Film

BIRD ON A WIRE: Leonard Cohen, prva europska turneja i želja za slobodom

Facebook: Leonard Cohen
Vrijeme čitanja: 2 minute

Dokumentarni film Bird on a Wire o Leonardu Cohenu iskrsnuo je 2017. u kinima kao feniks iz pepela i zadivio obožavatelje diljem svijeta.

Četrdeset sati originalnih video zapisa na 16 mm vrpci datiraju iz 1972. godine nakon čega su bili zagubljeni u podrumu kuće glazbenog menadžera Marthyja Marchata. Sirov materijal u zahrđalim kutijama predan je snimatelju i režiseru Tony Palmeru koji je nakon 40 godina iz toga sastavio i montirao dva sata digitalnih snimaka spremnih za prikazivanje.

Odlazak na europsku turneju

Ima nekih filmova za koje već od samog početka želimo da nikad ne završe. Bird on the Wire je jedan od takvih. Mnogi Cohenovi obožavatelji te 1972. godine nisu bili ni rođeni stoga se ne treba zamarati s pričom izgubljeno/nađeno (ionako sve o tome piše na internetu). Ne znamo bi li tada pobudio istu količinu emocija da smo ga gledali, dok je ovaj pjevač iz Kanade, početkom sedamdesetih, bio skoro nepoznat poeta. Na europsku turneju nerado je pošao s tek jednim objavljenim albumom ‘Songs of Love and Hate’.

Film prati Cohenovu prvu turneju kroz 12 većih europskih gradova i dva izraelska – Tel Aviv i Jeruzalem. Zbog malog budžeta i tadašnjih nesavršenih izvođačkih uvjeta, skoro svaki koncert je imao tehničke probleme koje je prateće osoblje, često bezuspješno, pokušavalo otkloniti.

Zbog toga su doživljavali velike neugodnosti s publikom koja je otvoreno izviždala muzičare tijekom i nakon koncerta. Cohen bi na kraju takve blamaže inzistirao da se novac vrati publici (uglavnom je bilo riječ o 5-6 tisuća posjetitelja). Svojom iskrenošću i neposrednim kontaktom plijenio je emocije publike što je kod današnjih glazbenika vrlo rijetka pojava.

Želja za slobodom

Kamera konstantno prati Cohena tako da ga možemo vidjeti u vrlo intimnim trenucima pa čak kad se emotivno iscrpljen, brišući suze odbija vratiti na bis nakon zadnjeg koncerta u Jeruzalemu. Prije toga je koncert u Tel Avivu bio prekinut zbog vjerskih sukoba u dvorani, a na grubu i nasilnu reakciju smirivanja od strane redara Cohen je odgovorio zajedničkom pomirujućom pjesmom.

Zanimljivi su susreti s groupie djevojkama s kojima je intimniji kontakt zbog direktnog snimanja bio otežan te je bio prisiljen večeri provoditi sa svojim muzičarima ili usamljen ispred bijelog papira na koji je neumorno ispisivao nove pjesme tijekom putovanja.

Tijekom koncerata daje nekoliko intervjua raznim novinama i tada prvi put čujemo njegova razmišljanja o ljubavi, samoći, karijeri, uspjehu, kreativnosti, o knjigama i pjesmama koje je počeo pisati kad je imao 15 godina. Svoju stalnu i ponekad samouništavajuću želju za slobodom izrazio je u pjesmi Bird on the Wire.

‘Svi pate od nedostatka iskustva od onog što su propustili u životu, od onog što nisu učinili kad je trebalo… a najveći dio je povezan s emocijama’, ‘Poezija je dokaz života. Ako vam život gori dobro, poezija je njegov pepeo’, riječi su tog nezamjenjivog pjesnika.

Leonard Cohen umro je 7. studenog 2016. godine, a ovim tekstom prisjetili smo se stvaralaštva jednog od najcjenjenijih glazbenika 20. i 21. stoljeća.

Be social

Komentari