Bliskog istoka na 16. Human Rights Film Festivalu

01.12.2018. Ziher.hrFoto: press HRFF
Vrijeme čitanja: 1 minuta

U srijedu, 5. prosinca, u terminu od 20 sati u kinu Europa publika Human Rights Film Festivala imat će priliku pogledati najnovije filmsko otkriće, film Yara Abbasa Fahdela, francuskog redatelja porijeklom iz Iraka.

Film prati siroče Yaru i njenu baku, posljednje dvije osobe koje žive u planinama sjevernog Libanona na farmi. Jednog dana pored njihova imanja prolazi mladi planinar Elias te Yara doživljava prve radosti i nesreće u ljubavi. Inspiriran filmovima The Young Ones te Au Hazard Baltazar i Mouchette Roberta Bressona, Fahdel je kreirao jedinstven višeslojan film.

U duhu svojih redateljskih uzora uspijeva pobjeći od priče o turobnim političkim normama prema djevojkama s Bliskog istoka baš kao i ispranih „coming of age“ drama.

Yara je sve suprotno od toga – na površini, u pitanju je predivna priča o ljubavnoj romansi, dok u pozadini se nalazi veoma pametno upleten narativ o aktualnim temama emigracije stanovništva iz ruralnih podneblja.

(Visited 60 times, 1 visits today)

Komentari