Film

Zagreb Dox: Proglašeni ovogodišnji pobjednici!

Foto: www.facebook.com
Vrijeme čitanja: 2 minute
ZagreDox
Foto: Zagrebdox.net

Odlučeno je tko su pobjednici ovogodišnjeg Zagreb Doxa. Međunarodni žiri odlučio je da „Veliki pečat“ za najbolji film iz međunarodne konkurencije osvaja film Kudzu Vine, redatelja Josha Gibsona iz SAD-a. Radi se o vlaku koji nas vodi u čudesan svijet prekriven biljkom kudzu. „Posebna priznanja“ dobili su filmovi The Imposter Barta Leytona iz Velike Britanije o kompleksnoj prirodi ljudskih odnosa te Elena, redateljice Petre Coste iz Brazila koja nas vodi na put kroz vlastitu intimu.

Što se tiče regionalnog natjecateljskog programa, „Veliki pečat“ osvojio je bugarsko-švedski film Tzvetanka, redatelja Youliana Tabakova. Priča je to o bugarskoj doktorici koja nas vodi kroz najintimnije trenutke svog života. Posebna priznanja dobili su filmovi How’s everyone at home redateljice Kaje Šišmanović (Srbija, Hrvatska) o hrabroj protagonistici iz problematične obitelji te hrvatski film Presuda ili The Verdict, Đure Gavrana.

Nagradu za film mladog/e autora/ice do 35 godina, zvanu „Mali pečat“ je osvojila Ivana Mladenović iz Rumunjske, za film Turn Off the Lights,  a posebna priznanja primili su Rumunj, Marius Iacob, za film 24 Buckets, 7 Mice, 18 Years te Pawel Ziemilski iz Poljske za film Rogalik.

U kategoriji „Movies and matters“, dobitnik nagrade koji na najbolji način promiče ljudska prava je Čin smaknuća ili Act Of Killing, redatelja Joshue Oppenheimera. Radi se o dansko-norveško-britanskom filmu koji posjeduje snažan potencijal za pokretanje postupka borbe protiv zločina i trauma iz prošlosti. Posebno priznanje osvojio je Mama Illegal, Eda Moschitza iz Austrije, a bavi se pitanjem migracije, ilegale i siromaštva.

Nagrada „Teen Dox“ pripala je španjolskom filmu Little World, Marcela Barrene, a posebno priznanje filmu Amar (All Great Achievements Require Time), redatelja Andrewa Hintona iz Velike Britanije. Phone Dox nagrada dodijeljena je filmu Deadline/Lifeline, Tomislava Jelinčića iz Hrvatske. Nagrada „Mojoj generaciji“, išla je u ruke Helene Třeštíkove za film Private Universe.

Be social

Komentari