Izvedbene umjetnosti

„Yerma”: Sudbina žene koja se ne može ostvariti kao majka premijerno u HNK Zajcu

yerma
Foto: Dražen Šokčević
Vrijeme čitanja: 2 minute

Predstava „Yerma” ansambla Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca prema drami Federica Garcíje Lorce u adaptaciji Maje Ležaić i redateljice Rajne Racz, premijerno će biti izvedena u srijedu, 18. siječnja u 19,30 sati u prostoru Exportdrva.

Lorcina „Yerma” ulazi u trilogiju njegovih najpoznatijih drama koju čine i „Krvava svadba” te „Dom Bernarde Albe”. Sve tri tematiziraju žene u konzervativnoj sredini. Strukturirana u tri čina s po dvije slike, „Yerma” je napisana 1934., a iste je godine i prvi put izvedena. Sam autor nazvao ju je „tragičnom poemom”.

Podsjetimo, Federico Garcia Lorca, španjolski pjesnik i dramatičar, 1936. uhićen je i strijeljan zbog svojih liberalnih ideja, ali i svoje seksualnosti, a danas je najčitaniji španjolski pjesnik. U „Yermi” se bavi sudbinom i boli mlade žene koja se ne može ostvariti kao majka, ali se, kako to ističe redateljica Rajna Racz, suptilno dotiče postporođajne depresije, seksualnosti, prirode i plodnosti, nasilnih prekida trudnoće, te toksičnog maskuliniteta, kao i feminiteta.

Tragična sudbina nerotkinje

„Predstava Yerma nastaje kao prisjećanje na istoimenu dramu Federica Garcíje Lorce. Prati tragičnu sudbinu mlade žene koja ne može imati djecu usprkos ogromnoj želji koja vremenom postaje razarajuća opsesija. Ime junakinje znači uvela, jalova, prazna, a to je i simbolički naslov predstave koja u svoje središte stavlja majčinstvo, odnosno nemogućnost postajanja majkom”, kaže redateljica Rajna Racz te dodaje: „U ovoj predstavi kreirali smo mitologiju jednog udaljenog okrutnog svijeta koji je refleksija našeg. On ima svoja pravila i ograničenja, to je svijet plutajućih slika koje su nabijene snažnom, ali neosviještenom emocijom. Krikovi smrti i rađanja života jednako zvuče.”.

yerma
Foto: Karlo Čargonja

Tri su ključna odnosa u predstavi: Yerma i njen muž Juan, Yerma i njen neostvareni ljubavnik Victor te Yerma i majke u selu.

Glavne uloge u predstavi tumače Judita Franković Brdar (Yerma), Dean Krivačić (Juan) i Deni Sanković (Victor). Uz njih u predstavi glume i Jelena Lopatić, Olivera Baljak, Biljana Torić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Ana Marija Brđanović, Dora Čiča, Nika Grbelja i Mario Jovev.

Patrijarhat nikoga ne štedi u našem svijetu: niti muškarce niti žene. Naša glavna pretpostavka jest da ne postoje junaci niti njihove žrtve. Svi su oni žrtve junačkih ideologija čiji su smjerovi i prilazi duboko zameteni, a djeluju kao da su ih protagonisti sami sebi nametnuli. Ova predstava prekriva arhetipsku stabilnost majčinstva iznimno stiliziranom faktografijom koja počiva na izmjenama paganskih i kršćanskih rituala uokolo karnalnosti i spiritizma ženskog tijela. Stvorili smo svijet koji izranja iz magijskog realizma, svijet prepun ritualnosti koju ne možemo smjestiti na prag ni jednog podneblja, samo zavičaja. Izvedbeni tekst predstave ispisuje se kao kolektivni mit jedne žene i onog Drugog, zaključuje Rajna Racz.


Reprize predstave na programu su 19., 20. i 21. siječnja te potom 7., 8., 10. i 11. veljače, a sve se izvode u Exportdrvu.

Be social

Komentari